Tips voor solo reizen en waarom het zo leuk is!

Tips voor solo reizen en waarom het zo leuk issolo reizen trein

Solo reizen zielig? Nee hoor, het tegenovergestelde is waar! Gelukkig komen steeds mensen hier achter. Uit onderzoek is gebleken dat solo reizen ontzettend in populariteit is toegenomen. Twijfel jij nog? Lees dan hieronder waarom soloreizen zo leuk is!

Voordelen van solo reizen

 • Vrijheid! Je kunt helemaal zelf bepalen wat je wilt doen. Voor mij is dit wel het grootste pluspunt van alleen reizen. Geen rollende ogen als je naar een museum wilt waar een ander totaal geen zin in heeft of geen gezucht als je de 10e foto maakt van hetzelfde gebouw. Je kunt helemaal je eigen tijd indelen en er ook weer van afwijken als je dat wilt.
 • Je hebt snel aanspraak. Wanneer je alleen reist beginnen mensen veel eerder een gesprek met je. Een mooie gelegenheid om nieuwe vriendschappen te sluiten en ook andere culturen te leren kennen.
 • Persoonlijke groei. Wanneer je alleen reist moet je op eigen benen staan. Je moet zelf alles regelen en eventuele problemen oplossen. Dit is enorm goed voor jezelf vertrouwen en geeft een energieboost! Bovendien doe je veel zelfkennis op en ontdek je kanten van jezelf waarvan je niet wist dat je ze had.
 • Geen afhankelijkheid van anderen. De één heeft geen zin, de ander geen geld, etc, etc. En hoe fijn is het dan als je niet afhankelijk bent van anderen. Heb jij zin om naar Barcelona te gaan? Hup, reis boeken en koffers pakken!
 • Je stapt sneller uit je comfortzone. Gek genoeg doe je als je alleen bent of met ‘vreemde’ mensen optrekt eerder iets dat je normaal niet zou gaan doen. Zo ging ik scubadiven en haalde mijn duikbrevet. Iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden. Tegen een bekende of familie zeg je toch sneller ‘nee’, terwijl je bij relatief onbekende mensen denkt ‘laat ik het maar even proberen’.
Tips soloreizen en waarom het zo leuk is Menton

Nadelen van solo reizen

 • je bent op jezelf aangewezen. Als je dus tegen een probleem aanloopt zal je dit zelf moeten oplossen of iemand vinden die het voor je oplost. Hoewel ik het zelf nooit zo heb ervaren omdat ik goed alleen kan zijn, kunnen sommigen zich toch soms eenzaam voelen.
 • Alleen in een restaurant eten. Hier moest ik zeker even aan wennen! Voor je gevoel ziet iedereen je als een zielenpiet. In het begin nam ik mijn e-reader mee zodat ik minder bezig was met de omgeving. Maar toen ik het eenmaal een paar keer had gedaan zat ik gewoon vol zelfvertrouwen aan mijn tafeltje te eten. Vind je dit nog wel spannend? Dan is mijn tip om vroeg te gaan eten, bijvoorbeeld om 17 uur, als het nog rustig is. Goede manier om een beetje te wennen. Een alternatief is om een accommodatie met een kitchenette of keuken te boeken, zodat je überhaupt niet naar een restaurant hoeft.
 • een hotelkamer is vaak duurder. Niet alleen omdat je de kosten niet met iemand anders deelt, maar ook doordat de standaard prijs voor een 1-persoonskamer is vaak iets hoger. Hoewel dit tegenwoordig wel steeds minder vaak voor komt.
 • niet elke bestemming is geschikt om alleen naar toe te reizen vanwege de veiligheid. Dit geldt zowel voor mannen als voor vrouwen. Hoewel vrouwen hier toch meer op moeten letten. In sommige landen is het misschien verstandiger om te reizen onder begeleiding van een privégids.

Mijn eerste soloreis

Mijn eerste soloreis maakte ik al toen ik 20 jaar was. Gelijk ‘ all the way’: drie maanden in mijn uppie naar Australië! Waarom ik vastbesloten was dit avontuur alleen aan te gaan? Omdat ik dan lekker mijn eigen plan kon trekken en omdat ik open wilde staan om andere mensen te ontmoeten.

Die reis is een onvergetelijke levensles geweest en met stip de mooiste reis die ik ooit heb gemaakt. Onderweg heb ik geweldige mensen ontmoet, prachtige dingen gezien en ben ik er vooral heel sterk door geworden. Van het mama-kindje thuis ineens in de grote wereld…Daar word je snel volwassen van.

Dat mijn moeder toen wat bezorgd was, snap ik nu ik zelf moeder ben heel goed. En dat ook nog eens in een tijd zonder mobiele telefoons en Internet! Om het begin van de reis een beetje makkelijker te maken, besloot ik de reis te boeken bij een Backpackers-reisbureau. Op die manier reisden we als groep backpackers samen naar Australië. Bij de stopover in Hongkong trokken we er samen op uit. Vervolgens verbleven we in Sydney met z’n allen 2 nachten in het zelfde hostel en daarna reisden we individueel verder. In die groep ontmoette ik een leuke reisgenoot, waar ik de eerste twee weken van mijn reis mee ben opgetrokken. Een hele fijne start van een eerste soloreis!

Tips voor solo reizigers:

 • Bereid je reis goed voor. Niet elk land is geschikt om alleen naar toe te reizen, zeker niet voor vrouwen. Columbus Travel zette de veiligste en onveiligste landen voor alleen reizende vrouwen op een rijtje. Klik hier om die lijst te checken. Heb je eenmaal een bestemming uitgekozen? Check dan ook specifiek voor dat land of er steden of wijken zijn die je beter kunt mijden.
 • Boek een accommodatie met 24-uurs receptie. Toen ik een keer in Nice verbleef en ’s nachts een probleem had, kwam ik er achter dat het erg vervelend kan zijn als er geen receptie is waar je op kunt terugvallen. Sindsdien filter ik altijd bij het boeken van een accommodatie op de aanwezigheid van een 24-uurs receptie.
 • Wil je meer aanspraak tijdens je trip? Boek een hostel, want daar heb je meestal een gedeelde kamer en gemeenschappelijke ruimtes waar je andere reizigers ontmoet. Of boek een groepsexcursie zoals bijvoorbeeld een fietstour. Mijn ervaring is dat je er altijd leuke mensen ontmoet.
 • Zorg altijd dat je een 2e apparaat bij je hebt waarop je je tickets kunt terugvinden. Tegenwoordig is een groot deel van je tickets digitaal. Als je alleen reist en je smartphone kwijtraakt, kan dat dus voor grote problemen zorgen. Ik neem daarom ook altijd nog een tablet of laptop mee, zodat ik een backup apparaat heb voor tickets of om bankzaken te kunnen regelen.
 • Zorg dat je eerste overnachting dichtbij het station is. Wanneer je ’s avonds laat aankomt op je bestemming is het niet prettig als je alleen ergens moet rondstruinen of op zoek moet naar een taxi of openbaar vervoer. Ik zorg er altijd voor dat wanneer ik in de avond aankom mijn accommodatie in de buurt van het treinstation is.
 • Probeer eerst eens een dagje in eigen land alleen op pad te gaan. Lijkt het je spannend om solo te reizen of twijfel je of het wel iets voor jou is? Dan kun je ook eerst eens een dagje in Nederland alleen de hort op gaan. Ga bijvoorbeeld alleen naar een museum en plof daarna ergens neer voor een kop koffie of een lunch. Waarschijnlijk ervaar je dat het helemaal niet eng of raar is om iets solo te ondernemen. Maar het zou natuurlijk ook heel goed kunnen dat je ervaart dat het niets voor jou is.

Solo reizen per trein

Uiteraard hangt het van het land af of het veilig is om er alleen te reizen. In Europa wijkt het soloreizen per trein niet veel af van het alleen reizen met andere vervoersmiddelen. Hier zijn een paar puntjes waar je op moet letten:

 • Reis je solo als vrouw met de nachttrein? Kijk dan of er een mogelijkheid is om een bed in een ‘vrouwencoupé’ te boeken. Bij Nightjet is dit namelijk een optie en ik heb het als zeer prettig ervaren om mijn nachtverblijf met alleen met vrouwen te delen.
 • Zorg dat je je waardevolle spullen zoals je mobiele telefoon en paspoort dicht bij je houdt. Voor je paspoort en bankkaarten kun je bijvoorbeeld gebruiken maken van een nekportemonnee waar je ook mee kunt slapen. Check mijn ook mijn blog: 16x handige reisgadgets voor in de trein!

Bijzondere hostels in Europa

Omdat het juist zo leuk is om tijdens het solo reizen in een hostel te overnachten heb ik een aantal bijzondere hostels in Europa voor je op een rij gezet:

 • Sleeperzzz Rogart Hostel: deze mag zeker niet op het lijstje ontbreken. Want in dit hostel in een pittoresk dorpje in Schotland overnacht je in een oud treinstel!
 • Ostello Bello, Milaan: ben je muziekaal aangelegd? Dan is dit hostel in Milaan (Italië) zeker iets voor jou! Want hier kun je gratis gebruik maken van de aanwezige muziekinstrumenten. Het levert een levendige boel op. Kleurrijk hostel op een centrale plek in Milaan.
 • Lisbon Destination Hostel: dit hostel ligt in het treinstation van Lissabon (Portugal)! Ze hebben een geweldige groene ‘urban-jungle’ lounge en het hostel biedt zowel privé als gedeelde accommodaties aan. Het hostel wordt omgeven door restaurants en cafés, maar je kunt er natuurlijk ook prima je eigen maaltijd bereiden.
 • Generator Venice: dit prachtige 19e eeuwse pand ligt op een eiland met uitzicht op het beroemde San Marco Plein in Venetië (Italië). Ook beschikt dit hostel (zoals veel hostels) over een vrouwenslaapzaal.

Tot slot

Ik heb gemerkt dat er twee groepen zijn als het op ‘alleen reizen’ aankomt. De ene groep vindt het stoer en de andere groep vindt het zielig. De laatste groep kan al helemaal niet begrijpen waarom je ook alleen reist als je een partner hebt (of vriendinnen/vrienden).

Maar het is heel fijn om te merken dat steeds meer mensen het wel begrijpen en zelf ook het solo reizen ontdekken! Uit recent onderzoek van Skyscanner is gebleken dat 37% van de mensen overweegt om eens alleen op vakantie te gaan. Dat zijn echt niet alleen singles! Dus je hoeft geen vrijgezel te zijn om alleen te reizen, want ook als je een partner hebt is het heel leuk om er eens alleen op uit te trekken! Ik zou zeggen: ervaar het eens zelf!