Naar Antwerpen met de trein: wat doen, waar eten en waar overnachten?

Antwerpen Grote Markt fontein StadhuisAntwerpen Choux Cafe cocktail

Reis comfortabel en snel per trein naar Antwerpen en ontdek de verrassingen die deze prachtige stad in petto heeft. Gelegen aan de oevers van de Schelde, straalt deze stad een unieke charme uit die zowel locals als toeristen betovert. Van de iconische architectuur tot de bruisende straten gevuld met winkels en restaurants, Antwerpen heeft het allemaal. In dit artikel onthul ik de beste hotspots, verborgen pareltjes, leuke eettentjes en geef ik je hoteltips mee. Dus pak je treinticket en laat je inspireren voor een onvergetelijke stedentrip naar Antwerpen!

Antwerpen infographic

Antwerpen Centraal: één van de mooiste treinstations ter wereld

Wanneer je de trein uitstapt op Antwerpen Centraal sta je direct oog in oog met de eerste bezienswaardigheid: het treinstation zelf! Antwerpen Centraal is namelijk al meer dan eens verkozen tot één van de mooiste treinstations ter wereld. Door de locals wordt het station ook wel Spoorwegkathedraal genoemd. Logisch, want het imposante bouwwerk heeft inderdaad eerder iets weg van een enorme kathedraal dan van een treinstation. In 1905 werd het station geopend. Als wij er zijn staat de stationshal helaas in de steigers, maar desondanks kunnen we de pracht en praal wel bewonderen.

Antwerpen Centraal stationshal
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Brasserie Le Royal Cafe

Waar je het op menig station moet doen met een broodje bal, kun je op Antwerpen Centraal een maaltijd nuttigen in de waanzinnig mooie Brasserie Le Royal Cafe. De setting is zo prachtig! Uiteraard zijn de prijzen ook ietsje anders dan een broodje bal, maar ze zijn nog heel redelijk voor zo’n mooie lokatie. Aanrader dus!

Brasserie Le Royal Cafe

Shoppen in Antwerpen

Antwerpen is een waar shop-paradijs. In het centrum kun je naar hartelust shoppen bij de grote winkelketens in de bekendste winkelstraat De Meir. Hier vind je ook de winkelcentra Grand Bazar en de Stadsfeestzaal (zie hieronder voor meer info). Voor exclusievere winkels ga je naar de Modewijk (De Kammenstraat, Kloosterstraat, Steenhouwersvest, Nationalestraat, Kleine Markt) en de wijk De Wilde Zee (De Korte Gasthuisstraat, Wiegstraat, Lombardenvest, Groendalstraat en Schrijnwerkerstraat).  

Shoppen in de Stadsfeestzaal

De Stadsfeestzaal is een waanzinnig mooi shoppingcentrum in de bekendste winkelstraat De Meir. Het gebouw heeft een rijke (bewogen) historie. De luxueuze shoppingmall was oorspronkelijk een feest- en tentoonstellingszaal. In 1908 opende het neoclassicistische gebouw haar deuren. Maar in 2000 verwoestte een brand het grootste deel van het gebouw. Alleen de monumentale trappen, de historische gevel en de stalen dakconstructies bleven overeind. Het pand werd in de originele stijl gerestaureerd. En in 2007 was het dan zover: het shoppingcenter werd geopend en straalt vandaag de dag één al luxe uit.

Er zijn een aantal leuke winkels gevestigd in de Stadsfeestzaal, maar ik vind wel dat een deel van het winkelaanbod een klein beetje uit de toon valt bij de allure van het gebouw. Desalniettemin is dit indrukwekkende pand zeker een bezoekje waard!

Adres: Meir 78

Antwerpen Stadsfeestzaal boven
Stadsfeestzaal
Opreis.nl banner

Grote Markt

Op de Grote Markt waan je je even terug in de tijd. Het iconische plein bestaat al sinds 1220 en vormt het hart van Antwerpen. De Grote Markt is omgeven door prachtige gildenhuizen uit de 16e en 17e eeuw. Vooral het 15e eeuwse Stadhuis is een eyecatcher. Daarnaast heb je nog de Brabofontein, die de oorsprong van de naam Antwerpen verbeeldt. Brabo hakte de hand van de reus Druon Antigoon af en gooide die in de rivier De Schelde. Eigenlijk zou Antwerpen dus een verbastering zijn van ‘Hand Werpen’. De gezellige terrassen rondom het plein nodigen uit om even heerlijk neer te ploffen. In de zomer is de Grote Markt het middelpunt van allerlei activiteiten.

Antwerpen Grote Markt
Grote Markt
Antwerpen Stadhuis
Stadhuis op Grote Markt

Paleis op de Meir

Midden in de hoofdwinkelstraat de Meir staat een voormalig 18e eeuws stadspaleis, beter bekend als Paleis op de Meir. Wist je dat één van de bekendste bezitters van het paleis Napoleon Bonaparte was? Hij gaf direct opdracht om het gebouw in Franse stijl te decoreren. Gewoond heeft hij er echter nooit, want tegen de tijd dat de verbouwingen klaar waren zat hij al in ballingschap op Elba.

Antwerpen bezienswaardigheden Paleis op de Meir
Paleis op de Meir

Als je verzot bent op chocolade dan mag je een bezoek aan The Chocolate Line absoluut niet overslaan. De luxe chocoladewinkel is gevestigd op de begane grond van Paleis op de Meir. De chocoladecreaties zijn kunstwerkjes op zichzelf. Ook erg leuk om in de keuken de chocolatiers aan het werk zien! Een bijzondere winkel in een hele bijzondere setting!

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

De Antwerpenaren zijn zo trots op hun Onze-Lieve-Vrouwekathdraal dat is bepaald dat geen enkel bouwwerk hoger mag zijn dan de 123 meter hoge toren van de basiliek. Hierdoor zie je zo’n beetje overal waar je loopt de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met kop en schouders boven alles uitsteken. Men had van 1352 tot 1521 nodig om het gotische bouwwerk te voltooien. Later werd de basiliek nog verder uitgebreid. Binnen zijn overigens 4 topwerken van de beroemde kunstschilder Pieter Paul Rubens te bewonderen!

Klik hier om de openingstijden te checken. Adres: Groenplaats 21

Museum Aan de Stroom: MAS

Zin in een vleugje cultuur? Dan is Museum Aan de Stroom een absolute must. Het museum beschikt over een collectie van 500.000 kunstvoorwerpen, waarbij de verbinding tussen Antwerpen en de rest van de wereld getoond wordt. Bijzonder zijn ook de golvende raampartijen van het gebouw.

Ook als je geen zin hebt om een museum te bezoeken is het een aanrader om even bij dit gebouw langs te wippen. Het ‘stapelhuis’ waarin het museum is gevestigd is namelijk een geweldig architectonische highlight van de stad Antwerpen. Het is te vinden in de wijk Eilandje, aan de rand van de stad.

Antwerpen leukste bezienswaardigheden Museum MAS
Museum MAS

Bovendien heeft dit bijzondere gebouw op de 10e verdieping een dakterras waar je een 360 graden panorama over de stad Antwerpen en de rivier de Schelde hebt. En het mooie is: het dakterras is gratis te bezoeken! Je kunt tot de 9e verdieping met roltrappen komen, daarna moet je nog een trap op om op het dakterras te komen. Helaas kun je niet met de lift naar deze plek.

Adres: Hanzestedenplaats 1

Handelsbeurs

De rijke geschiedenis van de Antwerpse Effectenbeurs gaat terug naar 1531. Tot twee keer toe (in 1583 en 1858) werd het gebouw volledig in de as gelegd, maar werd keer op keer weer in prachtige staat herbouwd. Tot 1997 bevond zich hier de Effectenbeurs; daarna verhuisde deze naar Brussel. Vervolgens stond de Handelsbeurs 20 jaar leeg. In 2019 werd het weer opgelapt en sindsdien heeft het pand de functie van evenementenlocatie.

Ben jij op zaterdag of zondag in Antwerpen te vinden? Breng dat absoluut een bezoek aan de Handelsbeurs. Jammer genoeg voor ons is dit van binnen schijnbaar oogverblindend mooie gebouw alleen in het weekend voor publiek toegankelijk. En laten wij er nou net niet in het weekend zijn…Voor ons in ieder geval een reden om nog eens op een zaterdag of zondag naar Antwerpen terug te keren!

Adres: Borzestraat 31

Het Steen

Langs de oever van de rivier de Schelde staat een indrukkend kasteel, Het Steen. Deze burcht uit de 13e eeuw is het oudste gebouw van Antwerpen. Ook in die tijd werd het als uniek beschouwd, want het was één van de eerste gebouwen die van steen werd gemaakt. Eeuwenlang fungeerde het als gevangenis, maar tegenwoordig huist er een toeristenbureau in. Voor de ingang kom je oog in oog te staan met het beeld van Lange Wapper. Volgens de legende woonde deze kwelgeest in Het Steen. Het Visitor Center, het panoramadakterras en enkele ruimtes van The Antwerp Story zijn gratis te bezoeken.

Adres: Steenplein 1

Antwerpen Het Steen
Het Steen

Markten in Antwerpen (inclusief Vogeltjesmarkt)

 • Vogeltjesmarkt: een bekende toeristische trekpleister in Antwerpen. Op de beroemde markt werd vroeger uitsluitend pluimvee verkocht; tegenwoordig koop je er kleding, antiek, etenswaren en nog veel meer. De markt is te vinden op de Oudevaartplaats. Elke zondag van 8 tot 13 uur.
 • Bloemenmarkt: elke werkdag van 14 tot 19 uur op Groenplaats
 • Antiekmarkt: elke zaterdag van 9 tot 17 uur kun je op de Lijnwaadmarkt struinen over de antiekmarkt.

Havenhuis

Vanuit de trein proberen we al een blik op te vangen van het centrum van Antwerpen. Het Havenhuis is het eerste dat in het oog springt. Dit architectonische pareltje is te vinden in de wijk Eilandje. Het onderste deel van het imposante bouwwerk is een oude monumentale brandweerkazerne. Bovenop het historische pand is als het ware een grote ‘diamant‘ geplakt, die als een scheepsboeg naar de Schelde wijst. Zo zie je dat een oud monument prachtig gecombineerd kan worden met moderne architectuur. De diamant is vooral bij zonsondergang uniek om te zien. Je kunt het Havenhuis individueel bezoeken of een groepsrondleiding krijgen.

Antwerpen Havenhuis
Afbeelding van Olaf via Pixabay

Museum Vleeshuis

Laat je niet misleiden door de naam van het museum, want ook als vegetariër kun je dit museum prima bezoeken! Het museum toont namelijk de evolutie van de muziekwereld. De naam is uiteraard een verwijzing naar het verleden, want het vijf eeuwenoude gebouw werd oorspronkelijk gebruikt als gildenhuis en vleeshal. In 1795, bij het afschaffen van de gilden, verloor het zijn functie en werd het een opslagplaats. Later namen verschillende kunstenaars hun intrek in het Vleeshuis. In 1913 opende het museum haar deuren. In eerste instantie werden diverse kunststukken tentoongesteld, maar vanaf 1967 werden door de toenmalige conservator steeds meer muziekinstrumenten aan de collectie toegevoegd. De collectie die niets met muziek te maken had is uiteindelijk ondergebracht bij Museum aan de Stroom (MAS). Bij de vaste collectie ‘Klank van de Stad‘ beleef je alle vormen van stadsmuziek.

Adres: Vleeshouwersstraat 38/40

Vlaykensgang

Je moet dit 16e eeuwse steegje echt even weten, want anders loop je er zo voorbij. Maar een geheim is het helaas allang niet meer, want we zijn niet de enige die er even een kijkje willen nemen. Het kleine pittoreske zijstraatje vormt een verbinding tussen de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat. De naam verwijst naar het vlaaien- en wafelhuis dat hier ooit gevestigd was. Destijds werd de steeg bewoond door de klokkenluiders van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal; tegenwoordig zijn er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en een chique restaurant (Sir Anthony van Dijck) gehuisvest.

Adres: Oude Koornmarkt 16

Antwerpen Vlaeykensgang
Vlaykensgang

Kerstmarkt in centrum Antwerpen

Vanaf vrijdag 9 december (2022) is het historische centrum van Antwerpen ondergedompeld in kerstsferen. De kerstfestiviteiten worden op zondag 8 januari met de Nieuwjaarsdrink afgesloten. Naast de gezellige kerstmarkt kun je ook de ijzers onderbinden op de overdekte schaatsbaan of een rondje maken in het reuzenrad voor een prachtig uitzicht op winters Antwerpen.

 • Lokatie kerstmarkt: Groenplaats, Grote Markt, Suikerrui, Steenplein
 • Lokatie schaatsbaan: Groenplaats (met winterbar die uitkijkt op de kathedraal)
 • Algemene openingstijden: kerstmarkt maandag t/m vrijdag: 12 – 22 uur, zaterdag/zondag: 12 tot 24 uur. Check hier voor alle exacte openingstijden.

Adres: Wapper 9-11

Conscience Plein

Op dit liefelijke pleintje staat de Sint-Carolus Borromeuskerk. Deze voormalige jezuietenkerk uit 1615 is op meerdere schildersdoeken van Rubens terug te zien. Hij beschilderde in deze kerk ook het altaar, het plafond en de koepel. De plafondschilderingen werden echter verwoest bij een brand in 1719. Loop zeker even bij deze prachtige kerk naar binnen. Tegenover de Sint-Carlos Borromeuskerk staat nog een elegant gebouw, namelijk de Erfgoedbibliotheek. Vooral de Nottebohmzaal is verbluffend mooi. Deze kun je tijdens een rondleiding bezoeken. In de leeszaal kun je de collectiestukken raadplegen.

Rubenshuis

Behalve kunstwerken van Pieter Paul Rubens krijg je in dit museum ook een goed beeld van het leven van de schilder. Het museum is gehuisvest in zijn voormalige woonhuis aan de Wapper. Dit stadspaleis werd overigens door hem zelf ontworpen. Let op: vanaf 9 januari 2023 sluit het museum voor 4 jaar haar deuren voor een renovatie!

Street Art in Antwerpen

Zwervend door de stad komen we interessante Street Art tegen. Prachtige kleurrijke kunstwerken versieren de gevels van oude panden in diverse straten, bijvoorbeeld in Grote Goddaard en Houtenbrug. Ben jij een liefhebber van Street Art? Ontdek dan de meest geweldige kunstwerken in de wijk Berchem. Klik hier om een gratis Street Art wandeling te downloaden. Overigens kun je ook een aantal Street Art werken bewonderen tijdens een treinrit van Antwerpen Centraal naar Berchem Station.

Antwerpen Zoo

Altijd een goed uitstapje is een bezoek aan een dierentuin. De stadsdierentuin Antwerpen Zoo ligt direct achter het treinstation Antwerpen Centraal. In 1843 werd de Zoo geopend en is daarmee één van de oudste dierentuinen van Europa.

Adres: Koningin Astridplein 20-26,

Groenplaats

Rondom het grote plein Groenplaats zijn diverse restaurants en terrassen te vinden. Het is een perfecte spot om even op adem te komen van het shoppen. Rondom dit plein vind je diverse winkelstraten en het winkelcentrum Grand Bazar ligt eveneens om de hoek. Vanaf Groenplaats heb je ook een mooi zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en je kunt er het standbeeld van de kunstschilder Rubens bewonderen. In de kerstperiode is er een overdekte schaatsbaan met winterbar te vinden.

Antwerpen Groenplaats
Groenplaats

Food & Drinks

Zeg je België dan zeg je friet, bier en chocolade. Dat ga je zeker allemaal in Antwerpen vinden, maar er zijn zoveel leuke tentjes dat je tijd te kort komt. Hieronder mijn favorieten van deze stad:

 • Cafe Quinten Matsijs: dit cafe zit in de oudste herberg van de stad. Als sinds 1565 wordt hier gegeten en gedronken. De eigenaren hebben het oude interieur zoveel mogelijk intact willen houden. Je voelt de historie en onder het genot van een drankje vraag je je af wat zich hier de afgelopen eeuwen allemaal heeft afgespeeld. Adres: Moriaanstraat 17
 • Domestic: deze bakkerij heeft twee vestigingen, een in het centrum en een in de wijk Zurenborg. Achterin de winkel kun je genieten van alle heerlijkheden die in de bakkerij te koop zijn. Boek je high tea dan kom je in het roze paradijs boven de winkel. Enorm instagram-waardig! Adres: Lange Gasthuisstraat 5 (Centrum), Steenbokstraat 37 (Zurenborg)
Antwerpen bakkerij Domestic
Bakkerij Domestic
 • Choux Cafe: deze spot is een feestje voor elke vrouw. Roze, roze en nog eens roze en dat in combinatie met een wand en plafond vol (kunst)bloemen: GE-WEL-DIG! Maar niet alleen de zaak zelf is een lust voor het oog, ook de smaakpapillen worden verwend. De gastvrouw doet er alles aan om je het naar de zin te maken en de beleving is compleet wanneer ze met een opgieting voor een witte rook-sensatie a la Hans Klok zorgt. Adres: Huikstraat 48
 • Ellis: naar Ellis ga je voor de lekkerste burgers van de stad. Daarnaast maken ze ook verrukkelijke cocktails! Ellis heeft 3 vestigingen in Antwerpen. Wij bezochten die op de Keyserlei, op slechts een paar minuten lopen van treinstation Antwerpen Centraal.

6x Hoteltips Antwerpen

Hoewel je Antwerpen prima in een dag kunt bezoeken is het natuurlijk helemaal leuk om er een weekendje weg van te maken. Ik heb vast een hotelselectie voor je gemaakt, zodat je gelijk je verblijf in Antwerpen kunt regelen:

 • U Eat & Sleep Antwerp: hotel in de wijk Eilandje met zicht op museum MAS en de rivier de Schelde. De kamers zijn zeer ruim en smaakvol ingericht. Klik hier voor meer info of om te boeken.
 • HotelO Kathedral: de naam van het hotel verraadt de lokatie al…Inderdaad: tegenover de (Onze-Lieve-Vrouwe) Kathedraal, dus super centraal. Je loopt vanuit hier zo naar de Grote Markt en de Meir. Sommige van de kamers hebben een replica muurschildering van een Rubens en een open bad. Klik hier voor meer info of om te boeken.
 • Hotel Franq: boutiquehotel vlakbij de Onze-Lieve-Vrouwekatedraal. Je mond valt open van de prachtige lobby van het hotel. Het hotel beschikt tevens over een Michelinsterrenrestaurant. Fijne kamers in verschillende formaten beschikbaar. Klik hier voor voor meer info of om te boeken.
 • YUST Antwerp: dit sfeervolle hotel met dakterras is gelegen in de wijk Berchem. Hele goede prijs-kwaliteit verhouding! Voor een hele redelijke prijs heb je zelfs een suite van 55m2! Klik hier voor meer info of om te boeken.
 • B&B the Baron: bij deze verborgen parel word je helemaal in de watten gelegd. Het ontbijt wordt elke dag in de barokke ontbijtzaal geserveerd. Het Centraal Station ligt op nog geen 400 meter afstand van deze bed & breakfast. Klik hier voor meer info of om te boeken.
 • Hotel August: dit bijzonder mooi en sereen ingerichte hotel is gevestigd in een voormalig Augustijner klooster. De kapel is omgetoverd tot een lounge bar met authentieke glas-en-lood ramen. In het hotel bevindt zich ook nog een michelinsterrenrestaurant dat wordt gerund door ‘onze eigen’ sterren chefkok Sergio Herman. Klik hier voor meer info of om te boeken.

Kijk hier voor nog meer inspiratie voor hotels in Antwerpen:

Booking.com

Openbaar vervoer in Antwerpen

Een tram-of buskaartje kun je bij een krantenwinkel, supermarkt of bij de automaten van de verschillende haltes kopen. Wanneer je echter een ticket via de app De Lijn koopt is dat goedkoper. Maar let wel op dat je je ticket activeert voordat je aan je reis begint.

Antwerpen tram

Met een ticket kun je 60 minuten lang onbeperkt overstappen tussen (bus en tram)lijnen. Wanneer je op dezelfde lijn blijft maar je reis duurt langer dan 60 minuten dan maakt dat niet uit.

Daarnaast is er nog de mogelijkheid van de Antwerp City Card. Met deze voordeelkaart kun je onbeperkt reizen met alle openbaar vervoersmogelijkheden, je hebt gratis toegang tot 15 musea en je krijgt korting op verschillende toeristische trekpleisters. Je kunt kiezen uit een kaart voor 24, 48 of 72 uur.

Stadswandeling door Antwerpen

Een van de leukste manieren om Antwerpen te verkennen is met een stadswandeling. Zelf vind ik het fijn om dit op eigen houtje te doen, maar dan wel met behulp van de app Walk the City. Door middel van zeer duidelijke foto’s en leuke feitjes wandel je langs alle hotspots in Antwerpen.

Fietsen door Antwerpen

Ben jij meer een fietser? Dan is een fietstour van Baya Bikes een aanrader. Onder begeleiding van een Nederlandse gids fiets je in 2 uur langs bekende en minder bekende plekken in Antwerpen. Klik hieronder om een fietstour te boeken.

Baja Bikes banner algemeen 468x60

Tips voor de trein van Amsterdam naar Antwerpen

Antwerpen treininfographic

Het is heel eenvoudig om per trein vanuit Amsterdam naar Antwerpen te reizen. Elk uur vertrekt er een intercity vanaf Amsterdam Centraal en deze brengt je in 1 uur en 48 minuten naar hartje Antwerpen (Antwerpen Centraal).

 • De Intercity tussen Amsterdam en Antwerpen stopt op de volgende stations: Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Breda, Noorderkempen, Antwerpen Centraal

Let op: de intercity wisselt van rijrichting in Breda. Zat je dus eerst vooruit, dan rijd je daarna achteruit.

De vanaf-prijs van een treinkaartje van Amsterdam naar Antwerpen voor de 2e klas is € 20,00 voor een enkele reis. Voor de 1e klas is dat € 28,00. Koop je je kaartje binnen 1 week voor vertrek dat bedraagt een ticket in de 2e klas € 39,20 (=vanaf prijs) en in de 1e klas € 61,90.

Een zitplaatsreservering is niet mogelijk. De intercity is vooral in de ochtend behoorlijk druk. Een ticket voor de 1e klas is daarom het overwegen waard.

Een andere optie om naar Antwerpen te reizen is met de Thalys. Hiermee ben je 20 minuten sneller op de plaats van bestemming, maar de prijs die je ervoor betaalt is eveneens een stuk hoger. De beste prijs krijg je als je 120 dagen van te voren boekt. Je betaalt dan zo’n € 36 voor de 2e klas en € 63 voor de 1e klas. De prijs loopt op naarmate je dichter bij de vertrekdatum komt. Ik vond de tijdswinst in ieder geval niet op wegen tegen het verschil in kosten.

Reistijden vanaf:

 • Utrecht: Intercity: 1 uur 32 minuten, Thalys: 1 uur en 27 minuten
 • Groningen: Intercity: 4 uur en 10 minuten, Thalys: 3 uur en 24 minuten
 • Rotterdam: Intercity: 1 uur en 2 minuten, Thalys: 32 minuten
 • Den Haag Centraal: 1 uur en 28 minuten, Thalys: 1 uur en 6 minuten
 • Maastricht: Intercity: 2 uur en 45 minuten, Thalys: 2 uur en 39 minuten
 • Breda: Intercity: 34 minuten, Thalys: niet van toepassing

Zin gekregen om naar Antwerpen te reizen? Boek hier je ticket: