Grootste treinstation ter wereld: Grand Central Terminal, New York

New York Grand Central TerminalNew York SUMMIT One Vanderbilt zilveren ballonnen

De wereldberoemde Grand Central Terminal is véél meer dan alleen een treinstation. Na Times Square is het zelfs de meest bezochte attractie van New York! Niet minder dan 750.000 bezoekers betreden elke dag het historische treingebouw. Met 44 perrons en 67 sporen mag het zich het grootste treinstation ter wereld noemen. En wat mij betreft ook één van de mooiste, want niet voor niets is Grand Central Terminal regelmatig het decor voor films en tv-series. Dit station is een must-see voor iedereen; er zijn namelijk tal van dingen te zien of te doen. Bijvoorbeeld het nieuwste observatiedek SUMMIT One Vanderbilt is hier gehuisvest. ➡️ Lees snel waarom je Grand Central Terminal zeker niet mag overslaan!

  • Openingstijden Grand Central Terminal: dagelijks van 5.30 tot 2 uur
New York Grand Central Terminal entree

Geschiedenis van Grand Central Terminal

Het oorspronkelijke treinstation stamt uit 1871. Rond 1900 besloot men een nieuw station te bouwen. Aanleiding hiervoor was een ongeval waarbij 15 mensen omkwamen. Het drama werd veroorzaakt doordat het zicht van de machinist beperkt werd door de hoeveelheid laag hangende rook van de stoomlocomotieven. Het gevolg was een verbod op de stoomlocomotief.

En zo werd er gestart met de bouw van een modern treinstation voor elektrische treinen. Na 9 jaar werd het huidige pand in 1913 onder het toeziend oog van 150.000 mensen feestelijk geopend.

NY Grand Central track

Het gebouw werd opgetrokken in Beaux-Arts stijl. Het fijne is dat het pand maar weinig trappen kent. Door de glooiende hellingen kun je gemakkelijk van de een naar de andere verdieping komen. Daardoor is het station voor iedereen goed toegankelijk. In de volksmond wordt het station vaak Grand Central Station genoemd, maar dit is eigenlijk de benaming voor het metrostation – dat eveneens in dit gebouw gevestigd is.

NY Grand Central Terminal New York

Main Concourse

De centrale hal (Main Concourse) is groots en adembenemend mooi! Kijk omhoog naar het gewelfde plafond met een schitterende schildering van een sterrenhemel met wel 2500 (!!) sterren. Overigens zit er wel een foutje in de plafondschildering. Het is namelijk in spiegelbeeld geschilderd. Maar ach, kniesoor die daarop let;) Ook de prachtige vloeren vallen op; die zijn namelijk net als de ticketboxes bekleed met Italiaans marmer.

NY Grand Central Main Concourse balkon

Beklim het balkon en voel je even ‘Serena Vander Woodsen’ in de beroemde openingsscène van de tv-serie Gossip Girl. Vanaf het balkon heb je een geweldige kijk op het gekrioel van mensen in de hal.

Nog zo’n icoon in het hoofdstation van New York is de grote gouden klok in de Main Concourse. Deze prijkt op het Informatiepunt in het midden van de hal. De waarde van de klok wordt geschat tussen de 10 en 20 miljoen US Dollar!

NY Grand Central Terminal klok

New York

Grand Central Market

Naar een markt gaan in een treinstation? In Grand Central Terminal is het mogelijk! Al 40 jaar is de Grand Central Market gesitueerd op de begane grond (Lower Level Dining Concourse) van het treinstation. Bij de 13 kraampjes kun je groenten, fruit, kaas, ambachtelijke broden of bijvoorbeeld zeevruchten kopen.

  • Geopend: werkdagen: 8 tot 20 uur, weekend: 11 tot 17 uur
  • De Grand Central Markt is vanaf de volgende punten toegankelijk: 1. Lexington Avenue-43rd Street | 2. bij de Lexington Passage tegenover de metrolijnen 4, 5 en 6 | 3. ten oosten van de centrale hal (Main Concourse) bij spoor 19 | 4. halverwege Graybar Passage
NY Grand Central Market sign

NY Grand Central Market

Whisper Gallery

Kijk niet gek op wanneer je iemand in de hoek ziet staan ter hoogte van de Oyster Bar. De keramieken bogen op deze plek worden namelijk gekenmerkt door een uitzonderlijke akoestiek. Praat hier niet over je diepste geheimen, want zelfs als je fluistert hoort men het luid en duidelijk aan de overkant!

NY Grand Central Whisper Gallery

NY Grand Central Oyster Bar

Winkels in Grand Central Terminal

Grand Central telt zo’n 65 winkels met een divers aanbod. Veel ervan zijn gevestigd in de Lexington Passage.

De vestiging van de Apple Store is te vinden op een wel heel bijzondere lokatie, namelijk op het balkon van de Main Concourse (East Balcony). Terwijl je de nieuwste Apple producten bekijkt, overzie je de historische centrale hal van het treinstation. Apple Grand Central is op weekdagen geopend van 8 tot 19 uur, op zaterdag van 11-19 uur en op zondag van 12 tot 19 uur.

SUMMIT, One Vanderbilt

Één van de nieuwste attracties (2020) van New York is het observatiedek SUMMIT, One Vanderbilt. Deze wolkenkrabber is toegankelijk via Grand Central Terminal. Dit observatiedek is niet te vergelijken met enige ander in New York. Naar SUMMIT ga je niet alleen voor een fenomenaal panoramisch uitzicht over New York, maar voor de hele beleving.

NY SUMMIT overzicht spiegelzaal

Nadat je door de uitgebreide security check bent gegaan en je van die charmante schoenhoesjes hebt aangetrokken, kan het feest beginnen. Al gelijk in de lift komen we in de stemming door allerlei licht- en geluidseffecten. Binnen no-time sta je op de 91ste verdieping, op een hoogte van 427 meter. Eerst kom je in een ruimte met reflecterende spiegelwanden en spiegelvloeren. Deze zaal geeft je een gevoel van oneindigheid. Je weet gewoon niet waar je kijken moet! Vergeet bij zonnig weer niet je zonnebril mee te nemen. En doe vooral geen rokje of jurk aan!

NY SUMMIT ballenzaal

Daarna ga je een verdieping hoger naar een ruimte met zwevende zilveren ballonnen. De ballonnen zijn zo’n te gekke combinatie met het uitzicht op de skyline van Manhattan! Vervolgens kun je in één van de Levitation skyboxen stappen, waarbij je op een glazen plateau staat dat boven Madison Avenue hangt op een hoogte van 324 meter. Ik krijg al buikpijn als ik er naar kijk, dus laat deze even aan me voorbij gaan.

Ben jij een echte ‘dare devil’? Dan is de Ascent-lift waarschijnlijk helemaal jouw ding. Deze glazen lift zoeft aan de buitenkant van de wolkenkrabber nog eens 12 verdiepingen hoger. Mij niet gezien, maar als jij dit wel wilt moet je dit van te voren boeken, want hiervoor betaal je extra. Tot slot betreed je het restaurant waar je tijdens een drankje nog eens kunt nagenieten van het niet-te-overtreffen uitzicht.

NY SUMMIT One Vanderbilt koffie

Omdat wij een ander observatiedek (Top of The Rock) ’s avonds hadden bezocht, kozen wij ervoor om SUMMIT, One Vanderbilt overdag te bezoeken. Vanwege de populariteit van deze attractie leek het ons slim om het eerste tijdslot van de dag te boeken, namelijk om 9 uur. Om 8.45 uur stonden we bijna vooraan in de wachtrij en konden dus als één van de eersten naar boven. Op die manier konden we nog foto’s maken met niet al te veel andere mensen erop. ‘S avonds schijnt SUMMIT trouwens ook geweldig te zijn.

NY SUMMIT One Vanderbilt spiegels

Voor een ‘gewoon’ kaartje betaal je bij SUMMIT $42. Wil je ook mee met de glazen lift dan kost een kaartje in totaal $62. Ik heb onze kaartjes via GetYourGuide geregeld. Dan betaal je ietsje meer, maar ik vind dat zij een heel fijn wijzigings-/annuleringsbeleid hebben. Bovendien had ik nog een aantal dingen via hen geboekt waardoor ik al mijn tickets op 1 plek had. Wel zo makkelijk.

Je kunt op drie manieren bij SUMMIT komen:

  • Via de hal in One Vanderbilt. Deze is te vinden op de hoek van Vanderbilt Avenue en 43rd Street.
  • Via 45 East 42nd Street
  • via de centrale hal (Main Concourse) en loop dan richting 42nd Street

Madison Concourse

Madison Concourse is het nieuwste gedeelte van Grand Central Terminal. Sinds de opening is het voor het eerst mogelijk om per trein van Long Island naar de oostzijde van Manhattan (en vice versa) te reizen (Long Island Rail Road). Grand Central Madison ligt aan de westzijde van het station, onder de Vander Bilt Avenue. De stijl van het oude station is doorgetrokken naar het nieuwe gedeelte en is voorzien van mooie kunst.

Lower Level Dining Concourse

Trek gekregen? Daal af naar de ‘Lower Level Dining Concourse’ voor een hapje & een drankje bij een van de diverse eetgelegenheden. Onder andere de bekende Magnolia Bakery is hier te vinden.

NY Grand Central hal naar Dining Concourse

NY Grand Central Dining Concourse

New York Transit Museum Gallery & Store

Het New York Transit Museum bezoek je in Brooklyn. De Gallery & Store is echter gelokaliseerd in de Shuttle Passage van de Grand Central Terminal. Shop hier je de leukste items op het gebied van openbaar vervoer, zoals bijvoorbeeld een badlaken met het metronetwerk. De winkel is dagelijks geopend van 10 tot 19.30 uur.

Vanderbilt Tennis Club

Op de 4e verdieping van de Grand Central Terminal kun je even een balletje slaan bij de Vanderbilt Tennis Club. De club is voor iedereen toegankelijk. Wel handig om van te voren (via de website) te reserveren! De club is elke dag geopend van 6 uur tot 2 uur ’s nachts! Er hangt natuurlijk wel een aardig prijskaartje aan!

NY Grootste treinstation ter wereld Grand Central Terminal New York

Het geheime spoor 61

Spoor 61 is inmiddels niet meer in gebruik, maar had een rechtstreekse verbinding met het beroemde Waldorf-Astoria hotel. Oorspronkelijk diende spoor 61 en 63 als goederenspoor, maar toen het Waldorf-Astoria in 1929 de grond kocht, kregen ze de spoorlijnen er ook bij. President Franklin D. Roosevelt zou diverse malen via dit geheime spoorlijn hebben gereisd en ook andere Amerikaanse presidenten zouden er gebruik van hebben gemaakt.

Rondleiding Grand Central Terminal, New York

Wil je meer te weten komen over over het grootste treinstation ter wereld? Dan is een tour met een gids misschien wel wat voor jou. In 1,5 uur word je alles verteld over de historie en bijzonderheden van dit geweldige treinstation. Wanneer je liever op eigen houtje door het station wilt lopen, maar toch meer feiten wil horen, dan is het ook mogelijk om een self-guided audiotour te boeken.

NY Grand Central Terminal grootste treinstation

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!