Van Nederland naar York per Trein: Tips voor een Onvergetelijke Reis

Londen St Pancras International station eurostar treinYork station trap

Een treinreis van Nederland naar York biedt een unieke en onvergetelijke reiservaring, vol prachtige landschappen en historische steden. Met slechts 1 overstap in Londen reis je vanuit Nederland naar het schilderachtige York in het noorden van Engeland. Ik geef je handige tips voor het boeken van tickets, deel informatie over de beste route en geef je een eerlijke review. Lees snel verder hoe jij je treinreis naar York boekt!

York treinreis eurostar St Pancras International

Algemene info treinreis van Nederland naar York, Engeland

York infographic treinreis

Met de Eurostar trein naar Londen

Om in York te komen reis je eerst met de Eurostar naar Londen*. De Eurostar trein vertrekt 4 keer per dag vanuit Nederland naar Londen. De vertrekstations in Nederland zijn Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal. 4 uur en 13 minuten na vertrek uit Amsterdam en zelfs maar 3,5 uur vanaf Rotterdam, kom je aan in hartje Londen op station St Pancras International.

*Let op: vanaf juni 2024 tot begin 2025 kun je tijdelijk niet met de Eurostar vanaf Nederland vertrekken. Je reist dan eerst met de Intercity naar Brussel en stapt daarover op de Eurostar.

Er zijn 3 reisklassen in de trein:

  • Standaard: dit is een ‘gewoon’ tweede klas treinticket. Verder is er niets bijzonders inbegrepen.
  • Standaard Premier: wanneer je dit ticket boekt krijg je een lichte maaltijd en drankjes geserveerd bij je zitplaats. De stoel is ook ruimer dan bij een Standaard ticket. Tevens krijg je gratis tijdschriften.
  • Business Premier: hierbij mag je meer bagage meenemen dan bij de andere reisklassen (zie hieronder voor meer info). Er zijn geen kosten bij wijziging van je ticket en daarnaast mag je gratis annuleren. Pas 20 minuten voordat de ticketpoortjes sluiten hoef je aanwezig te zijn. Ook in deze reisklasse krijg je gratis tijdschriften. Verder wordt er een uitgebreid ontbijt, lunch of diner geserveerd en kun je heerlijk genieten van champagne. De zitplaats is ruimer en bovendien heb je ook nog toegang tot de exclusieve business lounges op alle Eurostar stations.

Hoeveel bagage mag je mee in de Eurostar?

  • Standaard + Standaard Premier: 2 stuks bagage meenemen van maximaal 85 cm lang en 1 stuk handbagage (bijvoorbeeld een handtas of laptoptas).
  • Kinderen (=tot en met 11 jaar): 1 koffer van maximaal 85 cm en 1 stuk handbagage
  • Business Premier: 3 stuks bagage van maximaal 85 cm en 1 stuk handbagage.

Voor de Eurostar zijn er geen bijkomende kosten voor bagage en er is geen beperking op vloeistoffen.

Momenteel is het niet mogelijk om een fiets mee te nemen. Eurostar is hiermee bezig en hoopt de fietsservice eind 2022 weer op de rit te hebben. Houd de website van Eurostar in de gaten voor meer informatie.

Londen Eurostar bagagerek
bagagerek in de Eurostar

Informatie over het boeken van een treinticket voor de Eurostar

Wat enorm fijn is, is dat de treintickets flexibel zijn. Dit houdt in dat je tot 7 dagen voor vertrek zo vaak als je wilt je treinreis kunt wijzigen, zonder dat hier kosten aan verbonden zijn! Wil je nog iets wijzigen bij een Standaard/Standaard Premier ticket binnen 7 dagen voor vertrek dan kost dat € 40, voor kinderen en Business Premier reizigers kost dat niets. Overigens is het wel zo dat wanneer je naar een dag of tijd omboekt waarop het ticket duurder is, je het verschil moet bijbetalen. Helaas geldt het andersom niet: boek je om naar een goedkoper tijdstip of dag dan krijg je geen geld terug. Ook bij annulering van een Standaard of Standaard Premier ticket wordt er geen geld terugbetaald.

Klik hier om de treinplattegrond van de Eurostar Amsterdam-Londen te bekijken.

Waar kun je een ticket voor de Eurostar kopen?

Een ticket is onder andere te koop bij een van deze aanbieders:

  • Eurostar: een ticket boeken kan via de website of via de Eurostar app. Je mobiele ticket kun je downloaden en bewaren in de wallet op je smartphone. Je kunt het ticket eveneens bewaren in de app of zelf printen. Daarnaast is het ook mogelijk je ticket op het station te printen of af te halen. Klik hier voor meer informatie.
  • NS International: ook hier heb je de optie om via de website of de app te boeken. Ticket kan bewaard worden in de app of uitgeprint worden. Klik hier voor meer informatie of om te boeken.
  • Trainline: wederom heb je de mogelijkheid om een kaartje te kopen via de website of app. Bij Trainline kun je de tickets in de wallet op je smartphone bewaren. Omdat wij ook een ticket nodig hadden voor de treinreis van Londen en York, heb ik alle tickets via Trainline gekocht. Wel zo makkelijk om alles bij 1 aanbieder te hebben.

Reis je uitsluitend naar Londen? Dan zou ik lekker bij NS International of bij Eurostar boeken. Dat is wel zo makkelijk in verband met de Nederlandstalige klantenservice.

Prijsverschillen heb ik niet kunnen ontdekken, maar check gewoon je vertrekdatum bij alle drie om dit zeker te weten. Wellicht is er net een aanbieding van toepassing.

Club Eurostar

Je kunt ook lid worden van Club Eurostar waarbij je voor elke euro/pond die je besteedt aan een treinreis punten verzameld. Deze punten kunnen ingezet worden om korting te krijgen bij toekomstige Eurostar treinreizen of je kunt bijvoorbeeld een upgrade krijgen van je stoel. Voor meer info over het loyaliteitsprogramma van Eurostar klik hier.

Wat kost een ticket voor de Eurostar?

Tickets zijn 335 dagen van te voren beschikbaar. Doordat je je ticket daarna nog tot 7 dagen voor vertrek kosteloos kunt wijzigen, kun je dus lekker lang van te voren boeken. De vanaf prijs voor een enkele reis ticket in de 2e klas (Standaard) is momenteel € 47,00 (retour vanaf € 94). Een Standaard Premier is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 118. Bij Business Premier is dat boven de €300. De prijs wordt beïnvloed door het moment waarop je boekt (hoe vroeger hoe goedkoper), de reisklasse (Standaard/Standaard Premier/Business Premier) en hoe flexibel je je ticket wilt hebben (hoe hoger de reisklasse hoe meer mogelijkheden er zijn).

Treinreis naar York: interieur Eurostar

Grenscontrole Eurostar

Doordat het Verenigd Koninkrijk door de Brexit niet langer deel uitmaakt van de Europese Unie moet er een grenscontrole plaatsvinden. Op Amsterdam Centraal is het Eurostar gebouw te vinden op perron 15b, op Rotterdam Centraal is dat perron 2. Net als op een luchthaven vindt er een paspoortcontrole plaats. Dit gebeurt door zowel de Nederlandse als de Britse douane. Sinds de Brexit is het niet langer mogelijk om met een ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen. Zorg dus dat je een paspoort hebt! Vervolgens wordt de bagage gecontroleerd (gescand) en wordt iedere persoon gefouilleerd.

Let op: de ticketpoortjes sluiten 30 minuten voor vertrek! Ze zijn hier echt streng in, dus wanneer je te laat ben kun je kletsen wat je wilt maar ze laten je niet meer toe.

In verband met eventuele drukte is het advies om 60 minuten van te voren aanwezig te zijn. De check-in is vanaf 90 minuten van te voren geopend. Business Premier klanten mogen tot 20 minuten voor vertrek arriveren en voor hen geldt het advies om 30-45 minuten van te voren op het station te zijn. Daarnaast kunnen Business Premier reizigers gebruik maken van de NS International Lounge op perron 2a op Amsterdam Centraal en op Rotterdam Centraal toevallig ook op perron 2. Zorg dat je wel op tijd bent voor het sluiten van de ticketpoortjes!

Nadat je de douanecontrole gepasseerd bent is er een ruime wachtruimte (met toiletten, een koffie-automaat en werkruimtes) waar je kunt zitten totdat de trein arriveert.

Londen Eurostar Centraal Station
De Eurostar op Amsterdam Centraal

De reis van Amsterdam Centraal naar Londen St Pancras International

Op de buitenzijde van de trein staan de wagonnummers aangegeven, zodat je precies weet waar je voor jouw zitplaats moet instappen. De eerste stop na Amsterdam Centraal is Rotterdam Centraal. Vervolgens wordt er nog (30 minuten) gestopt op treinstation Brussel-Zuid/Midi. Vanaf daar rijdt de Eurostar in één ruk door naar Londen. Vanaf Calais (Frankrijk) maakt de trein via de Kanaaltunnel de oversteek naar Engeland. Het stuk in de tunnel duurt zo’n 35 minuten. Op het diepste punt zit je wel 75 meter onder zeeniveau!

Faciliteiten aan boord van de Eurostar

Net als in de meeste internationale treinen heb je ook in de Eurostar veel beenruimte. De stoelen zitten prima, maar het ziet er naar mijn mening net allemaal ietsje minder luxe uit dan bij de Thalys. Onder de stoel zit een Europees en een Engels stopcontact. Deze deel je met je buurman/vrouw. In Business en Standaard Premier zijn naast deze stopcontacten ook nog USB-stopcontacten. Er is gratis WIFI in de trein.

In wagon 9 is het barrijtuig Café Métropole te vinden. Hier kun je behalve warme en koude drinken ook maaltijden of snacks kopen. Je kunt kiezen of je in ponden of euro’s wilt afrekenen. Naar het barrijtuig toe staat vaak een (lange) rij. Houd er dus rekening mee als je een zitplaats hebt in wagon 9 (of soms ook 10) dat er een rij mensen in het gangpad staat.

Londen Eurostar restaurant

Tip: als je aan de wandel in de trein gaat, zorg er dan voor dat je je (e-)ticket op zak hebt. Wanneer de conducteur langs komt dien je je ticket overal in de trein te kunnen laten zien. Ook al sta je in de rij voor het barrijtuig, ze sturen je echt terug naar je plaats om je ticket te halen.

Londen St Pancras International treinstation
St Pancras International treinstation, Londen

Aankomst in Londen, St Pancras International Station

Heb je hier vanwege een overstap wat tijd te besteden? Niet getreurd, want er is genoeg te doen. St Pancras International is een prachtig statig station, waarin diverse winkels en eetgelegenheden gevestigd zijn. Ook het trein/metrostation King’s Cross, dat precies aan de overkant van de straat ligt, biedt volop mogelijkheden om je te vermaken.

Als je wat langer de tijd hebt is het natuurlijk helemaal leuk om even Londen in te gaan. Je bagage kun je kwijt bij de ‘bagage drop-off’ op St Pancras International (vlakbij de toiletten). Met de metro ben je bijvoorbeeld vanaf King’s Cross Station in slechts 13 minuten bij metrostation Covent Garden (een van mijn favoriete buurten in Londen 😀). Heb je niet zo’n zin om met de metro te reizen? Dan heb je ook de mogelijkheid om op nog geen 10 minuten loopafstand vanaf St Pancras International de vele hippe shops en restaurants te bezoeken van het Shoppingcenter Coal Drops Yard.

Londen kerstversiering
Londen in kerstsfeer
Londen Carnabystreet kerstversiering
Carnabystreet in Londen

Met de hogesnelheidstrein van Londen naar York

Nadat je op St Pancras International station bent gearriveerd steek je de weg over naar King’s Cross Station. Want vanaf dit station vertrekt de hogesnelheidstrein LNER naar York (eindpunt van deze trein is Inverness in Schotland).

Neem even de tijd om de bijzondere dakconstructie van King’s Cross te bewonderen! Het hypermoderne dak verandert namelijk van kleur. Heb je nog wat tijd over en ben je toevallig een Harry Potter fan? Dan moet je beslist even langs het wereldberoemde perron 9 ¾, waar in de boeken en films van Harry Potter de Hogwarts Express (Zweinstein Express) vertrekt. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk niet de enige bent die de iconische foto wil maken! Overigens is er ook nog een geweldige Harry Potter shop op King’s Cross station te vinden.

Londen King's Cross Station

Raadzaam is om minimaal een uur overstaptijd aan te houden. De Eurostar heeft nog wel eens vertraging en in ons geval was dat 35 minuten. Gelukkig dus nog 25 minuten om bij de hogesnelheidstrein LNER te komen.

Tickets voor LNER kunnen onder ander geboekt worden bij Trainline of bij Grand Central. De treintickets zijn te koop vanaf € 21,89 voor een enkele reis in de 2e klas. Net als altijd geldt ook hier: hoe eerder je boekt hoe goedkoper het is. Grand Central heeft net als Trainline een handige app waarin je e-ticket wordt opgeslagen. Een zitplaatsreservering is niet verplicht. Wij hadden het niet gedaan en het bleek ook vrij rustig in de trein. Boven de zitplaats hangt een digitaal bordje waarop is aangegeven op voor welk deel van het traject tussen Londen en Inverness de trein gereserveerd is. Zo weet je zonder plaatsreservering waar je kunt gaan zitten. Het eerste station waar gestopt wordt na Londen is York.

Londen King's Cross LNER trein

In de trein is een barrijtuig waar behalve koude en warme dranken ook snacks en sandwiches gekocht kunnen worden. Verder is het mogelijk om via de QR-code die op de rugleuning van de stoel voor je geplaatst is online te bestellen en je bestelling bij je zitplaats te laten afleveren.

York treinreis LNER interieur

Het traject tussen Londen en York voert je langs een typisch glooiend Engels landschap met weilanden en van die schattige schapen met zwarte kopjes, schilderachtige dorpjes met boerderijen en beekjes. Na slechts 1 uur en 50 minuten arriveert de trein in York.

Treinstation York

Toen dit treinstation geopend werd in 1877 was het de grootste ter wereld. Ook vandaag de dag is het een indrukwekkend gebouw met prachtige authentieke details. Vooral de voetgangersbrug, die ook in een Harry Potter film te zien is, is fantastisch. Op het station is een supermarkt(je) en zijn diverse eet-en drinkgelegenheden. Drink zeker ook een biertje bij de mooie pub de York Tap, een geweldig gebouw dat op een van de perrons gevestigd is.

York treinstation
York treinstation

Enthousiast geworden over deze treintrip(s)? Boek hier je tickets:

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!