De Complete Reisgids voor een Stedentrip naar Praag: bezienswaardigheden, restaurants en verblijfstips

Praag Kleurrijke huizenPraag uitzicht vanaf Praagse Burcht

Ben je van plan om Praag te bezoeken en op zoek naar de beste tips en adviezen voor een onvergetelijke stedentrip? In deze complete reisgids voor Praag ontdek je de mooiste bezienswaardigheden, de leukste restaurants en handige verblijftips om je reis perfect te maken. Praag, ook wel bekend als de Gouden Stad, is een van de meest pittoreske bestemmingen van Europa. Daarnaast is de stad ook nog eens heel gemakkelijk bereikbaar per nachttrein vanuit Nederland. Of je nu een weekendje weggaat of een langere vakantie plant, Praag biedt een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en een levendige culinaire scene. Lees verder en laat je inspireren voor jouw ideale trip naar de betoverende hoofdstad van Tsjechië.

Praag uitzicht Tynkerk

Praag algemene info

Hoe je je het beste kunt verplaatsen in Praag: tips voor openbaar vervoer en meer

Door het compacte karakter van het centrum kun je gemakkelijk lopend een groot deel van de hotspots in Praag bezoeken. Vergeet al wandelend vooral niet omhoog te kijken naar al die bijzonder vormgegeven gevels. Bijzondere torentjes, tegeltableaus en beelden sieren de huizen in de historische binnenstad. Zelfs de stoepen zijn geweldig om te zien met al hun verschillende patronen.

Tram en Metro

Door het centrum is een goed tram- en metronetwerk aangelegd. Behalve dat het goedkoop is, is het ook een makkelijke en snelle manier van reizen. Losse kaartjes zijn te koop bij de ingang van de metrostations en bij de gele automaat in de tram en bus. Een andere mogelijkheid is om een ov-pas te kopen voor bijvoorbeeld 24 of 72 uur of de Praag Stadspas, waarbij je niet alleen met het openbaar vervoer kunt reizen maar ook vele hotspots kunt bezoeken.

Belangrijk is dat je je kaartje bij het instappen in het openbaar vervoer afstempelt! Heb je dit niet gedaan en krijg je toevallig controle dan volgt een hoge boete. Voor toeristen wordt geen uitzondering gemaakt.

Reisinformatie is te vinden in PID info app of je kunt gewoon een ‘old school’ plattegrond halen bij metrostations of bij de Public Transport Information Centres.

De Complete Reisgids voor een Stedentrip naar Praag: Bezienswaardigheden, Restaurants en Verblijfstips

Fietsen in Praag

Fietsend Praag ontdekken is ook een goede optie. Bedenk wel dat stad op 7 heuvels ligt, dus wellicht is het verstandig een e-bike te huren. Baja Bikes biedt een leuke, afwisselende fietstour met gids aan van zo’n 3 uur langs alle highlights.

Waar overnachten in Praag: de beste hoteltips voor elke budget

Waar verblijven in Praag? Dat kan een lastige keuze zijn! Daarom heb ik een aparte blogpost geschreven met hoteltips voor Praag. In het artikel laat ik je weten wat de leukste wijken in Praag zijn en geef ik je per wijk hoteltips. Klik op de balk hieronder om het artikel te lezen!

Praag Miss Railway

Hoeveel dagen heb je nodig om Praag te zien?

Afhankelijk van je tempo en interesses kan de lengte van je verblijf in Praag variëren. Twee tot drie dagen zijn meestal voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden te zien, maar met een extra paar dagen kun je de stad echt in je opnemen en meer van de lokale cultuur en omgeving ervaren.

1. Ontdek de Praagse Burcht: geschiedenis en hoogtepunten van Pražský hrad

Zoals je Parijs niet kunt verlaten zonder de Eiffeltoren te hebben gezien, kun je niet weg uit Praag zonder een bezoek te hebben gebracht aan de Praagse Burcht. Wist je dat dit het grootse paleizencomplex ter wereld is? Het staat zelfs in het Guinness Book of Records! Vanaf de historische binnenstad zie je het imposante complex hoog bovenop de heuvel prijken, aan de overzijde van de rivier de Moldau. De Praagse burcht bestaat uit kathedralen, paleizen, torens, musea en niet te vergeten het beroemde Gouden Straatje.

Praag Praagse Burcht totaal

De geschiedenis van de Praagse Burcht start al in de 9e eeuw. Toen liet prins Bořivoj namelijk op de Hradcany heuvel een kerk bouwen. Daarna volgden nog vele kerken en andere gebouwen. De laatste aanpassingen werden in 1936 gedaan, toen de president van Tsjechoslowakije hier zijn intrek nam om het land te besturen.

➡️ Tip: boek van te voren kaartjes, bijvoorbeeld via GetYourGuide. Zodoende hoef je niet in de rij te staan!

Vooraf boekten wij een ticket voor de zaterdag. Een aantal dagen voorafgaand aan het bezoek krijgen we een mailtje met de mededeling dat er zaterdag een begrafenis zal plaatsvinden in de St. Vitus Kathedraal. Om die reden kan de kathedraal niet bezocht worden. Later besluit men zelfs de gehele Burcht vanaf 12 uur te sluiten in verband met de plechtigheid.

Praag Praagse Burcht hoofdplein

We hebben geen andere keuze dan onze tickets om te boeken naar de zondag. Maar zoals je zult begrijpen zijn wij niet de enige die dit probleem hebben…Het is dus beredruk binnen de muren van de Burcht! De rij bij de St. Vitus Kathedraal, die pas om 12 uur opent, is denk ik wel zo’n 100 tot 150 meter lang. Wij vinden het zonde van de tijd, dus besluiten deze bezienswaardigheid maar over te slaan en uitsluitend de buitenzijde te bewonderen.

Belangrijkste must-sees van de Praagse Burcht:

 • Het Gouden Straatje: De oorsprong van het straatje gaat terug naar de 16e eeuw en diende als huisvestiging voor de kasteelwachten. Later kon ook ander personeel hier wonen. Het is niet helemaal duidelijk waar de naam van het eeuwenoude straatje vandaan komt. Vermoedelijk omdat hier ook goudsmeden woonden. De bekendste bewoner van het Gouden Straatje was ongetwijfeld de schrijver Franz Kafka. Hij woonde van 1916 tot 1917 op nummer 22. Vandaag de dag is het een mini museum met boekwinkeltje, waarin uiteraard de boeken van Kafka verkocht worden. Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn de 11 huisjes van het Gouden Straatje onbewoond en zijn hier alleen nog souvenirwinkeltjes en cafés te vinden.
 • Sint-Vitus Kathedraal: Het meest in het oog springende gebouw van de Praagse Burcht is zonder twijfel de Sint-Vitus Kathedraal. In 1344 werd gestart met de bouw van dit imposante gebouw, maar het duurde nog 600 jaar voordat het werd afgerond! Dat verklaart ook de verschillende bouwstijlen. De Duitse gotische stijl van de kerk is echter te danken aan de Duitse hofarchitect Peter Parler, die eveneens de Karelsbrug en Týnkerk (op het Oude Stadsplein) ontwierp. Houd er rekening mee dat je een apart ticket nodig hebt als je de toren van de kathedraal wilt beklimmen!
 • Oude Koninklijke Paleis: Grootste publiekstrekkers van het Oude Koninklijke Paleis zijn de Ridderzaal en de Koninklijke tuinen. In het gebouw werden vele Koningen en staatshoofden beedigd.
 • Sint Joris Basiliek: deze kerk uit 920 is de oudste van het complex en valt op door zijn prachtige rode kleur. Het huidige uiterlijk van de kerk stamt echter uit de 17e eeuw toen de gevel werd veranderd.
Praag St Joris Basiliek
 • Wisseling van de wacht: hoewel de wachten elk uur afgelost worden, is er elke dag om 12 uur een grote ceremoniële wisseling van de wacht. Deze ceremonie vindt al sinds 1900 plaats!
Praag Praagse Burcht wisseling van de wacht

2. De Iconische Karelsbrug: een must-see in Praag

Naast de Praagse Burcht is de Karelsbrug (Karlův most) van de meest gefotografeerde plekken van de stad. De 516 meter lange stenen brug verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. De eerste steen werd in 1357 gelegd door Karel IV en diende als vervanging voor de ingestorte brug uit de 12e eeuw. Overigens heette de brug eerst Stenen Brug. De omdoping tot Karelsbrug vond plaats in de 19e eeuw. Bijzonder mooi zijn de 30 heiligbeelden die de brug versieren. Dit zijn trouwens niet de originele beelden. Vanwege de slechte staat waarin ze verkeerden, verhuisden de beelden naar het Nationaal Museum.

Praag Karelsbrug meeuw
Praag Karelsbrug beelden

Wil je in alle rust over de Karlův most (de Tsjechische naam van de brug) lopen dan zal je heel vroeg uit de veren moeten! Want al snel is er een stroom van mensen op deze Praagse highlight te vinden. Op de brug worden onder meer souvenirs verkocht en staan kunstenaars klaar om je portret te mogen tekenen.

De Complete Reisgids voor een Stedentrip naar Praag: Bezienswaardigheden, Restaurants en Verblijfstips

Absolute aanrader is een bezoek aan de Brugtoren aan de kant van de Oude Stad: de Lesser Town Bridge Tower. Hier krijg je de geschiedenis te zien van de Karelsbrug en heb je na het betreden van een behoorlijk aantal traptreden niet alleen een fantastisch uitzicht over de Karelsbrug, de Praagse Burcht en de Moldau, maar ook over de oude binnenstad. Kosten: 190 CZK (ongeveer € 7,50).

Praag Karelsbrug van bovenaf

3. Verken het Oude Stadsplein: het hart van historisch Praag

Belangrijkste en mooiste plein van Praag is beslist het Oude Stadsplein(Staroměstské náměstí). En dat is niet de minste met een oppervlakte van 9000 m2! Stijlvolle en kleurrijke gebouwen omringen het plein. Al sinds de 12e eeuw wordt hier handel gedreven. Hoewel er in het verleden ook minder plezierige gebeurtenissen plaatsvonden, zoals de voltrekking van doodvonnissen.

Praag Oude Stadsplein uitzicht
Kerstmarkt op het Oude Stadsplein

De jaarlijkse kerstmarkt die op het Oude Stadsplein gehouden wordt, behoort volgens CNN tot één van de 10 beste in de wereld. Wij bezochten Praag in de kerstperiode en kunnen beamen dat de kerstmarkt GE-WEL-DIG is!

Praag huizen oude stadsplein

4. Het Oude Raadhuis en de Astronomische Klok: Praag’s tijdloze wonderen

De beroemde Astronomische Klok (Pražský orloj) maakt onderdeel uit van het Oude Raadhuis (Staroměstská radnice). Hoewel het oogt alsof het om slechts één gebouw gaat, behoren de vier panden aan de linkerkant ook toe tot het complex. Ze zijn aan de binnenzijde met elkaar verbonden.

De oudste nog werkende astronomische klok maakt sinds 1410 onderdeel uit van het Oude Stadsraadhuis. Behalve de tijd geeft de klok ook de dagen, de sterrentijd en de stand van de maan en de zon aan. Elk uur staan er drommen mensen onderaan de klok te wachten om de parade van de 12 Apostelen te aanschouwen. De parade is overigens alleen tussen 9 tot 21 uur te zien. Hoewel de mensen al een half uur van te voren klaar staan, kun je prima 2 minuten van te voren aansluiten. Het spektakel duurt slechts een seconde of 40, dus goed opletten!

Praag Astronomische Klok

Wil je meer over de historie van het Oude Raadhuis en de Astronomische Klok te weten komen? Boek dan een rondleiding waarbij je de gotische kapel, de staatskamers, het binnenmechanisme van de astronomische klok en de ondergrondse ruimte bezoekt. Vanaf de toren heb je een geweldig uitzicht op het Oude Stadsplein.

5. Betoverende Pracht: de Týnkerk in Praag

Het sprookjesachtige gebouw met de twee torenspitsen op het Oude Stadsplein is de Týnkerk (Týnský chrám) De kerk bevindt zich tussen huizen en de voormalige Tynschool. Alhoewel er op deze plaats al in de 11e eeuw een kerk stond, werd in de 14e eeuw aan de bouw van de huidige kerk begonnen. Het project werd door de burgers zelf gefinancierd. Toegang tot de kerk is gratis. Check van te voren wel even de bezoektijden, want deze wisselen regelmatig.

Praag tynkerk

6. De Kruittoren: een historisch symbool van Praag

Ooit stonden er 13 torens langs de rand van Praag die fungeerden als entree. Vandaag de dag is daar alleen nog de Kruittoren (Prašná brána) over. De toren uit de 15e eeuw maakte ook ooit deel uit van de belangrijkste straat van Praag. Koningen legden deze zogenaamde Koningsweg af voorafgaande aan hun kroning. Later, in de 17e eeuw, kreeg Prašná brána een andere functie, namelijk een plek voor opslag van wapens en buskruit.

Praag Kruittoren

Bij een bezoek aan de Kruittoren kom je meer te weten over de geschiedenis van de 13 torens als ook over het wel en wee in Praag in de Middeleeuwen. Overigens heb je na het beklimmen van de toren een panoramisch uitzicht over de binnenstad.

7. Het Dansende Huis: moderne architectuur in het historische Praag

Vlakbij de Jirásküv-brug loop je tegen een modern architectonisch hoogstandje aan, namelijk het Dansende Huis (Tančící dům). Het gebouw dankt zijn naam aan het feit dat het pand op een dansend paar lijkt. Vandaar ook de bijnaam ‘Fred en Ginger’, een verwijzing naar de beroemde dansers Fred Astaire en Ginger Rogers. Het pand uit 1996 staat overigens naast het huis waar oud-president Havel woonde. Tegenwoordig vind je een hotel in het Dansende Huis met een chique restaurant (Ginger and Fred) van waar je een spectaculair uitzicht over de Tsjechische hoofdstad hebt.

Praag Dansende Huis

8. Een Betoverende Uitzicht: de Petřín-uitkijktoren in Praag

Van verre zie je de uitkijktoren al hoog op de Petřín heuvel prijken. Dat de Eiffeltoren de inspiratiebron was voor de bouw van deze toren in Praag is in één oogopslag duidelijk. De toren is qua constructie kleiner dan de Eiffeltoren, namelijk 58,7 meter hoog. Maar doordat de Petřín Toren (Petřínská rozhledna) een heuvel staat is de hoogte gelijk aan de beroemde toren in Parijs.

Praag Petrin Toren

De bouw van de uitkijktoren werd in 1891 aangevangen en in hetzelfde jaar nog voltooid. Tussen 1953 en 1985 diende de toren als zendmast voor televisie en telecommunicatie. De toren kan middels de wenteltrap (299 treden) beklommen worden of met een lift. In de lift kunnen echter maar 6 mensen, dus houd rekening met een wachtrij. Bovenop word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de Tsjechische hoofdstad, maar ook op de omliggende omgeving.

Er zijn twee manieren om de Petřín toren te bereiken:

 • Kabeltram (Lanová dráha na Petřín): de beginhalte van de tram vind je tegenover tramhalte Ujezd. Wil je hier per tram naar toe reizen, dan kun je de volgende trams pakken: 1, 9, 12, 14, 15 en 20. De rit naar boven duurt slechts 5 minuten, maar de tram stopt nog op 2 plaatsen onderweg. Bij het middelste station kun je uitstappen voor een bezoek aan restaurant Nebozizek, die een prachtig uitzicht over de stad biedt. Heb je een metrodagkaart dan is deze ook geldig in de kabeltram. Een los kaartje koop je voor 60 czk (ongeveer €2,50). ➡️ Tip: Er staan vaak lange rijen bij het beginpunt van de kabeltram. Wij besloten daarom naar boven te lopen en terug te gaan met de tram.
 • Lopend: de route van en naar de Petřín toren (langs slingerende paden) is adembenemend mooi. Als wij er zijn is het landschap bedekt met een laagje sneeuw, waardoor het nog sprookjesachtiger aandoet. De route is best steil en er moeten aardig wat trappen beklommen worden. Ben je dus niet in een goede conditie dan kun je beter de tram nemen.
Weekendje Praag: top 17 bezienswaardigheden!

Andere bezienswaardigheden op de heuvel zijn: Spiegeldoolhof (Bludiste), Štefánik Observatory, St. Vavřinec kerk, de Hongermuur, Rosarium, de Nebozízek- en de Seminarie-tuin (met duizenden fruitbomen, die vrij geplukt mogen worden!).

Kosten van een ticket voor de uitkijktoren bij de ingang zijn 220 czk (zo’n €9). Een online skip-the-line ticket kost 290 czk (zo’n €12).

9. Het Erfgoed van Kennis: verken de Klementinum Bibliotheek en Astronomische Toren in Praag

Zowel de Klementinum Bibliotheek als de Astronomische Toren maken onderdeel uit van het grote Klementinum Complex. Ook is de Spiegelkapel hier gevestigd, waar klassieke concerten worden gehouden. Het eeuwenoude jezuïetencomplex dateert uit 1600 en de gebouwen van het complex zijn uitsluitend te bezoeken onder begeleiding van een gids.

Wij boekten deze tour (van 45 minuten) om de ‘mooiste bibliotheek ter wereld‘ te kunnen bezoeken. En ik kan je zeggen dat we niet teleurgesteld werden! Wat een adembenemend mooie zaal. Het is niet toegestaan om de barokke bibliotheek zelf te betreden, maar je krijgt genoeg tijd om de zaal van achter een touw te bewonderen. De collectie beslaat boeken op het gebied van sterrenkunde, wetenschap, filosofie en muziek. Er mogen foto’s genomen worden, maar niet met flitser!

Praag Klementinum Bibliotheek

Na het bezoek aan de bibliotheek vervolgen we de tour en klimmen we een eeuwenoude trap naar de astronomische toren uit 1722. Als je slecht ter been bent of je conditie te wensen overlaat, dan raad ik de tour af. De wenteltrap en de steile trap naar de bovenste verdieping hebben totaal 172 treden. Bovenop is de beloning groot: een sensationeel zicht over de historische binnenstad en daarbij ook nog eens een prachtige zonsondergang.

10. Josefov: het levendige hart van de Praagse Joodse gemeenschap

Josefov is de Joodse wijk in Praag. Al in de 11e eeuw woonden er Joden op deze plek in Praag. Destijds werd de plek afgebakend door een muur en werd de Joodse bevolking gedwongen in deze getto te wonen. Aan het einde van de 19e eeuw onderging Josefov een metamorfose. Het merendeel van de wijk werd met de grond gelijk gemaakt en een buurt met mooie Jugendstilgebouwen kwam er voor terug.

Tijdens een wandeltour leer je het rijke en roerige verleden kennen van de Joodse Gemeenschap in Praag. Josefov is gevestigd in de wijk Staré Město. De belangrijkste bezienswaardigheden hier zijn:

 • Oude Joodse Begraafplaats
 • Oudnieuwe synagoge – Staronová Synagoga
 • Het Joods Museum
 • Spaanse Synagoge
 • Maisel Synagoge
 • Pinkas Synagoge
 • De Klaus Synagoge
 • De ceremoniële Hal
 • Robert Guttmann-galerij
Praag Joodse Wijk

➡️ Zaterdag is de rustdag (sabbat) van de Joodse Gemeenschap en is het gehele complex gesloten.

De chique winkelstraat Parizska Trida ligt eveneens in de Joodse wijk. Hier komen fashionista’s om de nieuwste Chanel en Louise Vuitton items te scoren.

Praag Parizska Trida

Wil je meerdere van de highlights in de wijk bezoeken dan is het verstandig een combinatieticket te kopen.

 • Adres: Klementinum 190. De ingang is even zoeken, maar deze bevindt zich aan de achterkant van Marianske namesti.

11. Kampa Park: ontspannen aan de rivieroever in Praag

Aan de westoever van de Moldau kun je heerlijk langs de rivier wandelen en genieten van het prachtige zicht op de Praagse Burcht, de Karelsbrug en op de Oude Stad aan de overzijde. In het park bevindt zich onder meer het Kampa Museum, waar moderne kunst te bewonderen is.

Vanaf het Kampa Park kun je ook de vele zwanen bewonderen die aan de oever van de Moldau bivakkeren. Helaas als wij er zijn, zien we slechts twee zwanen. Het zal ongetwijfeld met het seizoen te maken hebben. Overigens wordt er in de zomer ook wel een frisse duik genomen in de Moldau.

Opvallend zijn verder de beelden ‘Crawling Babies’ van kunstenaar David Cerny, waar de meningen over verdeeld zijn…Culinair genieten kan in het bijzonder mooie restaurant Kampa Park met een niet te overtreffen uitzicht op de Karelsbrug.

12. Duik in de Geschiedenis: Het Historisch Nationaal Museum van Praag

Bij het Wencelasplein kun je niet om het imposante gebouw van het Nationale Museum heen. Het staat hier al sinds 1818 en de collectie bestaat uit maar liefst 14 miljoen stukken! Het museum bestaat uit 2 gebouwen waar 3 vaste tentoonstellingen zijn, namelijk: de wonderen van de evolutie, de geschiedenis van de 20ste eeuw en de galerij mineralen.

Praag Nationaal Museum

13. Wenceslas Plein: het centrum van modern Praag

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden, gaat het hier niet om een plein, maar eigenlijk om een lange en brede straat met aan weerszijden winkels. In de kerstperiode kan er op de kerstmarkt op het Wenceslasplein ook geschaatst worden.

Praag Wenceslasplein

14. Architectonisch Juweel: de St. Nicolaaskerk van Praag

Vanaf de vele uitkijkpunten die Praag rijk is, springt de St. Nicolaaskerk (Kostel svatého Mikuláše) direct uit. Niet alleen vanwege de hoogte (75 meter), maar zeker ook vanwege de prachtige groene kleur van de koepel. Ook het interieur van de barokke kerk uit 1737 is beslist de moeite van een bezoek waard. Tijdens ons bezoek worden er prachtige kerstliederen door een kinderkoor ten gehore gebracht.

Praag St Nicolaaskerk

15. Cultureel Icoon: het Nationaal Theater van Praag

In 1881 was de officiële opening van dit schitterende theater, dat gelegen is aan de rivier de Moldau. Speciaal voor deze gelegenheid werd de opera Libuse gecomponeerd. Lang kon men er echter niet van genieten, want een paar weken na de opening legde een verwoestende brand het pand grotendeels in de as. Het duurde twee jaar voordat het Nationaal Theater (Národní Divadlo) kon worden. Nog altijd worden in het theater opera-, ballet- en dramavoorstellingen opgevoerd. Tickets kunnen in het theater zelf (bij de ticketbalie) gekocht worden of online via de website van het theater.

Praag Nationaal Museum
 • Adres: Národní 2

16. Winterse Magie: ontdek de kerstmarkten van Praag

De hoofdstad van Tsjechie is ronduit magisch in de kerstperiode! Door de stad verspreid zijn er verschillende kerstmarkten te vinden. Overal houten kraampjes, sfeervolle muziek, de overheerlijke geur van glühwein en gebraden worsten en in ons geval is er ook nog sneeuw. De laatste zaterdag van november worden volgens een feestelijke traditie de kerstlichtjes in de grote kerstboom op het Oude Stadsplein aangestoken.

Op de volgende lokaties in Praag kun je kerstmarkten vinden:

 • Oude Stadsplein, 10-22 uur
Praag kerstmarkt Oude Stadsplein

Praag tips voor een weekendje praag
 • Wenceslasplein, 10-22 uur
 • Kampa Eiland: 10-22 uur
Praag kerstmarkt Kampa Park
 • Praagse Burcht, 9-18 uur (vrij/za/zon tot 19 uur)
 • Republiky plein (Náměstí Republiky), 10-19 uur
 • Namesti Miru, 10-19 uur
Praag Namesti Miru kerstmarkt

Lokale specialiteiten die je op de kerstmarkt kunt kopen:

 • Langoš: een soort flatbread/pizza (met een gefrituurde bodem) ingesmeerd met knoflookolie, ketchup en bestrooid met koude geraspte kaas.
 • šunka: aan een spit geroosterde ham
 • Klobása: een soort bbq worst
 • Hranolky: verse warme aardappelchips
 • Knedlíky plněné uzeným masem: dumpling met gerookt vlees
 • Palačinky: pannenkoek/crepe
 • Trdelník: hoewel de Nederlandse vertaling schoorsteencake is, heeft het niets met cake van doen. Het is een gerolde deeghoorn (bestrooid met suiker en kaneel), die je met verschillende vullingen kunt krijgen. Bijvoorbeeld met ijs en slagroom of ingesmeerd met Nutella. Maar omdat wij Praag in de koude decembermaand bezoeken, gaan wij voor een vulling van warme appel en kaneel.
 • Pivo: Als er iets is waar Tsjechie bekend om is dat is het wel bier, oftewel ‘pivo’ zoals het in het Tsjechisch heet. Dit is veruit het goedkoopste drankje dat je hier kunt krijgen en de Tsjechen zelf drinken het als limonade!

Is eten & drinken in Praag duur?

Of eten en drinken duur is in Praag hangt natuurlijk af van waar je gaat en wat je bestelt, maar over het algemeen wordt Praag beschouwd als redelijk betaalbaar in vergelijking met andere Europese hoofdsteden. Ik heb onze betaalbare favorieten voor je op een rijtje gezet:

 • Cafe Savoy: een prachtig Art Nouveau cafe dat in 1893 zijn deuren voor het eerst opende. Na WO I sloot het cafe en na verschillende andere functies te hebben gehad, werd het in 2004 weer omgetoverd tot cafe. Nog steeds de mooie oude stijl, maar dan met een moderne twist. Het cafe is dichtbij het beginpunt van de tram naar de Petřín toren.
 • I Love You Bistro & Cafe: Heb je net de Petřín toren beklommen? Dan kun je ernaast gelijk neerploffen bij een heel schattig tentje: de I Love You Bistro & Cafe. Bij dit kleurrijke tentje kun je heerlijk koffie drinken of van een cocktail genieten! In de zomer strijk je hier neer voor een ijsje. Ondertussen kun je genieten van het uitzicht en de bedrijvigheid op de Petřín heuvel.
 • Costa Coffee: deze Engelse koffieketen kom je in meerdere Europese landen tegen. Ik ben groot fan, want je kunt hier heerlijk en voor een goede prijs ontbijten. In Praag zijn wij verslaafd geraakt aan hun Salted Caramel Pretzel en banana bread!
 • Las Adelitas: dit Mexicaanse restaurantje moet je echt even weten, want je loopt er zo aan voorbij! Dat zegt echter niets over de populariteit, want wil je hier eten dan adviseer ik je te reserveren. Wij hadden mazzel en bemachtigden zonder reservering het laatste plekje bij de lunch. Geweldig interieur, warme ambiance en het eten….verrukkelijk!
 • Wine Food – The Italians: een bijzonder concept van een restaurant in de vorm van een markthal, een cafe en een winkel. Wat je in de winkel koopt, mag je in het restaurant opeten. Een must-go voor liefhebbers van Italiaans eten. De plek is heel populair, dus reserveren wordt aangeraden!
 • The Globe Bookstore and Cafe: leuk en bijzonder concept: een restaurant en boekwinkel in een. Er hangt een relaxte sfeer, er is goed en betaalbaar eten en daarnaast ook nog eens live-muziek. Wat wil je nog meer?
 • Terasa U Prince: Onder Instagrammers een populaire plek. Waarom? Vanwege het fantastische uitzicht vanaf de rooftopbar op het Oude Stadsplein. De prijzen zijn redelijk, maar houd er rekening mee dat ze zelf al fooi op de bon zetten!
Praag Hotel Terasa U Prince
 • The Irish Times Bar: wat een heerlijke, gezellige plek om een drankje te doen. Daarnaast word je getrakteerd op live muziek. Bovendien kun je er ook goed en goedkoop eten. Dikke aanrader!

17. Shoppen in Praag: dit zijn de beste winkelstraten en winkelcentra!

Hoewel Praag niet bekend staat als specifieke winkelstad, kun je hier prima een dagje shoppen.

Waar moet je zijn om te winkelen? Check hier de tips:

 • Hoofdwinkelstraten: Na Prikope en 28 Rijna. In deze twee straten zijn de bekende winkelketens te vinden
 • Shopping Mall Palladium: dit winkelcentrum heeft een goede mix van fashion (H&M, Mango, Guess, The North Face, etc.), beauty (Sephora, Douglas, Rituals, etc.), Specialiteitzaken (Lindt Chocolade, Marks & Spencer Food) en Food & Drinks (Starbucks, Costa Coffee, Rossopomodoro, etc.)
 • Shopping Center Cerná Ruze: een van de oudste en chiqueste winkelcentra van Praag. Je vindt er diverse winkels in het luxe segment als ook restaurants en koffiebars.
 • Shopping Center Slovansky Dum: niet alleen kun je hier goed shoppen, maar ook door de mooi aangelegde tuin (in Franse stijl) wandelen. Daarnaast zijn er ook diverse mogelijkheden om heerlijk te eten.

Dit zijn de leukste reisgidsen voor Praag!

Dit zijn mijn favoriete reisgidsen voor Praag op een rijtje:

Per trein naar Praag: alles wat je moet weten om je reis te plannen!

Wil jij alles te weten komen over onze ervaring met de nachttrein van GreenCityTrip naar Praag? Ik schreef er een apart artikel over met handige tips, praktische informatie en een uitgebreide review!

Naast de nachttrein van GreenCityTrip kun je ook met de volgende treinen naar Praag reizen:

 • Intercity naar Berlijn. Daar overstappen op de Eurocity naar Praag. Reistijd tot Berlijn: 5 uur en 50 minuten. Reistijd van Berlijn naar Praag: 4 uur en 8 minuten. Totaal reistijd (exclusief overstaptijd): ongeveer 10 uur. Tickets vanaf €46.
 • European Sleeper naar Praag. Dit wordt mogelijk vanaf 25 maart 2024! Reistijd: iets minder dan 12 uur. Kosten zitplaats: vanaf €69. Kosten ligplaats: vanaf €99, Kosten slaapplaats: vanaf €149.

Tot slot

Met deze complete reisgids ben je helemaal klaar om te genieten van een onvergetelijke stedentrip naar Praag! Of je nu de historische bezienswaardigheden wilt verkennen, wilt genieten van heerlijke maaltijden in lokale restaurants of op zoek bent naar het perfecte verblijf, ik heb alles voor je uitgestippeld. Dus boek snel die trein citytrip naar Praag!

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!