Treinreisinfo Amsterdam Keulen

Heb jij binnenkort een dagtrip of weekendje Keulen op de planning staan? Dan adviseer ik je om met de ICE trein te gaan. Vanaf Amsterdam Centraal ben je er in nog geen 2,5 uur en stap je midden in het centrum van de Domstad uit. Deze hogesnelheidstrein is heel relaxed, dus lees snel mijn tips voor het boeken van deze treinreis.

Informatie voor je vertrek vanaf Amsterdam Centraal

Mijn vertrekpunt is Amsterdam Centraal. Dit enorme station in onze hoofdstad heeft een groot aanbod aan winkels en eetgelegenheden. Deze zijn over het algemeen tussen 7 en 1 uur ’s nachts geopend. Reizigers met een 1e klas ticket kunnen gebruiken maken van de DB Lounge. In de DB Lounge zijn werkplekken en vergaderzalen of je kunt gewoon even chillen met een drankje voordat je de trein inhopt.

Er is geen incheckprocedure zoals bijvoorbeeld bij de Eurostar. Op de buitenkant van de ICE staan de rijtuignummers vermeld. Zo weet je gemakkelijk waar jij met je gereserveerde zitplaats het beste kunt instappen. Heb je geen zitplaats gereserveerd? Zorg dan dat je een half uur van te voren aanwezig bent, zodat je een goede plaats kunt uitkiezen. 

ICE trein Amsterdam Keulen

Bagage in ICE trein

Je koffer(s) kun je boven je hoofd kwijt, tussen de stoelen of in de grotere bagagerekken aan het begin van het rijtuig. Je mag 2 grote stuks bagage en 1 stuk handbagage meenemen. Dat klinkt bij een vrouw als muziek in de oren! Maar ja, je moet het natuurlijk wel allemaal meeslepen…Er zijn ook zitplaatsen naast het bagagerek, dus aan de andere kant van het gangpad. Dit is op zich een fijne plaats, omdat er geen mensen aan de andere kant komen te zitten. Nadeel is dat je maar aan 1 kant uit het raam kunt kijken. Op dit traject is dat wat mij betreft niet zo’n probleem omdat het uitzicht niet spectaculair is. Nadeel is dat er bij de tussenstops even wat drukte ontstaat met mensen die hun koffer daar kwijt willen. Dit is echter maar van korte duur.

ICE trein bagagerek

Welke faciliteiten zijn er aan boord van de ICE naar Keulen?

Deze luxe hogesnelheidstrein is van alle gemakken voorzien. De stoelen zitten fantastisch en je hebt veel beenruimte in vergelijking met een vliegtuigzitplaats. Er is gratis WIFI aan boord (valt wel af en toe weg) en een stopcontact (onder de stoel) die je deelt met je buurman of buurvrouw. Werken op je laptop is dus een prima optie! No time to waste. Uiteraard kun je ook gewoon lekker achterover leunen en uit het raam staren of even een serie op je telefoon of tablet kijken. De trein is ingesteld op alle soorten treinreizigers. Zo is er een stiltecoupé, een familiecoupé met kinderspeelhoek en zelfs een panoramacoupé waar je met de machinist kunt meekijken. 

Heb je een 1e klas ticket? Dan krijg je een gratis krant, heb je meer beenruimte en is er zelfs cateringservice op de zitplaats (warme/koude dranken en versnaperingen inbegrepen). Je hoeft je luie stoel dus niet meer uit te komen! Dat betekent overigens niet dat als je in de 2e klasse reist je van de honger omkomt hoor! Er is een bistrorijtuig* met gezellige zitjes waar je even iets kunt eten en/of drinken.

*het bordrestaurant is tijdelijk ‘verdwenen’. De verwachting is dat er eind 2024 een nieuw restaurantconcept wordt geïntroduceerd. Tot die tijd komt er catering langs in de trein.

tip: reis je alleen én zonder plaatsreservering en wil je even aan de wandel? Neem dan iets van een tijdschrift of een flesje water mee die je op je plaats kunt achterlaten zodat je je plaats niet kwijt bent als je terugkomt. 

Hoe boek je de ICE trein van Amsterdam naar Keulen?

Je kunt de reis naar Keulen met de hogesnelheidstrein boeken bij onder andere NS International, Deutsche Bahn, the Trainline of Omio. Een reservering voor de ICE is verplicht.  De opstapplaatsen in Nederland zijn Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Arnhem Centraal. Er zijn verschillende soorten tickets met ieder een ander prijskaartje en flexibiliteitsvoorwaarden. Hieronder leg ik je uit wat die voorwaarden inhouden:

boekingsopties ICE treinreis Amsterdam Keulen

Bij NS International en Deutsche Bahn betaal je dezelfde prijs. Bij the Trainline en Omio rekenen ze bovenop het standaardbedrag een kleine toeslag. Het boeken via NS, DB en the Trainline is eenvoudig. Met Omio heb ik zelf geen ervaring. Tickets zijn bij alle aanbieders digitaal. Je kunt ze via de app of je mail oproepen. Uitprinten kan uiteraard ook. Sommige tickets kunnen in je wallet gezet worden. 

Ik ben een groot fan van de website en app van Deutsche Bahn (DB). Beiden zijn erg overzichtelijk en bij de website kun je zelfs Nederlands als voorkeurstaal instellen. Bij de app is dat Duits of Engels. Verder is het mogelijk om bij de zoekfunctie een tussenstop in te voeren. Super handig, want automatisch zoekt het systeem de snelste route, maar op sommige trajecten is het leuker om een langzamere route te kiezen of een klein omweggetje te maken voor een prachtig uitzicht. Verder kun je vrijwel alle treinreizen binnen Europa in deze app opzoeken. Je kunt er met credit card of PayPal betalen.

Nog een paar tips:

  • Stel in dat je notificaties wilt ontvangen met betrekking tot jouw reis. Als er vertraging is of de trein valt uit dan ontvang je hier een bericht over. 
  • Ga je in Duitsland nog verdere treintrips maken dan is het handig om alles bij 1 bedrijf te boeken, bijvoorbeeld Trainline of Deutsche Bahn, zodat je al je tickets in 1 app bij elkaar hebt. 
  • Boek als je in het weekend reist of in een vakantie minimaal het ‘mid-flex’ tarief zodat je zeker weet dat je een goede plek hebt. Op andere dagen zou je in principe het non-flex kunnen boeken, maar er kleven dus risico’s aan. Wanneer je non-flex hebt geboekt kun je geen zitplaats reserveren, maar je mag plaatsnemen op alle stoelen in de 2e klasse die niet gereserveerd zijn. 
  • Kinderen onder 15 jaar reizen gratis in Duitsland bij een betalende volwassene. Dat scheelt dus mooi in de kosten!

Hoe weet je of een plaats gereserveerd is in de trein?

Daar hebben ze iets handigs op bedacht: boven de zitplaats (naast het bordje met de zitnummers) zie je een display (met rode letters). Als de plaats gereserveerd is, dan zie je op de display staan voor welk traject de plaats bezet is. Wanneer je bijvoorbeeld op Amsterdam Centraal opstapt en er staat ‘Bonn-Koblenz’ op de display dan kun je daar rustig gaan zitten, want station Bonn komt na station Keulen, waar jij uitstapt. Staat er echter ‘Arnhem-Keulen’ dan kun je daar dus niet gaan zitten, want dat valt binnen jouw traject.

Via deze link kun je een plattegrond van de ICE trein bekijken.

Keulen Hauptbahnhof treinstation

Aankomststation Keulen Hauptbahnhof

Keulen Hauptbahnhof is een groot station met veel winkels en eetgelegenheden met een gevarieerd aanbod. Het ligt pal naast de Keulse Dom en dichtbij de winkelstraten. Centraler kan bijna niet. Andere faciliteiten op het station zijn toiletten, DB lounge, bagagekluizen en voorzieningen voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Zo, nu snel de stad in en een biertje pakken, een echte Kölsch natuurlijk, of een glas heerlijke Moezelwijn!