Per trein van Nederland naar Edinburgh, Schotland

Edinburgh Castle KruisLonden Lumo

Met de trein van Nederland naar Edinburgh? Ja echt! Want met slechts 1 overstap reis je vanaf Rotterdam of Amsterdam naar het Schotse Edinburgh. Hieronder lees je alles wat je moet weten over deze reis en hoe je tickets boekt.

#Treinreis Nederland – Londen met de Eurostar

Het eerste deel van de reis leg je af met de Eurostar. Je stapt op in Rotterdam of Amsterdam en stapt uit in het centrum van Londen.

Amsterdam Eurostar Terminal

Dit moet je weten over de reis met de Eurostar:

 • De Eurostar vertrekt 4x per dag vanaf Rotterdam en Amsterdam.
 • Reistijd vanaf Amsterdam is ongeveer 4 uur en een kwartier en vanaf Rotterdam 3,5 uur.
 • Voor een reis naar Engeland dien je in het bezit te zijn van een paspoort! Een ID-kaart wordt niet geaccepteerd.
 • Er vindt een paspoort – en bagagecontrole plaats.
 • Inchecken kan vanaf 90 minuten voor vertrek. Zorg in ieder geval dat je met een 2e klas ticket (Standard Premier) minimaal 30 minuten van te voren aanwezig bent, voor een 1e klas ticket (Business Premier) is dat 20 minuten.
 • De Eurostar Departure Terminal bevindt zich in Amsterdam op spoor 15B en in Rotterdam op spoor 2.
 • Aankomststation in Londen in St. Pancras International Station.
Londen St Pancras International Trainstation
Londen St. Pancras International Station

Eerder schreef ik een uitgebreide blogpost over de treinreis met de Eurostar naar Londen. Je leest bijvoorbeeld hoe je tickets boekt, hoeveel bagage je mag meenemen en nog veel meer nuttige tips! Klik op de link hieronder om het artikel te lezen ⬇️

‼️ Let op: vanaf juni 2024 tot mei 2025 zal de Eurostar, vanwege grootschalige werkzaamheden, tijdelijk niet vanaf Nederland naar Londen rijden. Je zult dan eerst naar Brussel (per intercity) moeten reizen en daar overstappen over de Eurostar.

Booking.com

#Treinreis Londen – Edinburgh

Om vanaf Londen naar Edinburgh te reizen zijn er een aantal opties. Hieronder bespreek ik uitsluitende de directe treinreizen, dus zonder overstap. Houd er met het plannen van je overstap rekening mee dat het in Engeland 1 uur vroeger is!

Met LUMO van Londen naar Edinburgh

Sinds 2021 is er een nieuwe speler op de markt: LUMO. Deze budget maatschappij brengt je in 4 uur en 26 minuten van London Kings Cross Station naar hartje Edinburgh (Waverley station). Bij LUMO wordt geen onderscheid gemaakt in klassen.

Londen Lumo

 • Tickets boek je onder andere via LumoGo app, via de website van Lumo of via Trainline. Een enkele reis ticket is verkrijgbaar vanaf €49, afhankelijk van hoe lang je van te voren boekt, welke dag je reist en op welk tijdstip. Je kunt kiezen of je bijvoorbeeld een raamplaats wilt, tegen of met de rijrichting mee wilt reizen en je kunt de gewenste locatie in de trein aangeven (in de buurt van een toilet of bagagerek, stiltecoupé). Boven de zitplaatsen staat aangegeven (met een digitale display) voor welk traject de zitplaats bezet is. Ik zag bijvoorbeeld een betere zitplaats achter mij die vanaf Newcastle beschikbaar was. Bij Newcastle heb ik dus snel mijn spullen gepakt en ben ik, zodra de plek vrij was, verhuisd.
 • Stations op dit traject: London Kings Cross, Stevenage, Newcastle, Morpet, Edinburgh Waverley
 • LUMO heeft specifieke bagageregels. De koffer mag een maximale afmeting hebben van 63 x 41 x 27cm. Reis je met meer bagage? Dan kun je beter voor de maatschappij LNER kiezen (zie hieronder voor meer info).
 • Faciliteiten in LUMO treinen: gratis WIFI, stopcontacten, LumoEats (een pre-order food service waar je al vanaf 2 uur voor vertrek je bestelling kunt plaatsen) en er komt een trolley met eten & drinken (net als in een vliegtuig) voorbij.
 • Ervaring: de LUMO trein is mij zeer goed bevallen. Hoewel de stoelen er hard uitzien, zitten ze comfortabel. Doordat dit een budgetmaatschappij is, zijn de treinen populair en is het dus wel wat drukker dan in een LNER trein.

Met LNER van Londen naar Edinburgh

De hogesnelheidstrein van LNER vertrekt eveneens vanaf Londen Kings Cross Station naar Edinburgh Waverley. Reistijd is 4 uur en 20 minuten, maar op sommige vertrektijden duurt de reis ongeveer 20 minuten langer.

Overigens kun je bij het boeken van je ticket ook kiezen voor een ticket dat je later kunt wijzigen of annuleren. Uiteraard hangt er aan zo’n ticket een extra prijskaartje.

Londen King's Cross LNER trein
 • Tickets zijn onder andere te boeken via: de Nederlands-talige website van LNER, Trainline en de LNER Mobile App. Enkele reistickets in de 2e klas zijn verkrijgbaar vanaf €57, afhankelijk van hoe lang je van te voren boekt, welke dag je reist en op welk tijdstip. Een 1e klas ticket (enkele reis) boek je vanaf circa €148.
 • Stations op dit traject: Londen Kings Cross, York, Durham, Newcastle-upon-Tyne, Edinburgh Waverley.
 • Bagageregels in LNER: één grote koffer, één stuks handbagage en een kleine handtas.
 • Faciliteiten in LNER treinen: gratis WIFI, stopcontacten, je kunt er eten halen en er is een stiltecoupé. De extra’s in de 1e klas zijn: gratis drankjes, extra brede stoel en extra beenruimte. Boven de zitplaatsen staat middels een digitale display aangegeven op welk gedeelte van de reis de plaats bezet is. Zo kun je gemakkelijk weten wanneer je eventueel naar een betere plek kunt verhuizen.
 • Ervaring: deze trein nam ik niet naar Edinburgh, maar ik reisde eerder met deze trein op hetzelfde traject naar York. Fijne trein, goede stoelen en een pluspunt is het barrijtuig.
London King's Cross Station
London King’s Cross Station

Met Caladonian Sleeper van Londen naar Edinburgh

Een nachttrein op dit traject is de bekende Caladonian Sleeper. In iets minder dan 8 uur rijdt de trein terwijl jij (hopelijk) slaapt van station Londen Euston naar Edinburgh (vertrek: 23.45 uur, aankomst: 7.30 uur).

 • tickets kunnen 12 maanden van te voren geboekt worden via de website of het Guest Service Center.
 • Wil je zowel heen als terug met de Caladonian Sleeper? Dan boek je 2x een enkele reis.
 • Tot 7 dagen van te voren kun je je ticket kosteloos annuleren. Tot binnen 7 dagen voor vertrek krijg je 50% van je ticketprijs gerestitueerd. Met een familieticket kun je 33% op de prijs besparen.
 • Interrail en Eurail passen worden geaccepteerd op dit traject. Een reservering is wel verplicht (toeslag).
 • Een slaapstoel kun je boeken vanaf 50 Pond, een classic slaapplaats (2 stapelbedden) vanaf 190 Pond, een Club-en-suite slaaplaats vanaf 210 Pond en tot slot de Caladonian Double-ensuite (2 persoonsbed met eigen badkamer) is verkrijgbaar vanaf 345 Pond.
Edinburgh pub

#Treinstation Edinburgh Waverley

Het station werd in 1846 gebouwd, maar werd herbouwd tussen 1892 en 1902. De klok op treinstation Edinburgh Waverley loopt (behalve op oudejaarsavond) 3 minuten voor zodat passagiers hun trein op tijd halen. Het treinstation is perfect gelegen in het centrum van Edinburgh, naast de bekendste straat Princess Street.

Bagage kun je kwijt bij Excess Baggage Co nabij spoor 2. Eten, drinken en shoppen kun je bij Waverley Market, dat naast het station ligt.

Edinburgh Waverley Market

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!