Top 8 Beste websites voor het boeken van Internationale treintickets!

Trein boven afgrond pixabay

Gelukkig zien steeds meer mensen de voordelen van het reizen met de trein. Maar het boeken van een internationaal treinticket kan soms een hele puzzel zijn. Om jouw treinavontuur soepel te laten verlopen heb ik de beste websites voor het boeken van internationale treintickets binnen Europa voor je op een rijtje gezet: van gebruiksvriendelijke platforms tot uitgebreide reisinformatie en voordelige tarieven. Maak je klaar om Europa per spoor te ontdekken!

de beste websites voor het boeken van internationale treintickets

1. NS International

Er zijn vijf opties voor het boeken van een ticket bij NS International: via de website, via de app, telefonisch, via NS Servicewinkel of via de kaartautomaat. Ik zet hier de voor- en nadelen per optie voor je op een rijtje:

Telefonisch

Telefonisch boeken kan bij het NS International Service Center 24 uur per dag, 7 dagen per week via telefoonnummer 030 – 2300023. Er worden boekingskosten berekend. Deze kosten verschillen per ticket, maar kunnen behoorlijk oplopen. Betalen kan alleen via creditcard of via een betaallink die je per e-mail opgestuurd krijgt (voor uitsluitend reizen naar Engeland, Duitsland en Frankrijk). Nadat je hebt betaald krijg je een e-ticket opgestuurd via de mail om zelf te printen of een link om te laden via de NS International App. Kortom: redelijk omslachtig allemaal. Wat mij betreft geen aanrader om telefonisch te boeken.

Website

Je kunt online boeken voor reisgezelschappen tot en met 9 personen naar bestemmingen in Nederland, Luxemburg, België, Frankrijk en Engeland (Londen). Voor de overige bestemmingen geldt een maximum van 5 personen. De website is overzichtelijk en spreekt voor zich. Je kunt ook gelijk invoeren of je een NS kortingskaart hebt. Nadat je je bestemming en datum hebt ingevuld, krijg je de opties voor het dagdeel (ochtend, middag, avond). Vervolgens krijg je direct in beeld om wat voor soort trein het gaat, wat de reistijd, of het om een direct verbinding gaat en wat de kosten voor 1e en 2e klasse zijn. Enige minpunt van de website is dat je geen ’tussenstation’ kunt invoeren. De reisplanner geeft de meest logische route, maar soms wil je wel eens een kleine omweg maken omdat de reis dan mooier is bijvoorbeeld. Via ’toon route’ en vervolgens ’toon tussenstops’ kun je wel de route bekijken.

Vanaf 4 maanden van te voren kun je online boeken. Er zijn geen boekingskosten. Betalen kan via iDeal, creditcard en Bancontact en Sofort.

App

De app werkt erg fijn. Voordeel ten opzichte van de website: je kunt een ‘via station’ of extra overstap invoeren. Verder kun je er direct je e-tickets bewaren. Er zijn geen boekingskosten. Ook handig: behalve notificaties over mogelijke spoorwijzigingen, vertragingen en/of opgeheven treinreizen, krijg je desgewenst aangepast reisadvies als je aansluiting vervalt.

NS Servicewinkel

Op 6 stations in Nederland is een NS Servicewinkel gevestigd. Klik hier om de locaties en openingstijden te bekijken. In een aantal Servicewinkels zijn selfservicemeubels aanwezig. Daarop heb je de mogelijkheid om zelf een ticket te boeken en eventueel te printen. Betalen kan via iDeal (online bankieren) of met een creditcard. Er worden boekingskosten berekend.

Kaartautomaat

Voor een aantal bestemmingen in Duitsland of België bestaat de mogelijkheid om een ticket via de kaartautomaat te kopen. Check hier de desbetreffende bestemmingen. Er worden boekingskosten in rekening gebracht.

ICE Trein binnenkant

2. Deutsche Bahn

Staat hoog op mijn favorietenlijstje! Zowel de website als de app werken super. Vrijwel alle treintrajecten in Europa zijn via de reisplanner te raadplegen. Even wat feitjes over de twee opties:

Website

Gelijk al een pluspunt: de website is in het Nederlands. Handig! Nadat je je reis hebt ingegeven, kun je op het volgende scherm een tussenstation invoeren en eventueel al een keuze maken in de soort trein waarmee je wilt reizen. Daarna krijg je gedetailleerde informatie over de reis en de bijbehorende prijzen. Een kind kan de was doen… Betalen kan via credit card, paypal of giropay (Duitse versie van iDeal).

App

De app is beschikbaar in het Engels of het Duits. De opties zijn vergelijkbaar met die van de website. Wil je updates over je reis ontvangen? Stel dan in dat je push berichten wilt ontvangen zodat je notificaties krijgt wanneer er een wijziging voor je geplande treinreis is. De e-tickets kunnen (meestal) geupload worden in je wallet.

3. Trainline

Nog zo’n handige boekingssite is Trainline (voorheen The Trainline). Dit bedrijf is van oorsprong Engels. Ze vergelijken en verkopen trein- en busreizen van 270 aanbieders in 45 (Europese) landen. Zowel de website als de app zijn in het Nederlands beschikbaar. Kortingskaarten (bijvoorbeeld van NS of Deutsche Bahn) worden geaccepteerd. Net als bij de andere aanbieders krijg je direct informatie over de reistijd, prijs en aantal keren overstappen. Helaas is er geen optie om een ‘via station’ in te voeren. Je ziet overigens ook niet direct om wat voor soort trein het gaat. Om die informatie te zien moet je eerst de reis selecteren.

Er zijn twee soorten tickets: etickets en mobiele tickets. Etickets ontvang je in PDF via de mail of je kunt ze openen in de app. Printen kan, maar handiger is om deze gewoon in de trein te laten zien via de mail of app. Mobiele tickets zijn uitsluitend in de app te openen en moeten voor gebruik geactiveerd worden! Het ticket is maar op 1 apparaat beschikbaar. Welk soort ticket je krijgt verschilt per traject. Het wijzigen van treinreizen is trouwens erg eenvoudig via de app. Betalen kan via iDEAL, PayPal, Apple Pay, Google Pay, Visa, Amex en alle internationale bankpassen.

4. Locomocheap

Een website die je absoluut moet checken voordat je een treintrip plant is Locomocheap. Dit is een vergelijkingswebsite voor Europese treintickets. Een dergelijke concept bestond al voor vliegreizen, bijvoorbeeld Skyscanner en Cheaptickets, maar bij treinreizen was dat een groot gemis. Bij Locomocheap zie je in één oogopslag op welke dag je het goedkoopste naar je beoogde bestemming kunt reizen. Ideaal dus om deze website even te checken voordat je een hotel boekt, want wellicht besluit je naar aanleiding van de prijs toch een dag eerder of later te reizen of zelfs in een andere maand… Wanneer je op de prijs klikt krijg je informatie over de aanbieder en kun je vervolgens doorklikken om de reis bij de desbetreffende aanbieder te boeken. Overigens staan er ook leuke citytrips en lastminute aanbiedingen op de website!

Treinfoto Zweden pixabay
Afbeelding van John_Nature_Photos via Pixabay

5. De Treinreiswinkel

Behalve losse internationale treintickets kun je bij dit Nederlandse treinreisbureau ook complete treinrondreizen of stedentrips boeken. Het boekingssysteem werkt eenvoudig en je krijgt als je op de prijs klikt alle details over de desbetreffende treinreis te zien. Helaas kan er geen tussenstation ingevoerd worden. Er zijn geen boekingskosten als je online boekt.

6. Treinrondreis.nl

Geen zin om zelf allemaal losse onderdelen te moeten boeken? Dan ben je bij treinrondreis.nl op de juiste plek! Dit treinreisbureau biedt geen losse internationale treintickets aan, maar wel complete treinrondreizen en stedentrips binnen Europa. Staat wat jij in je hoofd hebt er niet tussen? No problem, want bij treinrondreis.nl denken ze met je mee en kunnen ze je een offerte op maat sturen. Jij hoeft dus nergens meer aan te denken. Alleen nog je koffers pakken en gaan met die banaan.

7. Interrail

Of je nu van plan bent om door één land te reizen of meerdere landen te verkennen, Interrail biedt verschillende pasopties om aan jouw behoeften te voldoen. Op hun gebruiksvriendelijke website kun je gemakkelijk de beschikbare passen vergelijken, de dekkingsgebieden bekijken en de prijzen controleren.

Bovendien biedt de Interrail website handige extra’s zoals reisadvies, routeplanning en informatie over treinverbindingen. Met hun veilige en betrouwbare boekingssysteem kun je snel en eenvoudig je een zitplaatsreservering regelen. Wanneer het niet mogelijk is om dit via hun website te boeken, dan geven ze je een advies waar dat wel kan.

8. Rail Europe

Deze website is als de reisgids van de treinwereld. Rail Europe biedt een breed scala aan treintickets voor Europese bestemmingen, van metropolen als Parijs en Londen tot pittoreske dorpen in bijvoorbeeld Zwitserland. Met handige functies zoals routeplanning en flexibele ticketopties, maakt Rail Europe het plannen van je treinreis een fluitje van een cent.

Treinplattegronden

Ga jij een internationale treinreis boeken? Dan is het wel zo handig om een zitplaats te reserveren. Via deze link kun je de plattegronden van diverse internationale treinen zien. Zo kun je een mooie zitplaats uitkiezen!

Treinrondreis Zwitserland