De romantische Rijnvallei: per trein van Keulen naar Mainz, Duitsland

Treinreis Mainz kasteel Ehrenfels pixabay

Niet voor niets wordt de romantische Rijnvallei treinroute in het boek ‘De Mooiste Treinreizen‘ van Lonely Planet vermeld. Het is bijna niet te geloven dat je zulke afwisselende vergezichten zo dichtbij huis kunt bewonderen. Wat krijg je te zien? Eén en al romantiek: een sliert aan middeleeuwse kastelen, oude kerkjes, wijngaarden, schilderachtige dorpjes terwijl de trein langs de Rijn slingert. Lees snel hoe jij deze treinrit kunt boeken en wat je kunt verwachten.

Treinreis Mainz kasteel Katz
Afbeelding van Harald Meyer-Kirk via Pixabay

De Rijndalvallei treinroute

Voor het mooiste uitzicht neem je plaats aan de linkerkant in de coupé; dit is de zijde die langs de rivier de Rijn rijdt. Ga je deze trip andersom doen, dus van Mainz naar Keulen, dan kun je dus het beste rechts gaan zitten. 

Hoewel ik vroeg op deze donderdagochtend vertrek is het lekker rustig in de trein en kan ik op mijn gemak een mooie plek uitzoeken. Jammer dat het vandaag zwaar bewolkt is. Maar ja, er zijn van die dingen waar je geen invloed op hebt helaas. Tot de eerste stop in Bonn, de voormalige hoofdstad van West-Duitsland, kun je gemakkelijk nog even een boekje lezen of je telefoon checken, want dit stuk is niet geweldig. Bonn oogt in eerste instantie wat armoedig, maar als we verder rijden passeren we ook statige herenhuizen. Na Bonn zie ik het eerste kasteel al opdoemen. Naarmate de tijd vordert wordt de omgeving steeds interessanter. Het fraaiste stuk moet nog komen, dat is het gedeelte tussen Koblenz en Bingen. 

St Goar Sankt
Afbeelding van Claudia Döhring via Pixabay

Bij Koblenz mondt de Moezel in de Rijn uit. Hierna kom je ogen tekort! Het decor verandert: het ene kasteel is nog niet geweest of het andere doemt al weer op. Wijngaarden verschijnen en de pittoreske dorpjes aan de oever van de Rijn worden aaneengeregen. Op de Rijn is een hoop bedrijvigheid; veel rijncruiseboten en andere vaartuigen passeren de revue.

➡️ Wil jij een tussenstop maken in Koblenz? Check dan de blog van ‘Nieuwe Plekken Ontdekken‘ voor tips over deze leuke stad!

treinreis Bingen am Rhein

Bij Sankt Goar moet je goed opletten! In een scherpe bocht in de rivier is daar ineens de bekende Lorelei-rots. Ze hebben er een vlag bijgeplaatst zodat je hem niet over het hoofd kunt zien. Er staat ook standbeeld van de nimf van de Lorelei, die volgens de legende met haar gezang de schippers verleidde en daardoor de schepen vergingen. In werkelijkheid was de sterke stroming in de scherpe bocht de oorzaak. Wil je de Lorelei beklimmen?  Stap dan uit bij Sankt Goar. Na Bingen ben je over het hoogtepunt heen, maar kun je nog even nagenieten van al dat moois dat je onderweg hebt gezien en dan is het tijd om in Mainz de trein te verlaten. 

Het eindpunt: station Mainz Hauptbahnhof

Mainz Hbf is een prachtig statig station. Er zijn een paar winkeltjes en eettentjes. Geen zin om met je rugzak door de stad te zeulen? Geen probleem, want op het station zijn lockers beschikbaar. Mainz is een ontzettende leuke stad, die heel dorps en knus aandoet. Wil je meer over Mainz te weten komen? Lees dan mijn blogpost over die dingen in Mainz te beleven zijn. 

treinreis Mainz Hauptbahnhof station

Hoe boek je de treinreis van Keulen naar Mainz?

Ook zin gekregen om ook deze geweldige reis te ervaren? Er zijn meerdere mogelijkheden deze treintrip van Keulen naar Mainz te boeken. Hieronder neem ik er een paar door.

Optie 1: NS International. Het boeken via de website of de app gaat erg eenvoudig. Er wordt duidelijk aangegeven om wat voor soort trein het gaat (Intercity, ICE, Eurocity, Regulier), of het om een directe verbinding gaat en hoelang de reistijd is. Enige minpunt van de website vind ik dat je niet een ‘via route’ kunt invullen. Zeker voor deze treinreis is dat een groot gemis, want de snelste route slaat namelijk het mooiste stuk van de reis (tussen Koblenz en Bingen) over. Je moet dus zeker weten dat de trein op station Koblenz stopt. Hoe je dat controleert op de website? Selecteer één van de voorgestelde routes en klik op ’toon route’ voor meer details over deze reis. Klik daarna op ’toon tussenstops & details’ en voila…daar zie je de gehele route. Via de app van NS International kun je overigens wel een tussenstop invoeren! Staat Koblenz er niet tussen? Dan moet je deze route dus niet kiezen! Verder is er ook een mogelijkheid om tickets telefonisch te boeken. Hier zijn wel boekingskosten aan verbonden.

Optie 2: Deutsche Bahn. Dit mijn favoriete website voor het opzoeken van reizen binnen Europa. Bij de website kun je Nederlands als voorkeurstaal selecteren, bij de app Engels. Zoals we van Duitsers gewend zijn, hebben ze het weer eens goed voor elkaar. In het systeem kun je zo’n beetje elk treintraject in Europa opzoeken. Het systeem zoekt automatisch de snelste route uit. Voor deze reis wil je dat echter niet. Zoals hierboven vermeld moet je zeker weten dat de trein op station Koblenz stopt. Dit kun je doen in de app door bij de zoekfunctie op ‘options’  te klikken en vervolgens bij ‘via station’ Koblenz in te vullen. Wanneer je op ‘show route details’  klikt kun je alle stations zien waar de trein zal stoppen. Zoek je via de website dan kies je voor ‘tussenhalte’ en kun je zelfs bij ‘vervoerskeuze‘ al aangeven met wat voor soort trein je wenst te reizen. Betalen bij Deutsche Bahn kan via PayPal of Creditcard. De Tickets zijn digitaal.

Optie 3: the Trainline. Ook deze website en app zijn gebruiksvriendelijk. Beiden zijn in het Nederlands beschikbaar. Erg jammer is dat je niet in één oogopslag ziet om wat voor soort trein het gaat. Ook informatie over de tussenstations ontbreekt, waardoor de app voor het boeken van deze reis minder geschikt is vind ik. Voor recht-toe-recht-aan reizen vind ik het wel een prettige app. Ook het wijzigen van een reis is erg eenvoudig via de app. Bij de Trainline betaal je met IDEAL, PayPal of Apple Pay.

Bij alle drie de aanbieders krijg je verschillende keuzes qua treinsoort voorgeschoteld. Zo kun je met een Intercity (IC), ICE, Eurocity (EC) of een reguliere trein (RE en RB) tussen Keulen en Mainz reizen. Voor de Rijndalroute valt de ICE af, want die slaat Koblenz en Bingen over. Wat je dan kiest zal afhankelijk zijn van hoeveel tijd je hebt. Een IC en een EC trein brengen je in een kleine 2 uur naar Mainz. De regionale treinen doen er zo’n beetje 3 uur over. De RB treinen stoppen op alle tussenliggende stations. RE treinen uitsluitend op de belangrijkste stations. Voordeel van de reguliere treinen is dat het langzamer gaat en je dus beter en langer van het uitzicht kunt genieten. Heb je nog meer tijd? Ga er dan bij een van de tussenliggende stations uit en ga op pad om de omgeving te verkennen. Later spring je gewoon weer een andere trein in om de reis te vervolgen. Sankt Goar (Lorelei) en Koblenz zijn aanraders.

Leesvoer

Ben je dol op treinreizen en wil je nog meer inspiratie? Dan is het boek ‘De mooiste treinreizen’ van Lonely Planet echt een must-have voor jou. Je kunt hem via onderstaande link bestellen.

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!