Zet Arnhem maar op je lijst voor een stedentrip, want de hoofdstad van Gelderland heeft alle ingrediënten voor een heerlijk weekendje weg! Groen, groen en nog eens groen, een mode-mekka, barstensvol culinaire hotspots en heel veel cultuur. En als je de stad per trein binnenrijdt, sta je oog in oog met één van de meest fantastische treinstations van Nederland! Lees hieronder welke hotspots je tijdens een stedentrip in Arnhem niet mag missen.
De geschiedenis van Arnhem
Al 70.000 jaar geleden woonden er mensen op de plek die nu Arnhem heet. De eerste keer dat er echter officieel melding gemaakt wordt van Arnheym, zoals het destijds gespeld werd, is in de middeleeuwen (893). Het dorp werd niet direct aan de Rijn opgebouwd, maar op het hoger gelegen gedeelte.
Gedurende de eeuwen heen werd Arnhem steeds belangrijker. Het werd zelfs een populaire uitgaansplek voor de adel. Begin 19e eeuw trokken veel welgestelden naar Arnhem vanwege het gunstige belastingklimaat; destijds dus het Monaco van nu! De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog hard getroffen en grotendeels verwoest. Na WO II werd begonnen aan de wederopbouw en tot de dag van vandaag wordt de stad gemoderniseerd.
Hoe Arnhem ontdekken?
Wat mij betreft is een stadswandeling de manier om een stad te leren kennen. Je komt vaak op plekken waar je anders niet was gekomen. Hoewel er op Internet ook gratis wandelingen te vinden zijn, maak ik zelf vaak gebruik van de handige app Walk the City. Deze app heeft duidelijke foto’s, zodat je precies weet waar je af moet slaan en nooit verkeerd loopt. Behalve wandelingen in tal van Nederlandse steden, komen er ook steeds meer wandelingen in het buitenland bij. Sommige routes zijn gratis; voor anderen betaal je een (kleine) vergoeding.
Ben jij meer een fietser? Dan zijn er ook genoeg opties. Bijvoorbeeld een fietstour met gids, of koop een eigen fietstour als je liever op eigen houtje de stad ontdekt. Check hier de mogelijkheden.
Eusebiuskerk
De Eyecatcher van Arnhem is zonder twijfel de Eusebiuskerk. Deze imposante kerk kent een bewogen geschiedenis. De bouw van de kerk ving aan in 1450 en vertegenwoordigde het katholieke geloof. Na de beeldenstorm in 1579 werd het katholicisme verboden en werd de kerk protestants.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bij de Slag om Arnhem (1944) de Eusebiuskerk vrijwel volledig verwoest. Tot overmaat van ramp stortte het enig overgebleven deel – de toren – in 1945 ook nog eens in. Na de oorlog werd aan de wederopbouw begonnen en het project werd in 1961 afgerond. In de jaren 90 werd het bouwwerk nog eens onder handen genomen en werd onder andere een spectaculaire panoramalift aangebracht.
Met de glazen panoramalift zoef je door de kerktoren langs de 7 verdiepingen. Absolute highlight is de 6e verdieping, waar aan beide kanten een glazen balkon gemaakt is. Stap op het glazen platform en overzie Arnhem en omgeving vanaf grote hoogte!
Hoewel ik normaal gesproken geen last van hoogtevrees heb, beginnen mijn knieën te knikken zodra ik de glazen vloer op schuifel. Jeetje, wat eng! Maar aan de andere kant is het zo spectaculair dat ik het voor geen goud had willen missen!
Bij het toegangsticket krijg je overigens een audiotour waarbij je alles te horen krijgt over de geschiedenis van de kerk en over Arnhem. Daarnaast is er boven in de toren nog een interessante tentoonstelling over de Slag om Arnhem. Tot slot breng ik een bezoek aan de grafkelders. Als je last hebt van claustrofobie dan zou ik deze even overslaan! Het plafond is er laag en tijdens mijn bezoek was het best druk beneden.
- Adres: Kerkplein 1. De kerkzaal is gratis te bezoeken. De prijs voor de Eusebius Experience (torenbezoek en grafkelders) is € 15. Met mijn Vriendenloterij VIP kaart kon ik gratis naar binnen.
De Rozet
Alleen al vanwege de geweldige trap zou je even een kijkje moeten nemen in Cultuurcentrum de Rozet. Naast de bibliotheek kun je ook het Erfgoedcentrum bezoeken, waar je alles te weten komt over het heden en verleden van Arnhem. De absolute Must-See van de Rozet is echter het dakterras met een weids uitzicht over de binnenstad! Helaas is er net een flinke hagelbui geweest, waardoor het dakterras uit veiligheidsoverwegingen is gesloten. Maar ook achter het glas zie ik dat je vanaf deze plek mooi over de daken van Arnhem kijkt.
- Adres: Kortestraat 16
Airborne Museum at the Bridge
Airborne Museum at the Bridge vertelt het verhaal van één van de bekendste gebeurtenissen uit de Arnhemse geschiedenis: De Slag om Arnhem. De actie was onderdeel van Operatie Market Garden en vond plaats in september 1944. Het doel van de operatie was de belangrijkste bruggen in Nederland op de Duitsers te heroveren. Helaas mislukte de operatie en moest men 3 dagen later opgeven.
Vanuit het museum heb je een subliem uitzicht over de Rijn en op de wereldberoemde John Frost Brug. Het is trouwens mogelijk om een rondleiding over de brug te krijgen. Check de website van het museum voor meer informatie. Entreeprijs is €15.
- Adres: Rijnkade 150
Openlucht Museum
Wist je dat het Openlucht Museum in Arnhem één van de meest bezochte musea van Nederland is? In het museum maak je een reis door de Nederlandse geschiedenis. Naast het bekende buitenmuseum is er ook nog een interessant binnenmuseum. Maak een wandeling langs de 100 museale gebouwen, boerderijen en molens, waar je ook nog eens een kijkje binnen mag nemen. Wat zeker niet overgeslagen mag worden, is een ritje met één van de historische trams die over het museumpark rijden.
- Adres: Hoeferlaan 4. Pak vanaf Station Arnhem Centraal bus 3 (Burgers Zoo/Openluchtmuseum) of bus 8 (Arnhem Dennenweg) en wandel in zo’n 5 minuten naar het museum.
Korenmarkt
Zin om lekker tot in de late uurtjes te borrelen? Dan is de Korenmarkt de plek voor jou! Op dit plein met voormalige graanpakhuizen stikt het van de terrassen. En het leuke is dat zowel jong als oud deze uitgaansplek weet te vinden. In de Korenbeurs zit sinds kort een zogenaamde restobar onder de naam Flor Fina.
Sabelspoort
De 14e eeuwse Sabelspoort is de enige nog overgebleven stadspoort van de vier stuks die Arnhem ooit rijk was. Net als vele historische bouwwerken werd ook de Sabelspoort grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat een ruïne naast het stadhuis natuurlijk niet echt smoelt, werd besloten de Sabelspoort te herbouwen. Sindsdien is de gerenoveerde toren via een luchtbrug verbonden met het stadhuis.
- Adres: Markt
Parken in Arnhem
De Groene Stad aan de Rijn, zo staat Arnhem al eeuwenlang bekend. En met maar liefst 26 parken is dat natuurlijk heel logisch. De bekendste is Park Sonsbeek, een landgoed van zo’n 250 jaar oud. Wat het grote park zo interessant maakt zijn de vele hoogteverschillen. Bovendien zijn er tal van dingen te doen, bijvoorbeeld een bezoek aan de ijskelder, de Belvedere (historisch uitkijkpunt van waaruit je zelfs Duitsland kunt zien), de watermolen en tal van evenementen. Culinair genieten kan ook, zoals bij de beeldschone stadsvilla Sonsbeek.
- Adres: Zijpendaalseweg 24A
Duivelshuis
Al in 1828 kreeg het Duivelshuis de functie van stadhuis. Het pand kwam wonderwel zonder al te veel ‘kleerscheuren’ de oorlog door. De naam is een verwijzing naar de beelden die het Duivelshuis versieren.
Tegenwoordig is het gebouw onderdeel van het naastgelegen moderne stadhuis. De burgemeester van Arnhem heeft echter nog altijd een werkkamer op de eerste verdieping van het stadskasteel. Op de begane grond van deze romantische lokatie worden huwelijken gesloten.
- Adres: Koningstraat
Heerlijk vertoeven aan de Rijn in Arhem
Langs de Rijn is het heerlijk vertoeven. Neem een drankje bij één van de gezellige terrassen langs de rivier en sla de reuring op de Rijn gade. Onder andere riviercruiseboten passeren de revue.
En wist je dat Arnhem zelfs een eigen stadsstrand heeft? Strand Zuid ligt vlakbij de John Frostbrug. Wanneer de groene vlag wappert is het strand geopend. Vanuit je luie strandstoel overzie je de Rijn, de John Frost brug en zelfs de Eusebiuskerk. Zomers vinden er allerlei leuke activiteiten plaats.
- Adres Strand Zuid: Stadsblokkenweg 103
Eten & Drinken
Foodhall Arnhem
Foodies kunnen hun hart ophalen bij Foodhall Arnhem, dat gevestigd is in een pand aan de Rijn. Het aanbod van de 13 foodstands is heel gevarieerd, dus het is onmogelijk om niet iets naar je zin te vinden.
Behalve dat je er buitengewoon lekker kunt eten, is Foodhall Arnhem een bezienswaardigheid op zich. Het pand is heel sfeervol en warm ingericht. Bij binnenkomst een prachtige ovale bar met rondom fijne zitjes met zachte banken; achterin juist een groene oase met picknicktafels. Voor ieder wat wils! Ga ook zeker even naar het toilet (wat altijd verstandig is;), want op de gang bij de toiletten kun je heerlijk schommelen. Bovendien heb je ook nog een mooi uitzicht over de Foodhall!
- Adres: Rijnkade 49 (Let op: op maandag gesloten!)
HOEK Koffie & Patisserie
Wanneer je het treinstation uitkomt kun je gelijk even een pittstop houden bij HOEK Koffie & Pattisserie. Dit is de ideale plek om je te buiten te gaan aan macarons, want dat is hun paradepaardje. Behalve macarons hebben ze nog veel meer vers gebakken lekkernijen, zoals de Pecan-Karameltaart. En die laatste smaakt hemels, kan ik je uit eigen ervaring vertellen!
- Adres: Stationsplein 1
’t Taphuys
Wandelend door de stad komen we bij ’t Taphuys aan het Jansplein, waar het sowieso wemelt van de eetgelegenheden. Vroeger zat het postkantoor in dit statige pand, nu kun je er zelf je biertjes tappen. Ja, echt! Want bij ’t Taphuys hebben ze een lange wand met biertaps, waar je keuze hebt uit een heel scala bijzondere biersoorten en je dus zelf je biertje mag tappen. Overigens hebben ze hetzelfde principe voor wijn. Super origineel. Lekker eten kun je er ook; wat dacht je bijvoorbeeld van de Stoofvlees Tosti?
- Adres: Jansplein 56
Anne & Max
Inmiddels kun je in heel wat Nederlandse steden al terecht bij Anne & Max voor koffie, lunch of een borrel. Alle vestigingen staan garant voor lekker eten en dat fijne huiskamergevoel. Ook de lokatie in Arnhem wordt goed gevonden, want op vrijdagmiddag is het er stampvol. Kies voor de lunch voor 2 (of meer) en je ontvangt een plateau met een variatie aan lekkers, zoals een verrukkelijk soepje, tapenade, pesto, zalm, roerei en heerlijke broodsoorten. Puur verwennerij!
- Adres: Bakkerstraat 50
Het Groen X Konijnenvoer
Niet alleen het pand trekt direct de aandacht, ook de bijzondere naam wakkert mijn nieuwsgierigheid aan. Nee, Konijnenvoer is geen dierenspeciaalzaak, maar de huisvestiging van twee concepten. In het historische gebouw zit behalve High-End restaurant ‘de Chique Zaak’ ook nog een restaurant dat wat laagdrempeliger is, namelijk ‘Trattoria 89’. De naam Konijnenvoer is een grappige verwijzing naar het concept, namelijk de plantaardige keuken.
- Adres: Weverstraat 40
Tips voor shoppen in Arnhem
Arnhem heeft een keur aan mode-, design & conceptstores. Hiermee behoort het tot één van de leukste winkelsteden in de provincie Gelderland. Zondags zijn de winkels ook geopend, namelijk van 12 tot 18 uur. Donderdagavond is er koopavond tot 21 uur.
🛍️ Shop till you drop? Bij deze plekken moet je zijn:
- Vijzelstraat, Ketelstraat, Bakkerstraat, Roggestraat
In deze winkelstraten kun je eindeloos shoppen bij (voornamelijk) de grote winkelketens.
- 7Straatjes
Voor de echte pareltjes moet je bij de 7Straatjes zijn. Een wirwar van gezellige straatjes met 40 unieke shops. Dit kleine winkelgebied is een ware hotspot in Arnhem! Shop de leukste mode, sieraden en delicatessen. Tot de 7Straatjes behoren: Arke Noachstraat, Bentinckstraat, het Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat.
- Modekwartier
Dat Arnhem zich steeds meer als modestad profileert is niet zo gek, want in deze stad kun je één van de bekendste modeopleidingen van ons land volgen. Arnhem heeft dan ook al aardig wat bekende ontwerpers voortgebracht, zoals bijvoorbeeld Victor & Rolf.
In de wijk Klarendal tref je het Modekwartier aan, dat bestaat uit de straten: Hommelseweg, Klarendalseweg en Sonsbeeksingel. Bij 60 ontwerpers kun je originele items scoren op het gebied van mode, sieraden en vintage. En wat helemaal goed is: duurzaamheid staat hoog in het vaandel in het Modekwartier!
Hou ook zeker de evenementenkalender in de gaten, want bij de events kun je vaak mooie stukken voor een mooie prijs op de kop tikken!
- Winkelcentrum Kronenburg
Net buiten het centrum ligt winkelcentrum Kronenburg, maar binnen een kwartier bereikbaar per bus vanaf Arnhem Centraal. Met 110 winkels en diverse horeca is dit een geliefde shoppingplaats in Arnhem en omstreken.
- Adres: Kronenburgpassage 101. Het winkelcentrum is vanaf Arnhem centraal te bereiken met bus 88 en bus 7.
Hotels in Arnhem
Wil jij weten waar je het beste in Arnhem kunt overnachten? Ik zet hier mijn favoriete hotels voor je op een rijtje:
- Boutiquehotel The Church: zoals de naam al doet vermoeden is dit oogverblindend mooie hotel gebouwd in een voormalig kerkgebouw. Vooral de zwevende kamers, die zich in het middenschip van de kerk bevinden, zijn uniek. Je kijkt zo vanuit je kamer het restaurant in! Het hotel bevindt zich op een gunstige lokatie vlakbij het Velperplein, dat je vast van het spel Monopoly kent! De inrichting is chic en authentiek tegelijk. De standaardkamers zijn compact, maar er zijn ook grotere kamers te boeken.
- Hotel Haarhuis: wanneer je met de trein aankomt ben je binnen een minuut in het hotel, want het ligt pal tegenover Arnhem Centraal. Overigens heb je daar geen geluidsoverlast van! Het bijzondere aan Hotel Haarhuis is dat het meerdere concepten onder een dak bundelt; bekend onder de naam House of Heritage. Naast hotel Haarhuis behoren de BLUE rooftopbar, restaurant LOCALS, HOEK Koffie & Patisserie (zie ook onder kopje Eten & Drinken) en The Storage (wijnkelder & whiskybar) eveneens tot The House of Heritage. Kortom: alles om je een weekend helemaal in de watten te laten leggen. De in diverse stijlen ingerichte kamers zijn elegant en qua omvang heel riant. Kers op de taart is de kamer met sauna!
- Design Hotel Modez: in het hart van het Modekwartier ligt Design Hotel Modez. Het zal je niet verbazen dat het thema van deze wijk – mode & design – dus ook in dit hotel de boventoon voert. Wat helemaal te gek is, is dat de kamers door verschillende (bekende) modeontwerpers zijn ingericht. Daardoor zijn de kamers stuk voor stuk uniek! Het ontbijt, dat is inbegrepen, wordt in Café Caspar op de begaande grond uitgeserveerd.
Trolleybus
Arnhem doet zijn naam van Groene Stad niet alleen eer aan op het gebied van stadsparken, maar ook op het gebied van duurzaamheid. De Gelderse stad heeft namelijk als enige stad in Nederland een Trolleybusnetwerk.
Nadat het bestaande tramnetwerk in de Tweede Wereldoorlog werd verwoest, ontstond het idee van de Trolleybus. De nieuwste trolleybussen kunnen zelfs een stuk zonder bovenleiding rijden doordat ze zijn voorzien van een oplaadbare accu. Dat men trots is in Arnhem op ‘hun’ Trolleybus blijkt wel uit het museum dat volledig aan dit voertuig gewijd is.
- Klik hier om de dienstregeling te bekijken
Treinreis informatie & Arnhem Centraal
Eén van de hoogtepunten van Arnhem is het centraal station. Het gebouw dat in 2015 geopend werd is een architectonisch hoogstandje van de eerste orde! Het moderne treinstation oogt futuristisch en heeft overal prachtige ronde vormen. Er zijn diverse eetgelegenheden en winkels.
StationsHuiskamer
Sinds een aantal jaar heeft de NS op zo’n 20 stations een StationsHuiskamer. Het is een kruising tussen een wachtkamer en een stationsrestauratie. Je vindt ze op zowel kleinere als grotere stations; op de grotere stations is het (restauratie)aanbod uitgebreider. In alle StationsHuiskamer heb je gratis WIFI, werkplekken en zicht op de actuele treintijden. Een consumptie is niet verplicht, maar het is niet toegestaan meegebracht eten te nuttigen. Wanneer je eten of drinken koopt is gebruik van het toilet gratis. Zo niet, dan kost het je 50 cent.
Op Arnhem Centraal zit een grote StationsHuiskamer. Hier kun je relaxed op je trein wachten tussen 7 en 20 uur op werkdagen; in het weekend tussen 9 en 18 uur. Ben jij lid van de Rozet Bibliotheek in Arnhem? Dan kun je zelfs in de StationsHuiskamer ook boeken lenen!
Leesvoer
Wil je meer te weten over Arnhem of ben je op zoek naar een stadswandeling? In de Time to Momo gids ga je het allemaal terugvinden:
Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!