Bezienswaardigheden Mechelen: 22x tips zien & doen

Mechelen Haverwerf

Bij een stedentrip in België denk je waarschijnlijk al snel aan Antwerpen, Brussel of Brugge. Maar ga ook eens naar het kleinere Mechelen en laat je verrassen door de schoonheid van deze Vlaamse stad! Buiten prachtige historische gebouwen en gezellige pleintjes barst het er ook van de hippe hotspots. En het mooie is: vanaf Nederland ben je zo met de trein in Mechelen. Doordat Antwerpen, Brussel en Leuven om de hoek liggen kun je een citytrip ook perfect met één van deze geweldige steden combineren. Hoogste tijd om mijn tips met jullie te delen!

Mechelen infographic

De geschiedenis van Mechelen

Hoewel Mechelen een stad is met ruim 86.000 inwoners doet het knus en dorps aan. Het is bijna niet voor te stellen dat Mechelen ooit de hoofdstad van de Nederlanden was. De stad, die dateert uit 500 voor christus, verwierf grote welvaart vanaf de 13e eeuw door de lakenhandel. Nadat landvoogdes Margaretha van Oostenrijk zich in Mechelen vestigde, ontwikkelde de stad zich in hoog tempo op het gebied van kunst en architectuur. Echter, toen het Hof in 1531 naar Brussel vertrok, nam ook de invloed en macht van Mechelen af. Nu is de welvaart die Mechelen ooit kende nog goed terug te zien in de vele prachtige gebouwen die de stad rijk is.

Mechelen historische panden
Mechelen gevels

Op welke manier Mechelen ontdekken?

Door de compactheid van de stad zijn alle highlights van de stad prima wandelend te bezoeken. Met de elektrische step kan ook! Je kunt de deelsteps op één van de 110 parkeerlocaties achterlaten. Check hier hoe het werkt.

Ga je liever fietsen? Ook daar is Mechelen zeer geschikt voor, want het is namelijk een vrij rustige stad. Bij Ontdek Mechelen over het water via Het Dijlepad

Je hoeft geen boottocht te maken om Mechelen vanaf het water te bekijken. Langs en over de rivier De Dijle ligt namelijk een drijvend houten vlonderpad. Het pad voert je langs prachtige historische gebouwen en moderne luxe loften. Het Dijlepad begint bij Haverwerf en eindigt zo’n 550 meter verderop bij De Kruidtuin. Er zijn 4 plaatsen waar je het Dijlepad op en af kunt stappen, namelijk bij: Haverwerf, Dijlepad 2, Raghenoplein 21 en Nekkerspoel-Borcht.

Mechelen Dijlepad
Dijlepad
Mechelen Dijlepad Miss Railway

Bewonder mooie pandjes aan de Haverwerf

Langs de Dijle, in de straat Haverwerf, loop je vlak voor de brug tegen drie beeldschone panden aan. Het ParadijskeDe Duiveltjes en Sint-Jozef zijn waarschijnlijk de meest gefotografeerde huizen van Mechelen. De panden dateren uit de tijd dat de graanboten nog aan de Haverwerf werden ontscheept.

Mechelen Haverwerf vanaf overkant

Bekijk Mechelen vanaf de Sint Romboutstoren

De Sint Romboutstoren is onderdeel van de Sint Romboutskathedraal, maar de toren is de publiekstrekker. Met zijn hoogte van 97 meter kun je niet om de toren heen. Eigenlijk was het de bedoeling dat hij zelfs 167 meter hoog zou worden, maar om onduidelijke redenen is het er nooit van gekomen.

Het is mogelijk om te toren te beklimmen met als uiteindelijke hoogtepunt de Skywalk, die zich op het dak bevindt. Dit glazen uitzichtpunt bereik je na 538 treden! Het is een hele klim, maar onderweg kun je wel op adem komen in één van de kamers die je op de verschillende verdiepingen tegenkomt. Ga zeker even de Smidse Kamer binnen! Hier kun je namelijk via een gat in de grond de kathedraal van bovenaf bewonderen.

De beloning van de klim is een fantastische panoramisch uitzicht over de stad Mechelen. Bij helder weer kun je zelfs het Atomium in Brussel en de kathedraal van Antwerpen spotten!

Mechelen St Romboutskathedraal

Spot de gele Opsinjoorke

Het Opsinjoorke is de mascotte van Mechelen. Het symboliseert de eeuwige dronkenlap die zijn vrouw afranselt. Als straf wordt hij door zijn buren op een grote doek in de lucht gegooid en weer opgevangen. Zo ontstond de lappenpop Opsinjoorke die bij diverse Mechelse evenementen in de lucht wordt gegooid. Op het Romboutskerkhof ligt een reusachtige kanariegele Opsinjoorke, die als klimtoestel voor kinderen fungeert. Het komische kunstwerk vormt een geweldig mooi contrast met de serieuze St. Romboutskathedraal op de achtergrond.

 • Adres: Sint Romboutskerkhof

Ga borrelen op de Grote Markt

Het oergezellige hart van de stad is de Grote Markt. Het enorme plein wordt omringd door schilderachtige panden met geweldige restaurants en cafés. Het bijzondere stadhuis maakt indruk, maar ook het pand waarin vroeger het Postkantoor gevestigd was, is imposant te noemen.

Mechelen Grote Markt

De architectuur van het Stadhuis is opvallend; het bestaat namelijk uit drie totaal anders ogende panden. De reden hiervoor is dat ze oorspronkelijk alle drie een ander doel hadden, namelijk die van de Hoge Raad, het Belfort en de Lakenhal. Het stadsbestuur kwam pas in 1914 op deze plek te zitten.

Mechelen stadhuis
Stadhuis

Zomers bruist het op de Grote Markt als de terrassen bomvol locals en toeristen zitten. Daarnaast heeft het plein nog steeds de functie van marktplein. Op zaterdag staat het er vol gezellige marktkraampjes (van 7 tot 13 uur). Zomers wordt er ook nog een curiosamarkt gehouden. Gedurende het jaar vinden er tal van evenementen plaats, zoals het gratis stadsfestival Maanrock, dat eind van de zomer plaatsvindt.

Ontdek Museum Hof van Busleyden

Dompel je onder in de Bourgondische geschiedenis van Mechelen tijdens een bezoek aan het Hof van Busleyden. In het museum, dat zich in een renaissance stadspaleis bevindt, wordt zowel oude als nieuwe kunst tentoongesteld. Tijdens mijn bezoek aan Mechelen is het museum helaas in renovatie, waardoor de tuin een enorme bouwput is. Een gedeelte van het museum blijft gedurende de renovatie wel gewoon toegankelijk voor publiek. De planning is dat de verbouwing in het najaar van 2023 afgerond zal zijn. Check de website voor meer informatie.

 • Adres: Frederik de Merodestraat 65
Mechelen Hof van Busleyden

Wandel langs het Klein en Groot Begijnhof

Net als vele oude steden in Nederland en België kent ook Mechelen begijnhoven. Begijnen waren alleenstaande vrouwen of weduwen die niet ergens anders konden wonen en daarom gingen samenwonen. De geschiedenis van het Klein Begijnhof gaat terug naar de 13e eeuw. Toen de Begijngemeenschap groeide, werd er rond 1560 op een lokatie buiten de stadspoorten nog een begijnhof bijgebouwd: Het Groot Begijnhof. Deze staat inmiddels op de Unesco Werelderfgoedlijst. Dwaal rond in het doolhof van pittoreske straatjes of breng een bezoek aan de imposante Begijnhofkerk.

 • Groot Begijnhof: gebied rond Hoviusstraat en de Nonnenstraat
 • Klein Begijnhof: gebied rond de straat Klein Begijnhof
Mechelen Begijnhofkerk

Street-Art spotten in Mechelen

Menig stad wordt tegenwoordig ‘gepimpt’ door middel van Street-Art en zo ook Mechelen. Met het project ‘Mechelen Muurt’ is door tal van bekende Street-Art kunstenaars een serie prachtige muurschilderingen gemaakt. Wil je weten waar je deze toffe spots kunt vinden? Check dan hier de locaties.

Mechelen Street Art mensen

Lachen om kunst: ’t Zotte kunstkabinet

In dit kleine museum, dat gehuisvest is in een beeldschoon pandje, kun je satirische schilderijen uit de 16e en 17e eeuw bekijken. Verwacht niet dat je je er uren kunt vermaken, want het museum kent slechts 2 kamers. Een museumbezoek kost € 5. Let op: het museum is alleen op woensdag en zaterdag geopend van 13.30 tot 17 uur.

 • Adres: Sint-Katelijnestraat 22
Mechelen Zotte kunstkabinet

Bewonder het Hof van Savoye

Het Hof van Savoye was het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen. Het was eigendom van Margareta van Oostenrijk, die 1507 en 1530 landvoogdes was van de Habsburgse Nederlanden. Door de vele vooraanstaande personen die haar bezochten werd ook Mechelen op de kaart gezet en groeide de macht van de stad. Helaas is het paleis zelf niet te bezoeken, maar de tuinen zijn wel voor het publiek geopend: maandag t/m zaterdag tussen 9 en 17 uur. Zondag gesloten.

 • Adres: Keizerstraat 20

Ontdek de wereldberoemde Brouwerij Het Anker

De oudste brouwerij van België, Het Anker, is niet alleen een begrip bij onze Zuiderburen, maar geniet wereldwijde faam vanwege het Gouden Carolusbier. Al sinds 1471 wordt op deze plek bier gebrouwen. Wil je meer te weten komen over dit wereldberoemde bier? Reserveer dan een plekje bij de rondleiding die er dagelijks georganiseerd worden. In de Brasserie van de brouwerij kun je proeven waarom dit gele goud al diverse prijzen in de wacht sleepte.

 • Dagen & tijden van de rondleidingen: di, wo, do: 11 uur, vrij: 11 & 13 uur, za: 11, 13, 14 en 15 uur, zon: 11, 13 en 15 uur
Mechelen bezienswaardigheden Mechelen 22x tips zien en doen Brouwerij Het Anker

Leer over de Belgische Holocaust in Kazern Dossin

Vanaf de Dossinkazerne werden in de Tweede Wereldoorlog 25.490 Joden en 353 Roma met 28 treintransporten gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. In de voormalige legerkazerne kom je in het documentatiecentrum, het museum en het Memoriaal alles te weten over de indringende geschiedenis van de holocaust in België.

 • Adres: Goswin de Stassartstraat 153

Plof neer op de gezellige Vismarkt

Toen de bewoners de geur van de oorspronkelijke vismarkt op de IJzerenleen zat waren, verkasten de vismarkt naar deze stek aan de Dijle. Vis kun je er tegenwoordig niet meer kopen. Nu moet je bij dit pittoreske pleintje aan de Dijle zijn voor gezelligheid tot in de late uurtjes. Het plein vormt namelijk de thuisbasis voor vele sfeervolle cafés en restaurants.

Mechelen Vismarkt

Kom tot rust in de Kruidtuin

Even op adem komen na het shoppen? Aan het einde van de grootste winkelstraat de Bruul kun je even tot rust komen in stadspark Kruidtuin. Door de Mechelaren zelf wordt het park ‘den Botanique’ genoemd. De geschiedenis van deze groene oase gaat terug naar de middeleeuwen toen het dienst deed als tuin voor de commanderij van Pitzemburg (ridderorde). Nadat de ridderorde werd opgeheven werd er een Engelse tuin van gemaakt. Sinds de eerste Wereldoorlog is het park opengesteld voor publiek. Doordat het gebouw van het Atheneum in het park ligt, zie je overal groepjes studenten genieten van hun lunch. Overigens is bij de Kruidtuin ook een opstapplaats voor het Dijlepad.

Bezoek Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek

Deze barokkerk uit 1678 ligt een beetje in een achteraf straat. De weinig technisch onderlegde ontwerper van de basiliek vergistte zich in het gewicht van de koepel, waardoor er heel wat kunst en vliegwerk aan te pas moest komen om het te voltooien. Binnen is daar niets van te zien, want het er beeldschoon.

 • Adres: Hanswijkstraat 69
Mechelen OLV van Hanswijk Basiliek

Shoppen in Mechelen

In de straten IJzerenleen, Bruul en Onze-Lieve-Vrouwenstraat kun je naar hartelust shoppen. Sla zeker de leuke Geitenstraat niet over! Mijn favoriete straat is IJzerenleen. Ooit was dit de plek waar de vismarkt stond. Nu is het een boulevardachtige straat met fijne terrassen, shops en eettentjes. Her en der staan houten lange banken zodat je tussen het shoppen door even uit kunt puffen. Op de Guldenstraat zijn ook leuke winkeltjes en horeca te vinden.

Elke maand is er een koopzondag in Mechelen. Welke dagen dat dit jaar zijn kun je hier checken.

Mechelen winkelstraat Ijzerenleen
Ijzerenleen

Pak een filmpje bij Cinema Lumière

Tijdens mijn wandeling door het centrum van Mechelen wordt mijn aandacht getrokken door een indrukwekkend pand in de Frederik de Merodestraat. Het blijkt een stadsbioscoop te zijn die gevestigd is in de voormalige Stadsfeestzaal. De authentieke details zijn bij de renovatie gelukkig bewaard gebleven. Bij Cinema Lumière geniet je behalve van de nieuwste films, ook van documentaires en gerestaureerde filmklassiekers.

 • Adres: Frederik de Merodestraat 28
Mechelen Cinema Lumiere bioscoop
Cinema Lumière

Cultuurcafé Kuub

Zin in een vleugje cultuur? Op het cultuurplein, vlak achter de Sint Romboutstoren, ligt cultuurcafé Kuub. Het gebouw springt door de opvallende gouden kubus direct in het oog. Kuub is een samenwerking tussen de stad Mechelen en Bierbrouwerij Het Anker. In principe is het project van tijdelijke aard, maar vanwege het succes is de samenwerking onlangs voor 6 jaar verlengd. Naar Kuub ga je voor allerlei culturele activiteiten of om een debat bij te wonen.

 • Adres: Minderbroedersgang 3A
Mechelen Kuub

Eten & Drinken in Mechelen

De Vleeshalle

In een monumentale hal, dat vroeger de functie had van vleeshal voor slagers, zit nu een hippe culinaire hotspot: De Vleeshalle. Waar je ook maar zin in hebt – je smaakpapillen gaan in deze foodcourt verwend worden! Van koffie tot burgers, van Italiaanse heerlijkheden tot Vietnamees streetfood; alles is mogelijk. De Vleeshalle heeft een industriële look met veel groen. Overal zijn fijne zitplekken met zachte banken of fauteuils. Op de twee verdiepingen zijn behalve 14 foodstands (smaakmakers) ook nog 7 shops (gangmakers), waar bijvoorbeeld kleding of woonaccessoires worden verkocht. Na het eten kun je zelfs nog even bij de Waxbar binnenwippen.

 • Open van dinsdag t/m donderdag van 11-21 uur, zondag 11-20 uur. Maandag gesloten.
 • Adres: Huidevettersstraat 7
Mechelen bezienswaardigheden Mechelen 22x tips zien en doen Vleeshalle

FOOM

Voor een perfecte start van je dag ga je naar FOOM. Dit fijne tentje kijkt uit op de Sint Romboutskathedraal. Boven zit je wat leuker dan beneden. Bij FOOM kun je terecht voor een heerlijk ontbijt, een goed kop koffie of een uitgebreide lunch. De chocoladebroodjes zijn fantastisch!

 • Adres: Sint-Katelijnestraat 2

De Gouden Vis

Vanaf het Dijlepad is het mooie terras van De Gouden Vis aan de rivier de Dijle al zichtbaar. Het café is sfeervol ingericht in Art-Nouveau stijl. Bij De Gouden Vis strijk je neer voor een Belgisch biertje. Of doe net als de locals en ga lekker een krantje lezen in de serre onder het genot van een kop koffie. ’s avonds kan het behoorlijk druk zijn!

 • Adres: Nauwstraat 7 (vlakbij de Vismarkt)
Mechelen de Gouden Vis voorgevel

Sava Mechelen

Voor de beste tapas van de stad schuif je aan bij Sava Mechelen op de Grote Markt. De hoge plafonds en de met hout beklede wanden geven de zaak een warme sfeer. Je kunt hier ’s morgens al voor het ontbijt terecht, maar nog leuker is het om hier tot de late uurtjes te borrelen onder het genot van die heerlijke Spaanse tapas. Sava organiseert ook regelmatig leuke evenementen met bijvoorbeeld live acts.

 • Grote Markt 13

Croque N Roll

Croque N Roll zit in een stijlvol pand in de straat Ijzerenleen. Hier eet je de allerbeste tosti’s, of Croques zoals ze in België genoemd worden. De Croques zijn allemaal vernoemd naar een wereldberoemde artiest. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Croque Lenny Kravitz met geitenkaas, spek, honing en appel of de Croque Buddy Holly met cheddar, kipfilet, op de bbq gerookt spek & tomaat? Allemaal even verrukkelijk!

 • Adres: Ijzerenleen 12
Mechelen Croque 'n Roll restaurant

Bar Popular

Een avondje doorhalen kan perfect bij Bar Popular aan de charmante Vismarkt. Hier kun je op het ruime buitenterras – met uitzicht op de rivier De Dijle – zomers heerlijk van een cocktail genieten. Binnen zit je overigens ook leuk!

 • Vismarkt 1-3
Mechelen Bar Popular

Overnachten in Mechelen – hoteltips

 • Martin’s Paterhof: In absolute sereniteit overnachten? In Mechelen kan het! Het prestigieuze hotel Martin’s Paterhof is gesitueerd in een onvoorstelbaar mooi klooster uit 1863. Er zijn kamers in diverse afmetingen te boeken en je kunt kiezen uit een kamer in het klooster- of het kerkgedeelte. Bij de prijs is een uitgebreid ontbijt inbegrepen. Vooral de kamers in het kerkgedeelte zijn adembenemend mooi met hun glas-in-loodramen en boogvensters.
 • Hotel Brouwerij Het Anker: eerder in dit artikel vertelde ik je al over de wereldberoemde Brouwerij Het Anker. In de 15e eeuwse brouwerij is tevens een hotel gevestigd. Nadat je dus lekker biertjes in de brasserie hebt gedronken, rol je zo je bed in. De ruime hotelkamers zijn warm industrieel ingericht. Binnen 10 minuten loop je naar de Grote Markt. Bij de prijs is trouwens een goed ontbijt inbegrepen.
 • Van der Valk Mechelen: Deze vestiging van Van der Valk is gehuisvest in een zeer fraai pand. Ook de inrichting binnen is ronduit prachtig. Zoals we van Van der Valk gewend zijn, zijn de kamers riant qua afmeting. Zelfs de meest luxe kamer (de Presidential Suite) nog heel betaalbaar. Het hotel ligt 2,5 km vanaf het treinstation, maar met bus 500 (Mechelen-Rumst-Boom-Antwerpen) stap je 6 haltes later vlakbij het hotel uit.
 • Porta Superia Boutique B&B: De charmante Bed & Breakfast ligt op 1,2 km van de Grote Markt. In een oud herenhuis in art-decostijl word je door de gastheer volledig in de watten gelegd. De kamers ogen sereen en zijn met oog voor detail ingericht. Tel daar nog eens een goed bed en een geweldig ontbijt bij op en het weekend kan niet meer stuk!

Hoe kom je met de trein vanuit Nederland naar Mechelen?

Mechelen bezienswaardigheden Mechelen 22x tips zien en doen treinstation

Mechelen is heel erg goed te bereiken per trein vanuit Nederland. Met ietsje meer dan 2 uur reis je vanaf Amsterdam Centraal naar Mechelen. Vanaf Breda is het zelfs maar 55 minuten! Naar hartje centrum loop je in minder dan een kwartier.

Vanaf Amsterdam Centraal kun je de intercity nemen naar Mechelen. Voor deze trein dien je te reserveren, maar het reserveren van een stoel is niet mogelijk. Tot 7 dagen voor vertrek is de prijs van het kaartje gelijk: goedkoopste optie is €25 voor een enkele reis in de 2e klas en €38 voor de 1e klas. Boek je binnen een week voor vertrek dan gaat de prijs snel omhoog; dan betaal je voor dezelfde reis ineens €46,80 in 2e klas en €75,10 voor 1e klas. Op tijd boeken dus! Overigens kun je dit traject ook per Thalys (hogesnelheidstrein) afleggen. Je bent dan slechts 26 minuten eerder in Mechelen, maar de prijs is 3x zo hoog. Wat mij betreft op deze korte afstand geen optie.

 • Tussenstations treinreis Amsterdam – Mechelen: Schiphol, Rotterdam Centraal, Breda, Noorderkempen, Antwerpen Centraal, Antwerpen-Berchem.

➡️ Reis je vanaf de kant van Utrecht dan ga je eerst met de trein naar Rotterdam en stapt daar over op dezelfde intercity als hierboven beschreven.

💡Let op: Op de terugreis gaat de trein niet rechtstreeks naar Amsterdam. Je stapt dan over in Rotterdam. Reistijd is echter maar 2 minuten langer dan bij de directe trein op de heenreis.

Mechelen treininfo

Treinstation Mechelen

Het treinstation in Mechelen wordt volledig vernieuwd. En ik kan je vertellen dat het ook hard nodig is, want het is echt ‘ouwe meuk’. Er is al een start gemaakt waardoor je al een beetje een idee krijgt hoe het moderne gebouw eruit gaat zien. Het is nog wel ‘even’ geduld hebben, want naar verwachting zal het nieuwe station pas in 2026 klaar zijn. In het huidige station zijn kluisjes aanwezig. Daarnaast zijn er twee tentjes waar je iets te eten of drinken kunt halen. Take-Away, want ergens zitten kun je er niet.

Combineer een stedentrip Mechelen met een andere Vlaamse stad

Andere leuke Vlaamse steden zijn vanaf Mechelen goed te bereiken per trein. Daarom zou je bijvoorbeeld een stedentrip naar Mechelen prima kunnen combineren met één van deze leuke steden:

Mechelen treininfo andere steden

Tot slot

Mechelen heeft mij enorm verrast. Wat een charmante en gezellige stad is dit! De sfeer is gemoedelijk en het fijne is dat het nog niet zo toeristisch is; slechts een handje vol toeristen ben ik tegengekomen. En door de korte treinreis vanaf Nederland is dit wat mij betreft een ideale bestemming.

Wil je ook naar Mechelen? Boek dan hieronder je treinticket:

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!