Wat Maakt Cobh in Ierland Zo Bijzonder?

Cobh huizen leuke dingen om te doen in CobhCobh gekleurde decks of cards

Stel je voor: kleurrijke huizen langs de glooiende heuvels van Ierland, de zilte lucht van de oceaan en een sfeer doordrenkt van geschiedenis en verhalen. Dat is Cobh! Van haar rol als vertrekpunt voor miljoenen emigranten tot haar kleurrijke architectuur en een levendige cultuur: deze stad heeft het allemaal Lees snel verder om te zien wat Cobh in Ierland zo bijzonder maakt.

Cobh centrum

Cobh Algemeen

Cobh infographic
Cobh Ierland

De geschiedenis van Cobh in het kort

In eerste instantie kreeg dit stadje de naam Ballyvoloon. De bevolking bestond destijds voornamelijk uit zeelieden en belastingambtenaren. In de volksmond werd het ‘The Cove of Cork’ (de baai van Cork) genoemd of kortweg ‘Cove’ (baai/inham). Na een bezoek van Queen Victoria in 1849 werd besloten de stad om te dopen tot Queenstown. Deze naam behield het tot 1920. Na de Ierse onafhankelijkheidsoorlog koos men voor Cobh, dat wordt uitgesproken als Cove.

Halverwege de 19e eeuw groeide de bevolking in Ierland snel. Werk was moeilijk te vinden, de leefomstandigheden waren ronduit slecht, er was hongersnood en de Ieren werden onderdrukt door de Engelsen. Niet zo gek dus dat de Ieren met de komst van de passagiersscheepvaart hun kans roken om het geluk aan de andere kant van de oceaan te beproeven. Tussen 1848 en 1950 emigreerden maar liefst 2,5 miljoen van de 6 miljoen Ieren naar Noord-Amerika! Het standbeeld bij de zee is hier een herinnering aan.

Emigratie naar Noord-Amerika

Cobh standbeeld immigranten

In verband met oorlogen werd de haven van Cobh een tactisch centrum voor de marine. Ook vandaag de dag is het hoofdkwartier van de Ierse marine gevestigd op het eiland Haulbowline, dat tegenover Cobh ligt.

Scheepsrampen in Cobh

En dan was daar in 1912 die gouden kans om met de maidentrip (eerste vaart) van de Titanic mee te mogen gaan. Want Cobh, destijds nog Queenstown, was de laatste aanloophaven van de Titanic. Later in dit artikel kom ik terug op deze noodlottige zeereis.

Cobh Titanic Experience tentoonstelling

Drie jaar later ging het opnieuw compleet mis wanneer het passagiersschip RMS Lusitania door een Duitse onderzeeboot tot zinken wordt gebracht voor de kust van Kinsale. Ook over deze tragedie lees je verderop meer!

Tegenwoordig is de enige cruiseterminal van Ierland in Cobh te vinden. Daarom arriveren er jaarlijks duizenden toeristen per cruiseschip in het stadje.

1. Decks of Cards

Cobh Deck of Cards

De Deck of Cards is zonder twijfel de meest gefotografeerde plek van Cobh. De felgekleurde huizen, die tegen een steile helling zijn gebouwd, kijken prachtig uit over de Atlantische Oceaan. Wil je een foto van dit iconische punt met op de achtergrond de imposante St. Colman’s Cathedral? Dan moet je een straat verder lopen en even met je camera over een van de tuinmuren hangen! Ik had het geluk dat ik door een van de bewoners werd uitgenodigd om een kijkje vanuit zijn achtertuin te nemen. Voor het fotoresultaat maakt het overigens niet heel veel uit, hoor, maar het is wel geweldig om het beeld in het echt te zien in plaats van alleen door je camera.

Cobh leuke dingen om te doen Ierland

2. Saint Colman’s Cathedral

De indrukwekkende St. Colman’s Cathedral uit 1919 overziet de haven van Cobh. Met een hoogte van maar liefst 91,4 meter behoort het tot een van de hoogste gebouwen van Ierland! Het gebouw is opgetrokken in neogotische stijl. Voor de vele emigranten was de kathedraal het laatste dat ze vanaf de boot nog van Ierland zouden zien.

Kijk voordat je de kathedraal binnenstapt of er geen dienst aan de gang is, want hier worden nog altijd bruiloft/uitvaartdiensten gehouden. Tussen mei en september kun je elke zondag om 16.30 uur (gratis) een klokkenspeluitvoering (carillon recital) van de beiaard bijwonen.

Cobh St Colman's Cathedral

Cobh haven met kerk
Powered by GetYourGuide

3. The Titanic Experience

In 1912 is de wereld in de ban van The Titanic: het reusachtige, snelle en luxe cruiseschip dat passagiers van Engeland naar Amerika zal brengen. Vanwege de nieuwste veiligheidstechnieken wordt het schip als onzinkbaar bestempeld. De Titanic vertrok op 10 april 1912 vanuit het Engelse Southampton. Op 11 april maakt het schip zijn laatste stop in Queenstown (Cobh) om nog 123 passagiers mee te nemen.

We weten nu dat de 2223 passagiers hun noodlot tegemoet gingen, want op 15 april 1912 zonk de Titanic na een aanvaring met een ijsberg. Ruim 1500 mensen kwamen om bij de scheepsramp.

Cobh Titanic Experience ticket

Bij de Titanic Experience krijg je de persoonlijke verhalen te horen van de Ierse passagiers die in Queenstown aan boord van de Titanic stapten. Op het entreekaartje dat je koopt staat een naam van een van de passagiers. Aan het einde van de tour ontdek je of deze passagier bij de overlevenden hoorde. Door de passie van de Ierse gids word je volledig in het verhaal gezogen.

Door de gereconstrueerde slaapverblijven krijg je een goed beeld hoe men in de verschillende klassen overnachtte. De rondleiding duurt ongeveer een uur en daarna heb je de gelegenheid om zelf het museum te bekijken. Dit Titanic Experience is wat mij betreft een absolute aanrader.

Een ticket kost €12 voor een volwassen, kinderen tot 4 zijn gratis en van 4-16 jaar €8. Er zijn ook gereduceerde gezinstickets te koop. Breng je voor 11 uur een bezoek dan krijg je 10% early bird korting.

4. Spike Island

Vanuit de haven zie je in de verte Spike Island al liggen. Ooit was dit de grootste gevangenis te wereld! Met de ferry bereik je het eiland binnen 15 minuten. Koop je een kaartje voor Spike Island dan duurt je bezoek zo’n 3,5 uur. Daarbij zit inbegrepen: de ferryovertocht, een rondleiding van ongeveer 40 minuten en in de resterende tijd kun je zelf lekker ronddwalen. Bekijk de interessante tentoonstellingen of maak een wandeling over het eiland. Je vindt er een cafe en giftshop. Voor mensen met stalen zenuwen is er eveneens een ‘After Dark’ Tour. Houd er rekening mee dat je deze speciale tour in het donker slechts 2x per jaar kunt boeken (februari).

Cobh Spike Island

Ben jij sportief aangelegd? Dan kun je ook aan de unieke 5 km run meedoen op Spike Island. De wedstrijd start en eindigt in het 20 jaar oude fort. Dit jaar vond de 2e editie in april plaats. Check de datum van de volgende run op de website!

Een ticket voor Spike Island kost voor een volwassene €26,95, kinderen onder 12: €13,95 en voor families zijn er gereduceerde tickets te koop. In november is deze attractie alleen in het weekend te bezoeken.

5. RMS Lusitania Memorial

En dan was er nog die andere grootschalige scheepsramp, namelijk die met de RMS Lusitania. In 1915 voer het schip van New York naar Liverpool. Voor de Ierse kust werd het schip echter getorpedeerd door de Duitse onderzeeër U20 en vonden 1198 van de 1962 passagiers de dood. Naast de overlevenden werden ook de dode lichamen naar Cobh gebracht. Velen van hen kregen hier hun laatste rustplaats in The Old Church Graveyard. De RMS Lusitania Memorial op het Casement Square is een prachtig gedenkteken aan deze ramp. Het symboliseert twee hulpverleners die worden beschermd door een engel.

Cobh Lusitania Memorial

6. Cobh Museum

Leer alles over de roerige geschiedenis van Cobh (Queenstown) in het Cobh Museum. Het kleine museum is gevestigd in een oud kerkje uit 1854, dat hoog over de haven uitkijkt. De tentoonstellingen laten de culturele, sociale en maritieme kant van het stadje zien. Van april tot oktober is het museum te bezoeken. Het bijbehorende kantoor is het gehele jaar geopend.

7. Cobh Heritage Center

Cobh Hertitage Center bevindt zich in het oude Victoriaanse treinstation, pal naast het huidige treinstation. Naast verhalen over de Titanic en de RMS Lusitania krijg je hier ook het verhaal te horen over 6 miljoen Ierse emigranten die tussen 1848n en 1950 hun geluk elders gingen beproeven. Een ticket voor een volwassene kost €15. Er zijn ook speciale familietickets verkrijgbaar.

Let op: Cob Heritage Center is in januari en februari op maandag en dinsdag gesloten. In de zomer kun je 7 dagen per week een bezoek brengen tussen 9.30 en 6 uur. In de winter sluit het museum een uurtje eerder.

Cobh Heritage Center

8. Kom tot rust in The Prom (John F. Kennedy Memorial Park)

The Promenade, kortweg The Prom, is een eerbetoon aan president John F. Kennedy, die in 1963 een bezoek bracht aan Cobh. In dit kleine park komen de locals gezellig samen, bijvoorbeeld voor een picknick. Ook worden er allerlei evenementen gehouden, zoals live optredens en markten. Een fijne plek om te genieten van het zicht over de oceaan!

Cobh Keltische Zee

Hoteltips voor Cobh

  • WatersEdge Hotel: zoals de naam al doet vermoeden ligt dit hotel prachtig aan het water. De meeste kamers hebben dan ook zicht op de oceaan. Het hotel oogt licht en fris en de standaard 2 persoonskamer is met een afmeting van 23m2 ruim te noemen. Het hotel beschikt tevens over een goed restaurant.
  • Commodore Hotel: het Commodore Hotel is een van de oudste hotels van Ierland. Het prachtig klassiek ingerichte hotel kijkt uit over de haven. De standaard tweepersoonskamer is 18 m2, maar voor een hele goede prijs boek je de riante Presidential Suite met een afmeting van maar liefst 77 m2!
Cobh haven

Hoe kom je in Cobh?

Cork City was mijn uitvalsbasis in Ierland en vandaar uit pakte ik de trein naar Cobh. In slechts 26 minuten brengt Irish Rail je naar dit stadje.

Per trein vanuit Nederland wordt een lastiger verhaal. In mijn blog over Cork City ben ik hier uitgebreid op ingegaan.

In dit geval is het het meest praktisch om per vliegtuig te reizen. In zo’n kleine 2 uur vlieg je van Amsterdam naar Cork City. Aer Lingus en KLM vliegen vanaf Schiphol naar Cork City. Vanaf Ken Station (Cork) reis je in 26 minuten met de trein naar Cobh. Klik hier voor meer informatie over deze treinreis.

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!