New York in 6 Dagen: De Ultieme Gids voor een Perfecte Stedentrip

New York Empire State Building met mijNew York 6 daagse citytrip streetlife

Of je nu voor het eerst New York bezoekt of teruggaat om nieuwe plekken te ontdekken, deze 6 daagse planning biedt een perfecte balans tussen iconische bezienswaardigheden, verborgen juweeltjes en lokale ervaringen. Van de glinsterende wolkenkrabbers in Manhattan tot de artistieke wijken in Brooklyn en de historische charme van Queens. Ontdek hoe jij het meeste uit je stedentrip naar New York haalt met deze ultieme gids voor 6 dagen in the Big Apple.

New York in 6 dagen: de ultieme gids voor een perfecte stedentrip

New York infographic

⬇️ Wil je snel naar een onderwerp gaan? Open dan de inhoudsopgave hieronder en klik erop om er direct heen te gaan!

Voorbereiding van je citytrip New York

Bij een stedentrip naar New York zijn er een aantal zaken die je van te voren moet regelen:

 • het klinkt logisch, maar ik noem het toch nog maar even: zorg dat je in het bezit bent van een geldig paspoort. Een ID kaart wordt niet buiten Europa geaccepteerd
 • check of je bankpas ook buiten Europa werkt. De meeste banken stellen deze namelijk standaard in op ‘binnen Europa’. Vaak is dit eenvoudig om te zetten via de app van je bank.
 • voor een bezoek aan de Verenigde Staten dien je in het bezit te zijn van een ESTA. Dit is een digitale reisvergunning. De kosten bedragen circa €45. Je moet een uitgebreid formulier invullen, waarbij je zelfs je social media gebruikersnamen moet opgeven! Overigens kun je ook voor een groep een ESTA aanvragen, dat scheelt tijd. Als je ESTA wordt goedgekeurd, ontvang je hiervan binnen 3 werkdagen een bevestiging. Wij hadden die van ons zelfs binnen 1 dag. De ESTA is twee jaar geldig.
 • voor sommige (populaire) activiteiten kan het handig zijn om van te voren te reserveren. Bijvoorbeeld bij een bezoek aan een Broadway Musical of een sportwedstrijd. Denk dus alvast na welke activiteit je op welke dag eventueel zou willen doen. Door de omvang van New York is het sowieso aan te raden om enigszins een planning te maken. Op die manier hoef je niet van hot naar her te reizen, maar bezoek je de bezienswaardigheden die een beetje bij elkaar in de buurt liggen.
 • als je veel (betaalde) bezienswaardigheden gaat bezoeken kan het voordelig zijn om een stadsvoordeelpas (citypass) aan te schaffen. Met de pas heb je ‘gratis’ toegang tot veel populaire activiteiten. Er zijn er diverse citypassen te koop. Wij gingen voor de New York Pass. Deze wordt aangeraden als je 3 dagen of langer in New York verblijft. Bij een korter verblijf is de CityPass een goed alternatief. Bij de New York Pass kun je kiezen voor een pas met een geldigheid van 1 tot 7 dagen. Onze keuze viel op een pas voor 3 dagen. Bij de dagplanning heb ik van te voren rekening gehouden dat we de activiteiten die bij deze pas zijn inbegrepen dus binnen die 3 dagen ondernamen. Behalve dat het financieel voordeel kan opleveren, is het vooral ook het gemak. Vaak heb je een skip-the-line voordeel, waardoor je weer tijd bespaart. En je loopt makkelijker ‘even’ ergens naar binnen als het toch bij de pas is inbegrepen.

Hoeveel dagen in New York verblijven?

Laat ik voorop stellen dat zelfs als je 3 weken in New York verblijft, je je geen minuut zou vervelen. Voor een eerste bezoek aan New York raad ik echter minimaal 4 dagen aan. Tussen de 4 en 6 dagen is in mijn ogen het meest ideaal.

New York streetview met panda

New York

Hoeveel kost een stedentrip New York?

New York is duur! Ook de prijzen van voedingsmiddelen in de supermarkt (Target) zijn hoog. Maar je kunt het uiteraard allemaal zo gek maken als je zelf wilt. Ik kocht onze vliegtickets (€ 580 p.p.) in een gunstige tijd (4 maanden voor de vertrekdatum). Ook het hotel boekte ik 4 maanden van te voren voor een heel aantrekkelijke prijs (€940 per kamer voor 5 nachten). De New York Pass voor 3 dagen kwam neer op € 203 p.p. De totale kosten voor 6 dagen kwamen bij ons op € 2200 p.p. Dat is dus inclusief ticket, hotel, New York Pass, eten & drinken en tickets die ik nog los heb geboekt (SUMMIT One Vanderbilt, Friends Experience, Broadway musical).

Hoe reis ik naar New York?

Deze keer bij uitzondering niet met de trein! Hoewel…daar kom ik zo op terug. Wanneer je vanuit Nederland naar New York wilt vliegen, zijn er diverse opties. Het goedkoopste vlieg je met een tussenstop in een andere (Europese) stad. Wij gaven er echter de voorkeur aan om rechtstreeks op New York te vliegen. Een directe vlucht duurt zo’n 7,5 uur.

New York in 6 dagen: de ultieme gids voor een perfecte stedentrip

Dan is er nog het dilemma van de luchthaven waarop je wilt vliegen. Veruit het grootste aanbod gaat naar JFK Airport. Onze keuze voor Newark Liberty International Airport heeft twee redenen. Als eerste heeft Newark (dat overigens in de staat New Jersey ligt) als voordeel dat er een stuk minder internationale vluchten landen. Hierdoor zijn de rijen bij de security minder lang dan bij JFK. Als je aankomt in de Verenigde Staten moet je namelijk een irisscan en vingerafdrukken laten maken en word je ESTA gecheckt. In slechts een half uur zijn wij door de douane en hebben we onze bagage. Ik heb begrepen dat je daar bij JFK Airport minimaal een uur voor moet uittrekken, maar dat 1,5 uur geen uitzondering is.

De trein van Newark Airport naar Manhattan

De andere reden dat we voor Newark Airport kozen, is omdat ik heel graag met de trein wilde reizen. Dat is een ‘appeltje-eitje’ vanaf Newark, als je tenminste (net als wij) in Midtown overnacht. Een treinkaartje (zo’n $15 p.p.) koop je heel eenvoudig in één van de NJ Transit ticketmachines op het vliegveld.

Op de luchthaven volg je de borden ‘Airtrain’. De gratis airtrain brengt je in enkele minuten naar het treinstation. Daar stap je op de trein (geen Amtrak trein nemen!) en een half uur later bereik je New York Penn Station, in hartje Manhattan. Vanaf Penn Station liepen wij in 8 minuten naar ons hotel The Herald 8 by LuxUrban.

New York Penn Station
New York Penn Station

Een alternatief om naar Manhattan of een ander stadsdeel te reizen is eventueel een pendelbus of taxi, maar dit is duurder doordat je ook tolgelden moet betalen. Bovendien kan het door drukte in het verkeer veel langer duren.

Betalen & Fooien in New York

Of het nu om kleding of bijvoorbeeld uiteten gaat, overal worden de prijzen ZONDER belasting genoemd. Bij de rekening wordt standaard de ’tax’ nog opgeteld. Hoe hoog deze belasting is hangt af van het product. Op kleding boven de $55 is dat 8,875%.

New York US DOLLARS Pixabay
Afbeelding van Thomas Breher via Pixabay

Daarnaast wordt er ook verwacht dat je in een restaurant fooi geeft, zelfs als de bediening waardeloos is. Dit heeft te maken met de lage lonen voor het bedienend personeel, waardoor ze voor een groot deel afhankelijk zijn van fooien. Wanneer je ergens gaat betalen wordt op het pinapparaat standaard een voorstel voor de fooi gegeven, meestal 10%, 15% of 20%. Let wel op, want soms wordt fooi al op de bon gezet (gratuity).

Stratensysteem New York

Manhattan kent een uniek stratensysteem. In eerste instantie lijkt het ingewikkeld, maar als je het eenmaal door hebt is het juist heel handig. Het noorden van Manhattan heet Uptown, het zuiden Downtown. Manhattan kent ‘Streets’ en ‘Avenues’. De Avenues lopen van noord naar zuid en de Streets van west naar oost. Neem je een taxi dan is het handig de kruisende straat te noemen, bijvoorbeeld: 7th Avenue – W 28th Street.

Loop je een blok noord- of zuidwaarts reken dan op ongeveer op 1 à 2 wandelminuten. Ga je een blok in westelijke of oostelijke richting dan zijn dat ongeveer 3 à 5 wandelminuten.

Metro in New York

New York is zo ontzettend groot dat het gebruik van de metro (subway) essentieel is. De bus kan ook, maar met het drukke verkeer in Manhattan schiet dat niet zo op. Ik vind het metrosysteem van New York een tikkeltje ingewikkelder dan bijvoorbeeld het metrosysteem in Londen.

Grootste probleem is het ontbreken van goede aanwijzigingen op de stations. Nergens op de metrostations zie je een overzicht van de stops van een bepaalde metrolijn. Dat overzicht is soms in de metro zelf wel aanwezig (maar lang niet altijd!). Bovendien is het als je al bent ingestapt te laat als je toch op de verkeerde lijn blijkt te zitten. Een metroplattegrond, Old School of met een app, is onmisbaar!

New York in 6 dagen: de ultieme gids voor een perfecte stedentrip

Er zijn een paar dingen waar je aan moet denken als je met de metro in New York gaat reizen. Bijvoorbeeld ligt het metrostation ten opzichte van de lokatie waar je opstapt Uptown (ten noorden) of Downtown (ten zuiden). Niet altijd vertrekt dezelfde lijn namelijk op het station in zowel Uptown als Downtown richting. Mogelijk moet je even de weg oversteken voor de ingang van het metrostation van de andere rijrichting.

Vervolgens moet je bepalen of je een Local train of een Express Train wilt nemen. De Local trains stoppen op elk station van de desbetreffende lijn; de Express Train doet alleen de grote stations aan. De stops van de Local trains worden op de metrokaart aangegeven met zwarte bolletjes. De Express Train stations zijn herkenbaar aan de witte bolletjes op de kaart.

New York metro

Wij kochten een 7-daagse metrokaart. Kosten zijn $33 per metrokaart. Hiermee kun je onbeperkt gebruik maken van de metro gedurende 7 dagen.

Sinds een tijdje kent New York ook het OMNY systeem. Hierbij check je in met je bankkaart/creditcard /Apple of Google Pay en betaal je $2,75 (het normale tarief) per ritje, ongeacht waar je eruit gaat. Heb je 12 ritjes binnen 7 dagen gemaakt? Dan reis je daarna in die periode gratis. Dat komt qua prijs op hetzelfde neer als de prijs van de 7 daagse metrokaart. Omdat ik niet wilde dat mijn dochter steeds in en uit zou moeten checken met haar bankpas, vond ik de metrokaart voor ons een betere optie.

Geschiedenis New York

Zoals bij velen bekend was New York, toen nog Nieuw-Amsterdam, ooit in Nederlandse handen. In 1626 kocht Nederland het grondgebied voor een appel en een ei van de indianen. De naam New York was er voor het eerst in 1664, toen de Engelsen het gebied veroverden en de naam veranderen in New York. De Nederlanders heroverden de republiek Manhattan in 1673 en wederom kwam er een nieuwe naam: Nieuw-Oranje. De euforie was echter van korte duur, want al een jaar later moesten ze het definitief aan de Engelsen overdragen. Nederland kreeg er Suriname voor in de plaats.

Van 1788 tot 1790 was New York zelfs even de hoofdstad van de Verenigde Staten. In de 19e eeuw onderging Manhattan een metamorfose en werd het ingenieuze stratenraster uitgerold over de stad.

New York vrijheidsbeeld

Na de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) kwamen de Europeanen in groten getale naar New York. De immigranten gingen in groepen bij elkaar wonen, waardoor bijvoorbeeld de wijken Chinatown, Little Italy en Little Germany ontstonden.

Door de uitvinding van de metro (Subway) in 1904 en de trein kwamen de verschillende stadsdelen dichter bij elkaar. In de jaren 20 vonden ook de Afro-Amerikanen hun weg naar de stad en vestigden zich in de wijk Harlem.

Veel locaties in New York herinneren nog aan de Nederlanders. Zo is Wall Street een verbastering van Walstraat. Brooklyn heette destijds Breukelen. En de wijk Harlem is niet zo moeilijk te raden: die stamt namelijk van ‘ons’ Haarlem af.

DAG 1

Rond 14 uur komen we aan in ons hotel bij Herald’s Square. De kamer is nog niet klaar, dus we droppen onze spullen en gaan gelijk de hort op. Zie hieronder waar we op dag 1 zijn geweest.

Times Square

Denk je aan New York dan is het beeld van Times Square waarschijnlijk het eerste dat in je op komt. Want wie kent het plein met de neon-verlichte reclames niet? En wat dacht je van de wereldberoemde ‘Ball Drop’ om het nieuwe jaar in te luiden? Het plein is zo fel verlicht dat je zelfs ’s avonds het idee hebt dat het gewoon overdag is. Overigens is het ook één van de duurste stukjes grond in Manhattan. En dat voel je in je portemonnee terug wanneer je iets in één van de restaurants in dit gebied gaat eten. Wil je er een beetje rustig lopen? Ga dan vroeg in de ochtend. In de middag en ‘ s avond schuifel je voetje voor voetje vanwege de gigantische drukte.

New York Times Square
 • Wijk: Midtown
 • Adres: Times Square
 • Metrostations: Times Sq 42nd Street

Empire State Building

In slechts 410 dagen werd het ‘landmark’ van New York uit de grond gestampt. Bij de opening in 1931 stootte The Empire State Building direct de concurrent (The Chrysler Building) van de troon en werd daardoor het hoogste gebouw ter wereld. Die status hield het tot 1971 tot de opening van het World Trade Center. Wanneer je het observatiedek gaat bezoeken is de 86e verdieping standaard inbegrepen. Je kunt echter eventueel nog hoger, naar de 102e verdieping. In het museum op de eerste verdieping kom je alles de weten over de geschiedenis van deze icoon. Op de begane grond zit een super grote vestiging van Starbucks.

Toegang tot de Empire State Building is inbegrepen bij de New York Pass. Zorg echter dat je van te voren reserveert, want dit is een populaire attractie.

New York Empire State Building yellow cab

New York Empire State Building vanaf SUMMIT

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 20 W 34th Street
 • Metrostations: 34 St – Herald Square, 33 Station, 28 Station

Macy’s

Uit ons hotelraam kijken we uit op het grootste warenhuis ter wereld: Macy’s. Voor shopaholics zoals wij een droom! Macy’s werd opgericht in 1843, maar verhuisde naar het pand aan Herald’s Square in 1902. Je snapt dat je met een oppervlakte van 230,000 m2 heel wat uurtjes bij Macy’s kunt ronddwalen. Cosmetica, kleding, snoepgoed, je kunt het zo gek niet bedenken of ze verkopen het er. Er is zelfs een McDonald’s in gevestigd en in de kelder bevindt zich een foodcourt.

Bijzonder zijn ook de 20 originele houten roltrappen in het warenhuis. Deze zijn al meer dan 100 jaar oud en bleven ondanks de grote renovatie in 2015 bewaard. In aanloop naar de kerstperiode is de 8e verdieping omgetoverd tot een heus kerstwalhala, namelijk Santaland. Rond maart en april heeft Macy’s jaarlijks een Flower Show van 2 weken, waarin het pand gehuld is in de mooiste bloemcreaties.

Maar meest bekend is toch wel de Macy’s Parade die op Thanksgiving (november) gehouden wordt. Prachtige praalwagens, met optredens van bekende artiesten, rijden 3 uur lang door de stad. Het evenement wordt ook op de Amerikaanse televisie uitgezonden.

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 151 W 34th Street
 • Metrostations: 34 St – Herald Square
Booking.com

Grand Central Terminal

Als liefhebber van treinreizen kan een bezoek aan het grootste treinstation ter wereld natuurlijk niet ontbreken. En behalve enorm groot, is het station ook nog eens adembenemend mooi! Grand Central Terminal is véél meer dan alleen een treinstation. Wil je meer lezen over bijvoorbeeld de Grand Central Market en het Instagram-waardige observatiedek SUMMIT One Vanderbilt? Klik dan hier om mijn blogpost over Grand Central Terminal te lezen!

NYC Grand Central Terminal vlag
 • Wijk: Midtown
 • Adres: 89 E 42nd Street
 • Metrostations: Grand Central Station

Flatiron Building

Waar de naam Flatiron Building vandaan komt zie je direct als je voor het gebouw staat. Het opvallende driehoekige gebouw heeft inderdaad de vorm van een strijkijzer. Door deze bijzondere vormgeving ontstonden er valwinden langs het gebouw, die de rokken van de vrouwen deden opwaaien. Met als gevolg dat er zich een hoop glurende mannen rondom het pand ophielden! De politie moest er zelfs aan te pas komen! Het gebouw zelf is niet te bezoeken; het huisvest kantoren. Helaas staat het gebouw tijdens ons bezoek in de steigers.

New York Flatiron Building
 • Wijk: Midtown
 • Adres: 175 5th Avenue
 • Metrostations: 23rd Street Station

DAG 2

Andrew’s NYC Diner

Zo’n jetleg op de heenweg is best een voordeel, want je bent lekker vroeg uit de veren. De dag kan volop benut worden! Gelukkig is Andrew’s NYC Diner al om 6 uur open. Om 6.45 uur schuiven we aan voor het ontbijt bij deze echte Amerikaanse diner. Een dikke stapel appel pannenkoeken en een kop koffie, die onbeperkt bijgevuld wordt. Lekker begin van de dag.

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 463 7th Avenue
 • Metrostations: 34th Street Penn Station
New York M&M Store

Hop-on Hop-off Bus

Langzaam lopen we richting Times Square, waar op de hoek bij de M&M Store de opstapplaats van Big Bus Tours is. Deze Hop-on Hop-off bus is inbegrepen bij de New York Pass, maar losse tickets zijn ook te koop. Er is keuze uit een Uptown of Downtownroute. Wij kiezen voor de laatste, omdat deze veruit de meest bekende highlights van New York aandoet.

De eerste bus vertrekt om 8.30 uur, maar om 8 uur zoeken we al een goed plekje bovenin de bus uit. Het dek stroomt snel vol. Op tijd zijn dus! Hoewel je dus kunt ‘on en off hoppen’ blijven wij de hele rit lekker zitten.

New York Hop on Hop off bus

Zo’n bustourtje is natuurlijk erg toeristisch; toch is het voor ons de ideale manier om de stad te verkennen. Zo kunnen we goed zien wat waar ligt en kunnen we bepalen waar we mogelijk later nog eens terug willen komen. Wat mij betreft is de hop-on hop-off bus vooral heel geschikt op de eerste of tweede dag om je te oriënteren.

Totaal duurt het rondje 1,5 uur. Het is zo vroeg in de ochtend slechts 8 graden, dus als we in de schaduw rijden is het vrij fris. Een kleedje meenemen is daarom geen gek idee! New York zie je vanuit heel ander perspectief wanneer je zo hoog in de bus zit. Echt een fantastische ervaring! We kunnen deze activiteit 100% aanraden.

Vrijheidsbeeld / Statue of Liberty

Frankrijk schonk in 1886 het Vrijheidsbeeld aan New York als teken van vriendschap en ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring. Deze lady van 46 meter hoog (93 meter inclusief de sokkel!) is het toch wel het boegbeeld van New York.

Een bezoek aan the Statue of Liberty zelf hoeft van ons niet, maar we willen haar uiteraard wel even van nabij aanschouwen. Een boottocht leent zich hier perfect voor. De Staten Island Ferry voert je gratis langs het Vrijheidsbeeld, maar houd er rekening mee dat deze tjokvol kan zitten.

New York Statue of Liberty

Omdat wij de New York Pass hebben kunnen we ook mee op een van de vele cruises die de Circle Line aanbiedt. Anderhalf uur lang varen we langs de Landmarks van New York City. Behalve the Statue of Liberty kom je onder anderen ook langs de Manhattan Bridge en de Brooklyn Bridge. Bonus is de imposante skyline van Manhattan die je vanaf het water extra goed kunt bewonderen.

Wanneer we het Vrijheidsbeeld naderen komt de hele boot in rep en roer. Het is heel bijzonder om het beeld – dat je zo vaak in films, tv en magazines hebt gezien – in het echt te zien! Zeer indrukwekkend. Ondanks de drukte op de boot kunnen we prima foto’s nemen en komen we op een goede afstand langs het beeld.

Oculus

Vanuit de Hop-on Hop-off bus hadden we de sensationele Oculus al gespot. Dit architectonische hoogstandje, dat gelegen is naast One World Trade Center en 9/11 Memorial Museum, is trein-, metrostation, monument en winkelcentrum in één. De Spaanse Santiago Calatrava had de eer dit monument te ontwerpen. Oculus verbeeldt een vogel die uit een kinderhand opstijgt en is een eerbetoon aan de slachtoffers van de ramp van 9/11. De kosten waren bijna 4 miljard, maar dan heb je ook wel wat! Zowel van binnen als van buiten is dit gebouw overweldigend.

New York Oculus
 • Wijk: Financial District
 • Adres: 185 Greenwich St LL3110
 • Metrostations: Park Place Station / World Trade Center Station

One World Trade Center

One World Trade Center vormt een unieke combinatie met de naast gelegen Oculus. Het laat de krachtige herrijzing van New York zien na de verschrikkelijke ramp van 9 september 2001. One World Trade Center is gebouwd naast de plek waar ooit de Twin Towers stonden. De hoogte van de wolkenkrabber, 1776 voet (circa 514 meter) heeft ook een symbolische betekenis. Het is namelijk een verwijzing naar het jaar waarin de Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend.

Freedom Tower was de oorspronkelijke naam van de hoogste skyscraper van New York, maar vanwege negatieve associaties met de ramp, werd de naam al snel gewijzigd in One World Center.

New York One World Trade Center

Het observatiedek One World Observatory beslaat 3 verdiepingen (100 t/m 103) van het World Trade Center. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht over New York. Onderin het pand zit een winkelcentrum.

Helaas blijkt het 9/11 Memorial Museum op dinsdag gesloten. We gooien onze planning om en verplaatsen deze activiteit naar dag 3.

 • Wijk: Financial District
 • Adres: 285 Fulton St
 • Metrostations: World Trade Center Station

Wall Street

Wall Street is bekend als het kloppende hart van de financiële wereld. Het allerbekendste gebouw van deze straat is uiteraard the New York Stock Exchange, oftewel het effectengebouw. Helaas is deze niet toegankelijk voor publiek. Andere highlights in deze buurt zijn de bronzen stier (Charging Bull), het beeld ‘Fearless Girl’ en de Trinity Church. Wij zien al deze bezienswaardigheden vanuit de Hop-on Hop-off bus en besluiten dat we dat eigenlijk wel genoeg vinden.

 • Wijk: Financial district
 • Adres: Wall Street
 • Metrostations: Wall Street/William Street, Wall Street Station

Musical op Broadway

Broadway is vooral bekend vanwege de vele theaters die in de wereldberoemde straat gehuisvest zijn. De meesten zijn te vinden in het gedeelte nabij Times Square. Maar wist je dat dat Broadway wel 50 kilometer lang is? Goed uitzoeken dus op welk nummer je moet zijn!

Als je in New York bent, is het wel zo leuk om een musical bij te wonen. Goedkoop is het niet, maar ik kan je garanderen dat je waar voor je geld krijgt. Uit het enorme aanbod kochten wij vooraf kaartjes voor de musical Moulin Rouge. Het bleek een waar spektakel te zijn! Prachtige decors, loepzuivere stemmen en een heerlijke sfeer.

New York musical Moulin Rouge Broadway

Om aan kaartjes te komen zijn er diverse opties. Hieronder som ik er een aantal voor je op:

 • TodayTix: via deze app kun je kort van te voren gereduceerde kaartjes kopen.
 • TKTS-booths: te vinden op Times Square, Downtown Brooklyn, Lincoln Center en South Street seaport. Op de dag van de musical worden de overgebleven plaatsen met 50% korting verkocht. Behalve bij Times Square kun je bij de andere TKTS-boots ook een ticket voor de middagvoorstelling van de volgende dag kopen. Houd er rekening mee dat de rij hiervoor lang kan zijn en dat je dus wellicht niet de plek of de musical naar keuze kunt bezoeken.
 • Broadway.com: op deze website zijn alle musicals vertegenwoordigd. Tickets kunnen niet geannuleerd worden na aankoop.
 • GetYourGuide: via de website of app kunnen kaartjes geboekt worden voor diverse musicals. Aangezien ik al diverse andere activiteiten in New York via deze app geboekt had, besloot ik de musicalkaartjes ook via hen te boeken. Makkelijk om alle toegangsbewijzen bij elkaar te hebben.

 • Wijk: Midtown
 • Adres: Broadway
 • Metrostations: Times Sq 42nd Street

Dag 3

Vandaag zijn we wederom ruim vóór 5 uur wakker. We besluiten ook nu van de nood een deugd te maken en gewoon lekker vroeg op pad te gaan. Snel onder de douche en hup de straat op om te zien of we ergens al kunnen ontbijten. Dat blijkt op dit tijdstip niet eenvoudig, maar gelukkig is de Starbucks al open. We genieten van onze koffie en Cheese Danish en zijn weer klaar om de stad te verkennen. Het leuke van dit tijdstip is dat je het echte New Yorkse stadsleven meekrijgt. Allemaal gehaaste mensen die op weg naar hun werk zijn.

New York Library

New York Library

Tijdens een citytrip naar de bieb? Ja, absoluut doen als je in New York bent! Want de New York Library in de Stephen A. Schwarzman Building is beeldschoon. Het historische gebouw met marmeren zuilen, een imposante trap en twee marmeren leeuwen werd geopend in 1911. Binnenin het pand vergaap je je aan hoge plafonds, mooie plafondschilderingen en de bekende zaal ‘de Rose Main Reading room’. Om de mensen in de zaal rustig te kunnen laten lezen of studeren is deze ruimte beperkt toegankelijk. Maandag t/m zaterdag kun je de ruimte tijdens een tour bewonderen om 10.30, 13.30 en 15 uur. Zondag alleen om 13.30 uur en 15 uur.

New York Library plafondschildering
 • Wijk: Midtown
 • Adres: 476 5th Avenue
 • Metrostations: Grand Central 42 St Station

St. Patrick’s Cathedral

Midden tussen de wolkenkrabbers op 5th Avenue (ter hoogte van 50th Street) is daar ineens een prachtige kathedraal: St. Patrick’s Cathedral. Inspiratie voor het ontwerp was de Dom van Keulen en de Kathedraal van Amiens. De bouw van de kerk startte in 1886, maar lag tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (18861-1865) volledig stil. In 1888 was de kathedraal eindelijk af en met zijn 110 meter hoogte direct het hoogste gebouw van New York. Entree is gratis. Voor een audiotour betaal je $25. Met de New York Pass kun je trouwens gratis aan de audio tour deelnemen. Wel moet je van te voren een app downloaden.

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 5th Avenue (50th Street), tegenover Rockerfeller Center.
 • Metrostations: 5th Avenue-53 St Station, 51 Street, 47-50 Str Rockerfeller Center

Trump Tower

De Trump Tower: een wolkenkrabber waarvan Donald Trump , oud-president en zakenman, de eigenaar is. Het gebouw telt 58 verdiepingen, 6 daarvan worden gebruikt als winkelcentrum. Daarnaast kent het gebouw een appartementencomplex (waar tal van grote sterren wonen) en een kantorencomplex. Het is een hoop pracht en praal. Leuk om gezien te hebben, maar wees niet rouwig als je geen tijd hebt om hier naar binnen te stappen.

NYC Trump Tower

Op het moment dat we bij de Trump Tower zijn wordt ernaast een nieuwe vestiging van de wereldberoemde luxe juwelier Tiffany’s geopend. Een rode loper, cameraploegen en veel bewaking. VIP’s only, dus wij lopen weer verder.

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 5th Street – 56 Street
 • Metrostations: Madison Av/ E 55 Street, 5 Av/53 Street 5 Av/59 Street

Radio City Hall

Radio City Hall is sinds de opening in 1932 een begrip. Deze muziek- en theatertempel maakt deel uit van het Rockerfeller Center Complex. Niemand minder dan Frank Sinatra bracht hier in 1941 zijn evergreen ‘New York, New York’ ten gehore. En vele muzieklegendes volgden! Radio City Hall is tevens de thuisbasis van ’the Rockettes’, een wereldberoemde dansgroep. Wil jij een kijkje nemen achter de schermen? Boek dan de Radio City Music Hall tour, waarbij je door het geweldige art-deco gebouw rondgeleid wordt en kennis maakt met the Rockettes.

NYC Radio City Music Hall

Rockefeller Center

John D. Rockefeller (zakenman en filantroop) was de grondlegger van het Rockefeller Center, dat uit niet minder dan 19 gebouwen bestaat en tussen 1929 en 1940 werd gebouwd. Bekendste plekken van het complex zijn Radio City Music Hall en Top of the Rock. En wist je dat The Tonight Show vanaf deze lokatie wordt uitgezonden? Ook wereldberoemd is de schaatsbaan en reusachtige kerstboom aan het einde van het jaar.

NYC Rockerfeller Center
 • Wijk: Midtown
 • Adres: 45 Rockefeller Plaza
 • Metrostations: 47th-50th Street Rockefeller Center Station

Roosevelt Island Tramway

Zet de Roosevelt Island Tram absoluut op je Must-Do lijst! Met de zwevende tramlijn steek je vanaf Manhattan (2nd Avenue-60th Street) de East River over en sta je 4 minuten later op Roosevelt Island. En het leuke is: dit kan gewoon met je metrokaart! Onderweg kijk je vanaf grote hoogte op de straten neer en heb je een adembenemend mooi zicht op zowel de Queensboro brug en Roosevelt Island. Enorm spectaculair en wat mij betreft één van de leukste dingen die we in New York gedaan hebben. Op mijn Instagram (@miss_railway) kun je hiervan een reel bekijken.

 • Wijk: Upper East Side
 • Adres: 254 E 60th St
 • Metrostations: Lexington Ave/59th Street station

Little Island

New York kent vele parken, maar Little Island is wel uniek in zijn soort. Dit kunstmatige eilandpark ligt in de Hudson River. Vanuit het park overzie je de skyline van New York. Je kunt er even bijkomen van alle hectiek van de stad en een drankje doen. Overigens vinden er regelmatig evenementen plaats. Dan komt het amfitheater, dat plaats biedt aan 700 mensen, geweldig van pas.

New York Little Island
 • Wijk: Meatpacking District/Chelsea
 • Adres: bij pier 55
 • Metrostations:

Chelsea Market

Het industriële pand, waar sinds de jaren 90 een grote foodmarket in is gevestigd, was ooit de thuisbasis van een bekende koekjesfabrikant. Op deze plek werd één van mijn favoriete koekjes geboren, namelijk de Oreo! Vandaag de dag ga je naar de Chelsea Market om er delicatessen te shoppen of heerlijk te eten.

New York 6-daagse citytrip Chelsea Market

Absolute hotspots in de Chelsea Market zijn the Lobster Place en Amy’s Bread. Naast foodshops zijn er ook diverse winkeltjes waar kunst, boeken of kleding worden verkocht. In de kelder kun je de Chelsea Music Hall bezoeken. Dit theater biedt plaats aan 250 personen. Kaartjes kunnen gekocht worden via de website. De Highline loopt overigens langs de Chelsea Market.

 • Openingstijden: 8 tot 21 uur
 • Wijk: Meatpacking District
 • Adres: 75 9th Ave
 • Metrostations:  14 St / 8 Av Subway Station station 

Highline

Ooit denderde de goederentrein over deze spoorlijn om de fabrieken in de Meatpacking District te bevoorraden. Sinds de jaren 80 vond de bevoorrading echter meer en meer plaats met vrachtwagens, waardoor de spoorlijn overbodig werd.

Daarna ontstond het briljante plan om een park op de spoorlijn aan te leggen. In 2009 werd het eerste deel van deze groene oase geopend en het laatste deel van de High Line werd in 2019 opgeleverd. Door het groen heen zie je hier en daar nog een stuk spoorlijn. De Highline is bijna 2,5 km lang en de vlonders hangen 10 meter boven de straten van New York. Tijdens de wandeling zijn er diverse bankjes om uit de rusten en te genieten van het uitzicht.

New York skybridge W15th Street
De Skybridge W 15th Street gezien vanaf de Highline
 • Wijk: Meatpacking District
 • Metrostations Noordelijke gedeelte: 34th St/Hudson Station, 34th St/Penn Station 
 • Metrostations Midden gedeelte: 18th St., 23rd St., 28th St.
 • Metrostation Zuidelijke gedeelte: 14th St
 • Openingstijden: april-mei + okt-nov: 7-22 uur, juni-sept: 7-23 uur, dec-maart: 7-19 uur

9/11 Memorial Museum

Ter nagedachtenis aan de 3000 slachtoffers die vielen tijdens de terroristische aanslagen op de Twin Towers en bij de vliegtuigkapingen op 11 september 2001 (en bij een eerdere aanslag in 1993 op het World Trade Center) werd een gedenkplek en een museum geopend.

Twee enorme waterbassins staan op de plek die de naam Ground Zero kreeg. Op de rand zijn de namen van de slachtoffers gegraveerd. Hier en daar zie je een witte bloem bij de namen van de slachtoffers die die dag jarig zouden zijn geweest. Daarnaast zie je de ‘Survivor Tree’, de enige boom die de ramp overleefde. De 9/11 Memorial is gratis te bezoeken.

New York 911 Memorial

Doordat het museum op dinsdag gesloten was staat deze bezienswaardigheid vandaag op de planning. Met onze New York Pass kunnen we ‘gratis’ naar binnen. Wel moet je in de rij staan om een tijdslot te reserveren. Ondanks dat de rij aanzienlijk is, gaat het zeer vlot en binnen een kwartier staan we al in het museum. Dat de security check hier zo uitgebreid is kun je je wel voorstellen.

New York 9 11 Memorial Museum

Zodra we het museum betreden grijpt het je direct naar de keel. Het eerste wat je ziet is een grote foto van de Twin Towers die genomen is op 11 september 2001 slechts enkele minuten voordat het eerste vliegtuig zich in de Noord Toren boorde om 8.46 uur. Kippenvel, doordat je weet dat zich daarna één van de grootste rampen in de wereldgeschiedenis voltrok.

Wat opvalt is de stilte in het museum. Ondanks de drukte kun je een speld horen vallen. Iedereen is zwaar onder de indruk.

De route door het museum neemt je mee door de tijdlijn van die dramatische dag: fragmenten van nieuwsuitzendingen, 911 oproepen, beelden van de ontgoochelde mensen die op straat naar de torens kijken, aanplakbiljetten van vermiste mensen. Verbijsterd kijken we naar de brandweerwagen die aan de achterkant volledig verpletterd is. Wat mij het meest aangrijpt zijn de laatste telefoongesprekken die je tussen geliefden hoort.

New York 9/11 Memorial Museum Brandweerwagen

Als we zo’n 1,5 uur later naar buiten stappen, moeten we echt even bijkomen. Bij Ole & Steen, een Scandinavische koffieketen, ploffen we neer voor een kop koffie en een Scandinavisch lekkernij. Even verwerken wat we zojuist allemaal hebben gezien. Nee, leuk is het niet, maar het 9/11 Memorial Museum is een plek die eigenlijk door iedereen eens gezien zou moeten zijn. Heel mooi en respectvol door de Amerikanen neergezet.

 • Openingstijden: woensdag t/m maandag: 9 tot 19 uur (laatste entree om 17.30 uur)
 • Wijk: Financial District
 • Adres: 180 Greenwich Street
 • Metrostations: Chambers Street, Fulton Street, World Trade Center, Rector Street

Top of the Rock

Wil je een uniek uitzicht op de Empire State Building? Bezoek dan één van de beste uitkijkplatforms van New York: Top of the Rock. Dit observatiedek is verdeeld over 3 verdiepingen; de 70ste etage (259 meter hoog) is het hoogste punt en hier word je uitzicht niet belemmerd door glas of tralies.

Allereerst is er de mogelijkheid om de Mezzanine-expositie te bekijken, die onder andere het verhaal vertelt over de geschiedenis van het Rockefeller Center. Leuk, maar laten we eerlijk zijn..we komen voor het uitzicht. Met de razendsnelle lift met glazen plafond sta je binnen no-time op grote hoogte. Wij bezochten Top of the Rock ’s avonds en zodra je het platform opstapt krijg je direct het WoW-effect! 360 graden panoramisch uitzicht over The City that Never Sleeps. En we krijgen wat ons beloofd werd, want het zicht op de verlichte Empire State Building is sensationeel!

De rijen bij de Top of the Rock kunnen lang zijn. Er bestaat echter een mogelijkheid om een ‘skip-the-line’ ticket te kopen. Met de New York Pass kun je dit uitzichtpunt overigens ook bezoeken. Toen wij om 20.15 uur bij de kassa kwamen, hadden we amper iemand voor ons staan en konden we het tijdslot van 21.15 uur boeken. Dat uurtje wachten is geen probleem in deze omgeving, want Times Square ligt om de hoek. Voor ons even een mooi moment om een ijsje te eten bij de bekende ijssalon Van Leeuwen, met inderdaad Nederlandse roots.

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 30 Rockefeller Plaza
 • Metrostations: 47th-50th Street Rockefeller Center, 49 Street, 50 Street

DAG 4

Om 7 uur zitten we aan het ontbijt bij Gregory’s Coffee. Hier kun je behalve croissants of bagels ook havermout of yoghurt met granola krijgen.

Fietsen in Central Park

Central Park is mega groot. Loop je van noord naar zuid dan kost je dat zo’n 1,5 uur. Wij besluiten te gaan fietsen. Met de New York City Pass kun je met een georganiseerde fietstour mee of individueel een fiets huren. In eerste instantie wilden we met de begeleide fietstour mee. Wanneer we echter aankomen staat er een enorme rij. Na een kwartier zijn we nog geen centimeter opgeschoten. Wij besluiten een andere keer terug te komen.

New York Bethesda Fountain

De volgende dag (dag 4) staan we om 8 uur voor de deur en zijn we de eersten. De fietstour begint pas om 10 uur, dus wij gaan lekker op eigen houtje rondfietsen. Die fietshelm staat niet echt charmant, maar wel zo veilig uiteraard! Houd er rekening mee dat je op de fiets alleen op de fietspaden in Central Park mag. Die bevinden zich in een cirkel aan de buitenzijden van het park. Wil je een van de highlights (bijvoorbeeld de Bethesda fontein of de Jacky Kennedy Onassis reservoir), dan ga je met de fiets aan de hand lopend het park in.

De heuvels op fietsen is een ergere kuiterbijter dan verwacht, maar ik had dan ook al 3 jaar niet op een fiets gezeten… Desalniettemin is het een geweldige belevenis en zijn wij in 1,5 uur het park doorgefietst.

 • Wijk: Midtown
 • Metrostations: 5 Av/59 Street, 59 Street, 57 St/7 Av, Lexington Av/59 Street, Lexington Av/63 Street, 5 Av/53 Street
New York hotdog corndog
Even een hotdog en corndog gescoord bij een foodtruck aan de rand van Central Park

Bloomingdale’s

Nog zo’n icoon op shoppingsgebied is Bloomingdale’s. Het warenhuis waar Rachel in de tv-serie Friends werkte is namelijk niet fictief, maar bestaat echt! Maar liefst 12 verdiepingen aan shoppingplezier. Hier shop je naast cosmetica of kleding bijvoorbeeld ook meubels. De bekendste en chiqueste vestiging is die op 1000 Third Avenue. In SoHo zit ook een fijne winkel van Bloomingdale’s. Ben jij een liefhebber van uitbundige kerstdecoraties? Ook dan ben je aan het juiste adres bij Bloomingdale’s, want naast weldadige kerstversieringen staat er ook een mega grote kerstboom in december.

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 1000 Third Avenue
 • Metrostations: E 57 St/ Lexington Avenue

The Metropolitan Museum of Art – The MET

The Metropolitan Museum of Art, kortweg The Met genoemd, is gevestigd op de zogenaamde Museum Mile, waar vele bekende New Yorkse musea te vinden zijn. The Met is het grootste museum van New York en behalve om zijn uitgebreide kunstcollectie ook bekend vanwege The Met Gala. Op het moment dat wij in New York zijn, vindt The Met Gala een aantal dagen later plaats. Vanwege dit wereldberoemde fashion event, dat jaarlijks wordt georganiseerd door Anna Wintour, zijn de voorbereidingen volop in gang en staan de tenten al voor de deur.

New York The Met
 • Wijk: Upper East Side
 • Adres: 1000 5th Avenue
 • Metrostations: 86th Street

DUMBO

DUMBO staat voor ‘Down Under the Manhattan Bridge Overpass’. Een hele mond vol, dus in de volksmond heet dit landmark gewoon DUMBO. We kunnen het niet direct vinden, maar als we een horde mensen zien staan, weten we dat we goed zitten. Tussen de voor Brooklyn kenmerkende rode pakhuizen steekt de blauwe Manhattan Bridge prachtig af. Voor het beste fotoshot moet je er vroeg zijn.

New York DUMBO

Brooklyn Bridge

Wil je een foto van de iconische brug met niet al te veel mensen erop? Dan geldt ook hier: ga vroeg je bed uit! Wij komen er later op de dag, maar vinden dit niet zo’n probleem. Het bijzondere is dat het looppad nog gewoon van hout is. Ik raad je aan om in Brooklyn te beginnen en dan naar Manhattan te lopen, want vanaf hier heb je een fenomenale blik op de skyline van Manhattan.

New York Brooklyn Bridge

Time Out Market

Behalve voor goed eten ga je naar Time Out Market ook voor het sublieme zicht op zowel de Brooklyn als de Manhattan Bridge. Binnen is het een verzameling van culinaire hotspots bij deze overdekte foodhall. Buiten kun je heerlijk vertoeven op het dakterras.

New York TimeOut Market
 • Wijk: Brooklyn
 • Adres: 55 Water Street
 • Metrostations: East Broadway, High Street

Chinatown & Little Italy

Sinds de jaren 60 vestigen Chinese immigranten zich in de wijk die nu Chinatown heet. Het gebied kenmerkt zich door de vele massagesalons en Chinese winkeltjes en eetgelegenheid. Heerlijk om even door heen te struinen.

Voor goed eten ga je naar Little Italy. Zoals je waarschijnlijk al vermoedde, wordt deze wijk door Italiaanse New Yorkers bewoont. Echter is de wijk allang niet meer zo groot als een aantal decennia geleden.

Shoppen in New York

New York is de favoriete stad van veel shopaholics. Zorg dat je koffer op de heenweg niet al te vol zit, zodat je op de terugweg nog genoeg ruimte hebt voor je nieuwste aanwinsten. De wijk SoHo is een waar shoppingparadijs. Bekende ketens worden afgewisseld door originele boetiekjes.

Ben je gek op luxe warenhuizen? Dan is New York City helemaal jouw ding. Je kunt je hier onder andere te buiten gaan bij Macy’s, Bloomingdales, Bergdorf Goodman en Barnes & Nobles.

New York staat ook bekend om de vele outletstores waar je tegen gereduceerde prijzen high end merken kunt scoren. Bijvoorbeeld bij Empire Outlets en Century 21. Helaas was Century 21 gesloten toen wij er waren. Sinds 16 mei is deze bekende outlet store echter weer heropend.

Voor cosmetica-fans, zoals mijn dochter en ik, is New York eveneens een walhalla. Wij bezochten zo’n beetje elke Sephora winkel van New York en hebben heerlijk geshopt bij Ulta Beauty en Target. De Amerikaanse merken zijn goedkoper dan in Nederland, maar vooral leuk zijn de merken die nog niet bij ons te koop zijn.

Washington Square Park

Even op adem komen van alle hectiek van de stad? Dan ben je in Washington Square Park, met zijn kenmerkende triomfboog, aan het juiste adres. Er hangt hier een relaxte sfeer en er zijn veel zitplaatsen rondom de fontein of op bankjes in het park. Sowieso is Greenwich Village een hele fijne buurt.

New York Washington Square Park
 • Wijk: Greenwich Village
 • Adres: Washington Square
 • Metrostations: W 4 St-Wash Sq station

Friends Appartement

Hoewel de televisieserie Friends niet daadwerkelijk op deze locatie werd opgenomen, is het shot van de buitenkant van dit appartementencomplex natuurlijk wel wereldberoemd doordat het in de intro te zien is. Net als de koffieshop onderin het gebouw, dat niet Central Perk heet, maar in het echt The Little Owl. Leuk om als echte fan toch even gezien te hebben!

 • Wijk: Greenwich Village
 • Adres: 90 Bedford Street
 • Metrostations: W 4 St-Wash Sq, Christopher St-Sheridan Sq 

Appartement Carrie Bradshaw – Sex & The City

Hoe vaak zagen we Carrie in de tv-serie Sex & The City niet de trap van haar townhouse bestijgen? Jammer genoeg kun je geen foto op de trappen van het huis nemen, want er wonen gewoon mensen. Overigens is het appartement uit het eerste seizoen een paar huizen verderop. Jammer dat we Mr. Big niet tegen het lijf lopen, maar zo gaaf om het huis in ‘real life’ te zien.

New York Carrie Bradshaw Appartment

DAG 5

Vandaag halen we ons ontbijt bij het karretje dat voor ons hotel staat. Terwijl we van onze heerlijke roombroodjes genieten, lopen we richting Grand Central Terminal voor de eerste activiteit van de dag.

SUMMIT One Vanderbilt

Vandaag starten we bij het nieuwste observatiedek van New York: SUMMIT One Vanderbilt. Deze vind je in het treinstation Grand Central Terminal. Wat ons betreft was dit echt een hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) van onze citytrip. Wil je meer over deze bezienswaardigheid lezen? Check dan mijn blogpost over Grand Central Terminal, waarin ik uitgebreid inga op SUMMIT One Vanderbilt. Overigens is SUMMIT niet inbegrepen bij de New York Pass, dus wij kochten een ticket via GetYourGuide.

NYC SUMMIT

Chysler Building

In 1928 werd het Chrysler Builing van autogigant Walter P. Chrysler gelijk het hoogste gebouw ter wereld. Lang kon hij niet van deze roem genieten, want al in 1930 werd het verslagen door het Empire State Building. Het prachtige art-deco gebouw telt 77 verdiepingen. Helaas is het gebouw niet voor het publiek toegankelijk. Vanaf SUMMIT One Vanderbilt heb je een fantastisch uitzicht op de Chrysler Building.

NYC Chrystler Building
 • Wijk: Midtown
 • Adres: 405 Lexington Avenue
 • Metrostations: Grand Central Station, 5th Avenue, 51 Street, Lexington Avenue/53 Street

5th Avenue

5th Avenue is misschien wel de meeste bekende winkelstraat ter wereld. Het chiqueste gedeelte bevindt zich van 47th tot 57th Street. Voor ons vooral een kwestie van ‘kijken, kijken, maar niet kopen’. Overigens zit op 5th Avenue ook de flagshipstore van Nike.

Union Square

We hebben nog wat tijd over voordat we bij de Friends Experience moeten zijn. Daarom besluiten we een deel van de wandeling van de reisgids (app) Time to Momo in Union Square te doen. We komen onder andere langs de Union Square Greenmarket en ploffen nog even neer bij de door heel New York vertegenwoordige Cha Cha Matcha.

Friends Experience

Als ‘diehard’ fans van de tv-serie Friends mag de Friends Experience niet op onze To-Do list ontbreken! Wat kun je hier verwachten? Van te voren boek je een tijdslot. Met deze groep begin je de Experience. Na de eerste set kun je op eigen houtje de tour vervolgen. Je loopt van decor naar decor en wordt bij de verschillende sets op de foto genomen.

NYC Friends Experience

Zo te gek om in de keuken te staan van Monica en Rachel! Of om op de iconische relaxfauteuils van Joey en Chandler te zitten. Tussendoor bewonder je de echte kostuums die op de tv-set gebruikt zijn, zoals bijvoorbeeld het gordeldierpak (Armadillo) dat Ross ooit bij de Chanoeka aflevering droeg. Tenslotte eindig je in Central Perk, waar je bij de bar een drankje kunt bestellen.

Goedkoop is dit uitje niet (zo’n 45 dollars p.p), maar wat ons betreft was het het geld dubbel en dwars waard. De gemaakte foto’s kun je uiteraard achteraf voor veel geld bestellen. Wij tuinden er in, maar ik raad het je af, want de kwaliteit is super slecht. De medewerkers op de sets zijn heel behulpzaam en bereid om gewoon een foto met je mobiel te maken.

 • Wijk: Flatiron District
 • Adres: 130 E 23rd Street
 • Metrostations: 3rd Avenue/E 23 St, 23 St

Eataly NYC Flatiron

Het succesvolle concept van Eataly is inmiddels op diverse plaatsen over de wereld uitgewaaierd. New York kon uiteraard niet op het lijstje ontbreken. Naast een foodmarket, waar je de allerbeste Italiaanse delicatessen scoort, kun je ook bij diverse restaurants op deze lokatie aanschuiven. De citroen-ravioli is om je vingers bij af te likken!

 • Wijk: Midtown
 • Adres: 200 5th Avenue
 • Metrostation: 28 St, 23 St

DAG 6

Vandaag is onze laatste dag. Gelukkig kunnen we tot 13.30 uur nog dingen ondernemen, dus opnieuw vroeg uit de veren gegaan. We ontbijten op ons gemak bij Le Pain Quotidien en lopen daarna richting Times Square, waar in een zijstraat het museum RiseNY zit.

RiseNY

Misschien niet het bekendste museum van New York, maar wel een héle leuke! Bij RiseNY kom je op een bijzondere manier alles te weten over the Big Apple. Je begint in een te gekke setting van een New Yorks metrostation en krijgt een interessante korte documentaire te zien over de geschiedenis van New York. Verder toont het museum gallerijen over de financiële wereld, Broadway en de film- en muziekindustrie. Je ziet beroemde televisiesets (The Tonight Show), kledingsets van bekende Amerikaanse artiesten (o.a. Beyonce) en geniet van beroemde New Yorkse filmfragmenten onder het genot van een (gratis) zakje popcorn.

New York RiseNY Carrie Bradshaw
Originele outfit Carrie Bradshaw in intro van Sex & the City

Maar het absolute hoogtepunt beleef je op het einde: een virtuele rit (waarbij je voeten los bungelen) over New York City. Wanneer je over de Hudson River ‘vliegt’ voel je zelfs de wind en water in je gezicht spatten. Super leuke ervaring! Jammer dat de rit slechts een minuutje of 7 duurt. Bij de New York Pass is dit museum inbegrepen. Een los ticket kan echter ook gekocht worden.

Guggenheim Museum

We besluiten tot slot nog even lekker over 5th Avenue te slenteren. Onderweg komen we langs het beroemde Guggenheim Museum. Vanwege de regen (gelukkig alleen op de vertrekdag!) zijn de musea nog meer dan anders in trek vandaag. Bij het Guggenheim staat een gigantische rij. Ik schat wel van zo’n 1,5 uur wachttijd. Wij laten deze maar even schieten en bewonderen slechts de bijzondere architectuur van het gebouw.

New York Guggenheim Museum

Bluestone Lane Upper East Side Café

Op een steenworp afstand van het Guggenheim Museum (en Central Park) is een bijzonder cafe te vinden. Deze vestiging van Bluestone Lane is namelijk gevestigd in een kerk op 5th Avenue. De kerk is overigens nog in gebruik. Door het geringe aantal plekken kan het wel lastig zijn een plekje te vinden.

Tot slot

New York was in een woord: FAN-TAS-TISCH! Wij gaan nog heel lang nagenieten van deze te gekke citytrip.

Na 6 dagen gaan wij heel voldaan naar huis, maar zijn we wel compleet uitgevloerd. Want ondanks dat we veel gebruik van de metro hebben gemaakt, liepen we dagelijks tussen de 15 en 22 kilometer! En omdat je niets wilt missen ga je al vroeg op pad en vaak tot laat door. Maar wat was het een onvergetelijke ervaring!!

New York is in mijn ogen met geen enkele andere stad ter wereld te vergelijken, dus mocht je ooit de kans krijgen om deze metropool te bezoeken: Ga!

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!