Leeuwarden is het verborgen pareltje van Nederland. Het is jammer dat veel mensen niet weten dat de hoofdstad van Friesland zoveel moois te bieden heeft. Dat de stad een rijk verleden heeft, zie je direct aan de elegante historische gebouwen, grachten en eeuwenoude straatjes. Leeuwarden kent wel 1000 monumentale panden! Ook de culinaire toerist komt volop aan z’n trekken met de vele restaurants en gezellige cafés. Lees snel verder om te zien wat er te doen is in Leeuwarden ofwel in Ljouwert, zoals de Friezen de stad noemen!

Leeuwarden Zien en doen in Leeuwarden: dit zijn de 18 hotspots

#Hotels in Leeuwarden

Wil jij overnachten in Leeuwarden? Deze hotels kan ik je aanbevelen:

  • B&B De Olde Signorie: hier overnacht je in een 16e eeuws rijksmonument. Deze parel beschikt over 4 kamers die stuk voor stuk even stijlvol zijn ingericht. De kleinste kamer is met 27 m2 al heel ruim te noemen, maar de superior kamer meet maar liefst 45 m2.
  • Boutique Hotel Catshuis: op een toplokatie in de Nieuwestad vind je dit sfeervolle boutique hotel. Het is heerlijk vertoeven op hun terras aan de gracht. De kamers zijn mooi licht ingericht in Scandinavische stijl en hebben een riante afmeting: de kleinste is 30 m2, de ruimste: 35 m2.
  • Oranje Hotel Leeuwarden: pal tegenover het station ligt dit 4-sterren hotel. De kamers zijn prima ingericht, zonder te veel poespas. Goede prijs-kwaliteit verhouding. De standaardkamer is 25 m2, de executive meet 34 m2.
  • Notiz Hotel Leeuwarden: bijzonder aan dit hotel is dat het gerund wordt door studenten van de Internationale hotelschool. Het hotel heeft door de lichte aarde tinten een serene uitstraling. De studenten doen er alles aan om het de gasten naar de zin te maken! De standaardkamer is 24 m2, de junior suite 36 m2.
  • Hotel Vie Via: dit hotel is net ff anders dan anders. Want er is bijvoorbeeld een digitale check-in. Dit houdt in dat je het hotel binnenkomt met je mobiele telefoon en direct ook naar je kamer kan om in te checken. De styling van het hotel is geweldig; aan de kleinste details is gedacht. Men doet bij Vie Via niet aan een ontbijtbuffet, maar ze hebben een yoghurtbar waar je de toppings zelf kunt kiezen. Daarnaast hebben ze ook heerlijke (chocolade)croissants en smoothies. Al deze producten kun je los lopen! Helemaal ideaal is de 24/7 shop, waar je zelf je producten scant en afrekent. Vanaf het treinstation loop je in ongeveer 10 minuten naar het hotel. De kleinste kamer is 21 m2.

#Wandelen door Leeuwarden

Doordat het centrum van Leeuwarden zo compact is, is het een ideale stad om te voet te ontdekken. Hoewel ik al bekend was met Leeuwarden kwam ik met de wandeling van de app Walk the City op een aantal plekken waar ik nooit eerder was geweest.

#De Oldehove

Wist je dat we in Nederland een eigen ‘Toren van Pisa’ hebben? De Oldehove in Leeuwarden staat namelijk maar liefst 1,99 meter uit het lood! Na de aanvang van de bouw in 1529 kreeg de bouwmeester te kampen met allerlei tegenslagen, waaronder het scheefzakken van de toren. Ook de vervangende bouwmeester slaagde er niet in de toren weer in het lood te krijgen en uiteindelijk besloot men er in 1533 de brui aan te geven. Toch is juist de Oldehove de trots van de Leeuwarders en groeide hij uit tot het icoon van de stad. De toren is te beklimmen van april tot november. Op de eerste verdieping van de toren kun je een mediaprestatie bekijken.

  • Adres: Groeneweg 1
  • Dagelijks te bezoeken van april tot november van 13 tot 17 uur. Let op: laatste tijd om naar boven te gaan is 16.30 uur.
Leeuwarden Oldehove

#De Waag

Nog zo’n eyecatcher van Leeuwarden in de eeuwenoude Waag, die te vinden is op de Nieuwestad. Van 1590 tot 1880 werden in de Waag goederen gewogen, voornamelijk boter. Daarom stond deze ook wel bekend als Boterwaag. Tegenwoordig zit er in het historische pand een lunchcafé.

  • Adres: Nieuwestad 148
Leeuwarden de Waag

#Blokhuispoort

Al in 1580 stond er op deze plek een huis van bewaring, maar het huidige gebouwencomplex dateert van 1877. Ooit was de Bijzondere Strafgevangenis de grootste en strengste gevangenis van Nederland. Elke gevangene diende arbeid uit te voeren. Dat varieerde van timmeren tot boekbinden of bijvoorbeeld schoenen maken. Op deze manier was de gevangenis zelfredzaam. Doordat de gevangenis in 2007 niet meer aan de moderne beveiligingseisen kon voldoen moest het definitief zijn deuren sluiten.

Tegenwoordig doet het indrukwekkende gebouwencomplex dienst als cultureel bedrijvencentrum. Behalve lekker eten (Proefverlof en Bajes Streetfood Club) kun je er ook heel bijzonder overnachten. Bij Alibi Hostel Leeuwarden kun je namelijk de nacht doorbrengen in een voormalige cel!

  • Adres: Blokhuisplein 40
Wat doen in Leeuwarden Blokhuispoort

#Fries Museum

Wie alles te weten wil komen over de Friese cultuur moet zeker het Fries Museum bezoeken! Je leert er alles over de Friese geschiedenis, de Friese taal, de Elfstedentocht, Mata Hari en de nauwe band van de Friezen met water. Daarnaast zijn er ook interessante wisselende tentoonstellingen.

  • Adres: Wilhelminaplein 92

#Sint Bonifatiuskerk

Sla een bezoek aan de Sint Bonifatiuskerk (1884) zeker niet over! De basiliek, die door Cuypers ontwerpen werd, is zeer indrukwekkend en buitengewoon mooi van binnen. De kerkspits heeft het meerdere keren zwaar te verduren gehad. In 1947 raakt een vliegtuig dat van Schiphol naar Groningen onderweg is door een verkeerd ingezette landingsprocedure de kerktoren, waardoor er een stuk van 3 meter op het kerkplein naar beneden valt. Tijdens een zware storm in 1976 breekt de kerkspits af, maar deze is in 1980 weer volgens het originele ontwerp hersteld. Op woensdag- en zaterdagmiddag kan de Sint Bonifatiuskerk bezichtigd worden tussen 14 en 16 uur.

  • Adres: Bonifatiusplein 20

#Kunstwerk Love

Wanneer je het treinstation van Leeuwarden uitkomt loop je vrijwel direct tegen een heel bijzonder kunstwerk aan. Op het Stationsplein staan sinds 2017 twee witte kinderhoofden van een jongen en een meisje van niet minder dan 7 meter hoog! Het kunstwerk, dat bekend is onder de naam Love, werd ontworpen voor het project 11Fountains. Aanleiding van het project was de uitverkiezing van Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van 2018. De nevel die uit de sokkel opstijgt is een verwijzing naar de mist die vaak boven de Friese weilanden hangt.

  • Adres: Stationsplein
Leeuwarden Love kunstwerk

#Paleis van Justitie

Door de Korinthische zuilengang van het Paleis van Justitie waan je je even in Rome. Het gebouw werd in 1851 in neoclassicistische stijl opgetrokken en deed dienst als provinciaal gerechtshof. Vanwege verwoestende branden moest het echter drie keer herbouwd worden. Ook de Duitsers deden bij hun terugtrekking in 1945 een poging het Paleis van Justitie te verwoesten, maar gelukkig bleef de schade beperkt. Tegenwoordig zijn de Gerechtshoven van Leeuwarden en Arnhem gefuseerd en is dit één van de zittingslocaties.

Zien en doen in Leeuwarden: dit zijn de 18 hotspots

#De Prinsentuin

Als eerbetoon aan de Tachtigjarige oorlog en Vrede van Münster werd in 1648 door prins Willem Frederik van Nassau opdracht gegeven om een stadspark aan te leggen. Pas in 1795 werd het groene hart van Leeuwarden vrij toegankelijk voor het publiek. In de Prinsentuin, die tevens als stadshaven fungeert, kun je met mooi weer genieten van de boten die langs varen of op zondagmiddag van de Prinsentuinconcerten die in de zomer plaatsvinden. In de winter is de Prinsentuin een perfecte plek om de schaatsen onder te binden!

  • Prinsentuin 1-3
Leeuwarden Prinsentuin

#Nieuwestad

Zoals de naam al doet vermoeden werd dit deel van de binnenstad later bijgebouwd, namelijk in de 15e eeuw. In dit levendige gedeelte van de binnenstad kun je behalve heerlijk winkelen en ook fijn borrelen op één van de terrassen langs de gracht. Ook de eeuwenoude Waag is in de Nieuwestad gevestigd.

Leeuwarden 18 hotspots

#Centraal Apotheek

Op de Voorstreek loop ik tegen een architectonisch hoogstandje in Art-Nouveau stijl aan, namelijk de Centraal Apotheek. Let vooral op het prachtig tegeltableau van Hygieia, de Griekse godin van gezondheid, dat op de voorgevel pronkt. Overigens is de apotheek er nog altijd gevestigd!

  • Adres: Voorstreek 58

#De Kanselarij

Het Hof van Friesland nam bij de opening in 1571 haar intrek in dit imposante en rijkversierde monumentale pand. Het bordes werd pas veel later toegevoegd (1621). Vanaf 1814 kende de Kanselarij diverse functies, waaronder die van ziekenhuis en kazerne. Tot 2013 was het Fries Museum op deze plek gevestigd, waarna het verhuisde naar de huidige lokatie aan het Wilhelminaplein.

Daarna huurde de Thorbecke Academie het gebouw als dependance voor de opleiding Bestuurskunde. Tegenwoordig is het in bezit van een vereniging die zich inzet voor het behoud van architectonische waardevolle gebouwen. Interessant weetje: de beelden die de Kanselarij sieren, werden in WO II uit voorzorg op een andere plek ondergebracht en kwamen zo ongeschonden de oorlog door. Deze taak werd onder andere uitgevoerd door de opa van mijn vriend.

  • Adres: Turfmarkt 11
Leeuwarden Kanselarij

#Voormalig Postkantoor

Een opvallend gebouw aan de Tweebaksmarkt in het voormalige postkantoor. Toen men begin 20ste eeuw aan de bouw begon, stuitten de bouwvakkers op resten van een oud klooster. Men besloot de overblijfselen in het nieuw te bouwen pand te integreren. Het resultaat is een stijlvol pand, waar de geschiedenis vanaf spat.

Een postkantoor is het allang niet meer. Vandaag de dag vind je er het Grand Hotel Post-Plaza: een charmant Grand-Café met een boutique hotel. Het interieur en de ambiance zijn uniek en authentiek. Meest in het oog springend zijn de prachtige houten balken aan het plafond. Post-Plaza is overigens ook een officiële trouwlocatie. Wil jij in het mooie Grand Hotel Post-Plaza overnachten? Klik dan hier voor meer info.

  • Adres: Tweebaksmarkt 27
Leeuwarden Post Plaza

#Stadhuis

In 1715 werd de eerste steen gelegd door de 3-jarige Prins van Oranje Nassau. Door de jaren heen werd het classicistische barokke stadhuis meerdere keren verbouwd. Naast het stadhuis kun je bij het oudste café van Leeuwarden, het Oranje Bierhuis, even gezellig een drankje doen. De Wilhelmina boom, die geplant werd toen Koningin Wilhelmina in 1898 gekroond werd, is een blikvanger op het plein waaraan beide gebouwen liggen.

Leeuwarden Stadhuis

#Stadhouderlijk Hof

Eeuwenlang woonden de Friese stadhouders in het Stadhouderlijk Hof. Later werd het een Koninklijke paleis, dat tot 1971 in bezit van de Koninklijke familie bleef. Tegenwoordig kun je in het statige paleis overnachten, want er is namelijk een hotel is gehuisvest.

  • Adres: Hofplein 29
Leeuwarden Stadhouderlijk Hof

#Keramiekmuseum Het Princessehof

Leuk voor jong en oud: keramiekmuseum het Princessehof! Gevarieerde collecties van oud Chinees porselein tot hedendaagse keramiek zijn te bewonderen in dit voormalige kleine stadspaleis. Naast de vaste collecties zijn er wisselende tentoonstellingen. Tegen betaling zijn er ook leuke workshops te volgen, zoals bijvoorbeeld een tegel decoreren. Mijn dochter drinkt nog altijd uit haar mok die ze jaren geleden is dit museum zelf versierde.

  • Adres: Grote Kerkstraat 9
Leeuwarden Princessehof

#Winkelen in Leeuwarden

Het historische centrum van Leeuwarden kent tal van leuke boetiekjes en speciaalzaken. Uiteraard zijn er ook de bekende winkelketens gevestigd. Die laatste vind je vooral op de Nieuwestad en Zaailand. Zaailand heeft tevens een overdekt winkelcentrum. Bij het Ruiterskwartier zijn veel cafés en kroegen gevestigd, maar er valt ook genoeg te shoppen.

Voor speciaalzaken ga je naar de Kleine Kerkstraat. Deze schilderachtige straat werd al eens uitgeroepen tot mooiste winkelstraatje van Nederland! Voor bijzondere winkels kun je ook terecht bij Naauw, de Kelders en in de Sint Jacobsstraat.

Leeuwarden Kleine Kerkstraat

Bij de Voorstreek scoor je het lekkerste ijs van Leeuwarden bij La Venezia. Deze ijssalon is sinds jaar en dag een begrip in Leeuwarden. Verder zijn er in dit gedeelte van de stad veel hobbywinkels en platenzaken te vinden.

#Eten & Drinken in Leeuwarden

Dit zijn mijn tips voor lekker eten & drinken in de Friese hoofdstad:

  • Stek Leeuwarden: Stek zit wel op een heel bijzonder ‘stek’, namelijk direct aan het water met zicht op de Oldehove! De hele dag zie je bootjes voorbij komen. Je kunt hier terecht voor ontbijt tot en met avondeten.
  • Lazy Lemon: zelf noemen ze zich de ‘happy place’, een plek van ‘luxe en de straat’. De all-day menukaart biedt voor ieder wat wils: van kruidige curry’s en Italiaanse Pinsa’s tot pancakes.
  • Proefverlof: Drink & Eetlokaal Proefverlof is gevestigd in een oude gevangenis van Leeuwarden (zie het kopje de Blokhuispoort eerder in dit artikel). Behalve het sfeervol ingerichte restaurant, beschikken ze ook over een geweldig terras aan het water met 120 zitplaatsen.
Leeuwarden Stek
Stek Leeuwarden

#Treinstation Leeuwarden

In 1863 werd het destijds simpele treinstation geopend. Dat het niet al te veel mocht kosten had te maken met het feit dat Leeuwarden niet als belangrijke stad werd gezien. Begin 20ste eeuw veranderde dit en werd het station verbouwd, waardoor het meer allure kreeg. Station Leeuwarden heeft een prachtige historische uitstraling en heeft tegenwoordig zelfs een monumentale status. Helaas bleken de perronkappen in 2016 niet bestand tegen harde wind. De renovatie van de perronkappen en fundering moet in 2023 afgerond zijn.

Leeuwarden treinstation

#Hoe kom ik met de trein in Leeuwarden?

Leeuwarden treinreistijden