Een Onvergetelijke (Trein) Stedentrip naar Mainz: Cultuur, Geschiedenis en Wijn

Dom Mainz met bloemen op voorgrondAugustinerstrasse vakwerkhuis Mainz

Mainz, de charmante hoofdstad van de deelstaat Rijnland-Palts, is een verborgen parel in Duitsland. Met een keur aan historische bezienswaardigheden, culturele evenementen en lokale wijnen is het goed vertoeven in Mainz. In de Altstadt proef je de eeuwenoude sfeer met de kleurrijke vakwerkhuizen, terwijl Neustadt juist hip & trendy is. Bovendien is de Duitse stad prima per trein bereikbaar vanaf Nederland. In deze blogpost laat ik je zien waarom Mainz de perfecte bestemming is voor je volgende trein stedentrip.

Mainz info overzicht

1. Bezoek de imposante Dom van Mainz

Een bezienswaardigheid waar je niet omheen kunt is De Dom, gelegen aan het schilderachtige marktplein. De eigenlijke naam is Dom St. Martin. De imposante kathedraal van prachtig rood zandsteen heeft zes torens en is al meer dan 1000 jaar het gezicht van de stad. Binnen in de Dom vind je graftombes en grafmonumenten van aartsbisschoppen. De kathedraal is in haar lange geschiedenis maar liefst 7 keer afgebrand! In 1767, na een blikseminslag, leerde men hun lesje en werd er bij de wederopbouw steen gebruikt in plaats van hout. 

Openingstijden: 9 tot 17 uur op maandag t/m vrijdag, 13 tot 17 uur op zaterdag, zondag en feestdagen. Adres: Markt 10

2. St. Stephanus kerk

De rooms-katholieke kerk St. Stephanus werd in 990 gesticht op de hoogste heuvel van de stad. De gotische kerk is in het bijzonder bekend vanwege de opvallend blauwe glas- en loodramen van de hand van de beroemde Franse kunstenaar Marc Chagall. Sla een bezoek aan de kelders en binnentuinen niet over! 

Adres: Kleine Weissgasse 12

3. Augustinerstrasse en Leichhofstrasse

De Augustinerstrasse is sinds de middeleeuwen al de hoofdroute in de stad. Haal je camera maar uit je tas, want hier kun je prachtige foto’s maken van vakwerkhuizen. Bovendien is de straat een aaneenschakeling van leuke winkeltjes en sfeervolle restaurants en loopt over in de Leichhofstrasse. 

4. Boekdrukkunst in het Gutenberg Museum

De bekendste Mainzer is ongetwijfeld Johannes Gutenberg, uitvinder van de boekdrukkunst. In het hart van de oude binnenstad staat het imposante Gutenberg Museum, dat aan hem is opgedragen. Grootste schat van het museum zijn twee exemplaren van de eerste druk van de Gutenbergbijbel, uitgegeven rond 1450. In het museum kun je ook verschillende workshops volgen.

Adres: Liebfrauenplatz 5

5. De romantische Kirschgarten

Mainz kent vele pleinen, maar dit kleine idyllische pleintje met prachtige vakwerkhuizen is beslist de mooiste. Het is bijna niet voor te stellen, maar het plein bestaat al sinds 1329! In 1932 werd het plein opgeleukt met de Kirschgartenbrunnen (de kersentuinfontein). 

kirschgarten-gf401fd741_1920-lapping-pixabay
Afbeelding van lapping via Pixabay

6. Flaneer over de Rijnboulevard

De Rijnpromenade in Mainz, ook wel bekend als Ardenauer Ufer, strekt zich uit van de douanehaven tot de oude stad over een afstand van ongeveer 5,5 km. Je kunt hier heerlijk flaneren, van een wijntje genieten op de ligweide of je op een bankje vergapen aan de boten die voorbij komen. Als het weer meezit uiteraard…maar helaas zijn de weergoden me niet goed gezind vandaag, dus ik laat het even aan me voorbij gaan. Aan de overzijde van de Rijn ligt de stad Wiesbaden. De Theodor-Heussbrugverbindt Wiesbaden en Mainz met elkaar.  

7. Struin over de boerenmarkten in Mainz

De traditionele weekmarkt, een van de oudste en mooiste van Duitsland, wordt midden in het centrum op de pittoreske Dompleinen gehouden op dinsdag, vrijdag en zaterdag tussen 7 en 14 uur. Boeren uit de omgeving stallen hun waar uit. Wat je er zoal vindt? Allerlei soorten groenten, fruit, kaas en lokale specialiteiten. Bijzonder is het ‘marktontbijt’ dat op zaterdag gehouden wordt tussen april en november. “ Weck, Worst und Woi” zegt je waarschijnlijk niets, maar in Mainz is het een begrip. Het staat voor broodjes, (vlees)worst en wijn. Dit ritueel voor wijnliefhebbers vindt plaats op de Liebfrauenplatz en omvat een ontbijt met worst en een goed glas Mainz wijn. Je moet er maar zin in hebben op je nuchtere maag, maar gezellig is het natuurlijk wel. Op dit plein vindt op donderdag ook nog een markt plaats tussen 7 en 13 uur.

8. Proef lokale wijn of het bruisende Wijnfestival

Wijnliefhebbers opgelet! Hoewel je in Mainz het hele jaar heerlijke wijnen uit de omgeving kunt proeven, staat de stad van 29 augustus t/m 1 september én van 5 t/m 8 september 2024 helemaal in het teken van wijn tijdens het wijnfestival! De lokatie is het Mainz’ Stadtpark; dat voor de gelegenheid vol staat met lange tafels, waar je onder het genot van een hapje en natuurlijk een wijntje ook nog gezellig kunt babbelen met andere winelovers.

9. Hul je in Franse sferen bij Le Tosch

Le Tosch poefjes restaurant Mainz

In de befaamde Augustinerstrasse vind je conceptstore Le Tosch: een koffie/wijnbar met nog een winkeltje waar ze kleding en woonaccessoires verkopen. Wat een fijne sfeer hangt hier! Het interieur is Instagram-waardig met al die kleurige fluwelen banken en poefjes. Alsof je in een café in Parijs bent neergestreken. Chique en gezellig tegelijk. Je kunt kiezen uit een heel scala zelfgemaakte taarten. Ik heb genoten van de mango-maracuja taart. De quiche doet het hier trouwens ook erg goed. Buiten op het terras kun je – als het nog wat fris is – lekker onder een fleecedekentje kruipen. 

Adres: Augustinerstraße 27

10. Ga Scandinavisch eten bij Lille Hus

Lille Hus restaurant Mainz

Dit knusse restaurant met Scandinavische touch ligt naast een van de meest gefotografeerde vakwerkhuizen van Mainz. Je kunt hier terecht voor ontbijt, koffie, taart of een heerlijke lunch. De Scandinavische invloed zie je niet alleen terug in het interieur, maar ook op de menukaart met bijvoorbeeld smörrebröd en kaneelbroodjes. 

Adres: Heiliggrabgasse 12

11. Overnachten in Mainz – dit zijn mijn hoteltips

  • me and all hotel mainz: dit hippe hotel ligt in het nieuwe gedeelte van Mainz (Neustadt) op 10 minuten loopafstand van het centrum en 3 minuten vanaf het treinstation Mainz Hauptbahnhof. Het hotel is warm industrieel ingericht. Je kunt na een drukke dag in de stad even heerlijk relaxen in de sauna, of als je nog steeds niet moe bent: je in het zweet werken in de gym. Daarnaast verhuren ze ook fietsen.
  • GuestHouse Mainz: deze accommodatie is een prima uitvalbasis voor een bezoek aan de stad. Ook het treinstation (Hauptbahnhof) ligt om de hoek. Wil je lekker je eigen eten bereiden? Dat kan bij GuestHouse Mainz ook, want er zit ook een klein keukentje bij dat van alle gemakken is voorzien.
  • AC Hotel by Marriott Mainz: zoals we van Marriott gewend zijn is dit hotel elegant en stijlvol ingericht. Het hotel ligt op een steenworpafstand van het station en op een kilometer afstand vind je de Dom.

12. Naar Mainz met de trein? Zo kom je er!

Ik heb deze trip gecombineerd met een overnachting in Keulen omdat ik de bekende Rijndal-treinreis wilde maken tussen Keulen en Mainz. Wil je dit ook doen? Kijk dan even op mijn blogpost over deze reis. Welke opties zijn er?

  • Amsterdam Centraal (of Utrecht CS of Arnhem Centraal) – Keulen. Overstappen naar Mainz. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden, afhankelijk van de tijd die je hebt. De treintrip tussen Keulen en Mainz staat bekend als een van de mooiste van de wereld, daarom raad ik je aan om geen ICE te nemen, maar bijvoorbeeld een IC of een reguliere trein. Je gaat geen spijt krijgen, want je wordt echt beloond met een prachtig uitzicht op de dorpjes en valleien langs de Rijn.
  • Amsterdam Centraal (of Utrecht CS of Arnhem Centraal) – Düsseldorf. Overstap in Düsseldorf: Düsseldorf- Koblenz, Koblenz-Mainz Hbf
  • Intercity Amsterdam Centraal (of Utrecht CS, Driebergen-Zeist, Ede-Wageningen) – Arnhem Centraal, ICE van Arnhem Centraal naar Düsseldorf en vervolgens een ICE naar Mainz Hbf.

Lees ook: De romantische Rijnvallei: per trein van Keulen naar Mainz, Duitsland

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!