Mooiste treinreis van Nederland: Almere-Lelystad

Almere Lelystad treinreisAlmere Lelystad trein

Het traject Almere Centrum – Lelystad Centrum werd in 2016 verkozen tot mooiste treintraject van Nederland. Nieuwsgierig reis ik af naar Almere Centrum.

Het startpunt: station Almere Centrum

Het station blijkt één grote bouwput. Er wordt momenteel hard gewerkt om het station weer een modern jasje te geven en een meer open uiterlijk. En eerlijk is eerlijk, het is hard nodig, want het gebouw uit 1987 ziet er erg gedateerd uit. Het was de bedoeling dat de verbouwing in het voorjaar van 2022 afgerond zou zijn, zodat het klaar was om de bezoekers van de Floriade te ontvangen. Helaas gooide corona roet in het eten en liep het project vertraging op. De hoop is nu gevestigd op einde van de zomer.

Oostvaardersplassen trein

Een mini treinsafari

Verwacht geen urenlange treinrit, want het traject leg je af in slechts 15 minuten. Voor het mooiste uitzicht onderweg raad ik je aan om aan de linkerkant plaats te nemen. Start je in Lelystad, dan is de rechterkant dus de beste optie. De eerste 7 minuten zijn niet noemenswaardig, maar daarna moet je op scherp staan. Na station Almere Oostvaardersplassen verandert het uitzicht van stedelijke bebouwing in een totaal andere wereld, namelijk natuurgebied de Oostvaardersplassen. Misschien ken je dit unieke stukje natuur uit de film Nieuwe Wildernis (2013). Als je die nog niet hebt gezien, absoluut doen! 

Bijzondere diersoorten in een bijzonder stukje natuur

Ineens sta je oog in oog met ruige graslanden, rietvlaktes, waterplassen en bossen. Het gebied is de natuurlijke habitat van duizenden ganzen, watervogels, vlinders, heckrunderen, reeën en Europa’s grootste kudde wilde paarden. En niet te vergeten de zeearend, die in 2006 voor het eerst sinds de middeleeuwen in Nederland terugkeerde en zich nestelde in de Oostvaarderplassen.

Oostvaardersplassen heckrunderen treinreis

Uiteraard valt niet te voorspellen of en welke dieren je in die 8 minuten te zien krijgt. Maar ik mag mijn handjes dichtknijpen want al heel snel zie ik een kudde heckrunderen en nog geen minuut later een kudde reeën! Wat ontzettend bijzonder.  Jammer genoeg (maar heel logisch) staan de reeën vrij ver van het spoor en is het moeilijk om ze op de gevoelige plaat vast te leggen. Ik baal dat station Lelystad Centrum al snel in zicht komt. Het goede nieuws is dat ik een retour heb dus al gauw neem ik weer plaats in de trein richting Almere en kan ik nogmaals 8 minuutjes genieten van deze ‘mini treinsafari’ in Nederland. 

Treinreis Almere Lelystad uitzicht
Almere Lelystad Oostvaardersplassen

Natuurgebied Oostvaardersplassen bezoeken

Het gebied is vrij lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Mocht je nog een wandeling of fietstocht willen maken dan kun je het beste een OV-fiets op station Lelystad Centrum huren. Je fietst in ongeveer een half uur naar het bezoekerscentrum (Buizerdweg/Knardijk). 

Oostvaardersplassen natuurgebied Lelystad


Booking.com

Treinrondreis Zwitserland