Heel eerlijk..Nice stond niet bovenaan mijn bucketlist. Maar op zoek naar een zonnige bestemming die goed bereikbaar is met de trein kwam ineens het Franse Nice in beeld. Deze stad aan de Franse Rivièra heeft een eeuwenoud stadscentrum, ligt pal aan de Middellandse Zee en heeft een heerlijk klimaat. Bovendien vertrekken er vanuit Parijs meerdere keren per dag hogesnelheidstreinen richting Nice. Kortom: niks kan een perfect weekend nog in de weg staan! Nieuwsgierig reis ik af naar de hoofdstad van de Côte d’Azur. Lees snel hoe Nice mijn hart heeft gestolen.

Nice strandje met ligbedden
Nice algemene infographic

De geschiedenis van Nice

Al 400.000 jaar geleden was er een nederzetting op de plek waar nu Nice is gevestigd. In de 4e eeuw veroverden de Grieken het gebied op de Liguriërs. Ter ere van de overwinning bouwden zij hier een stad die zij vernoemden naar de Griekse Godin van de Overwinning: Nikè. Ongeveer een eeuw later kwam de stad in handen van de Fransen. Daarna volgden een periode waarin regelmatig van heersers werd gewisseld. Van de 14e eeuw tot 1860 was Italiaans de voertaal. Pas nadat Nice onder het bewind van Napoleon kwam te staan werd de voertaal Frans. Toen de Schotse schrijver Tobias Smollet een boek uitbracht over zijn verblijf in Nice in 1763, vonden meer en meer rijke Britten hun weg naar zonnige badplaats.

Promenade des Anglais

Nice Promenade des Anglais

Ik start mijn dag op de befaamde boulevard van Nice: de Promenade Des Anglais (‘Promenade van de Engelsen’). De geschiedenis van de boulevard gaat zo’n 2 eeuwen terug. Na een strenge winter in 1820 mislukten veel oogsten. Zo kwamen er veel bedelaars naar Nice. Dominee Lewis Way bedacht een win-win situatie waarbij de bedelaars aan het werk konden en de stad werd voorzien van een lange wandelpromenade. Hij startte een succesvolle inzamelingsactie en zo kon de aanleg van de boulevard in 1822 beginnen. De Promenade des Anglais wordt in de volksmond kortweg ” De Prom” genoemd. Vandaag de dag kunnen we nog steeds flaneren over de zeven kilometer lange boulevard langs palmbomen, kiezelstranden, hippe beachclubs en zonovergoten terrassen. Je voelt de bruisende energie van deze plek. Hardlopers, wielrenners en dagjes-mensen passeren de revue als ik rustig op één van de bankjes zit die je overal langs de boulevard vindt.

Langs de boulevard zijn veel indrukwekkende gebouwen in Belle-Epoque stijl te vinden, zoals bijvoorbeeld:

  • Hotel Le Negresco: Wil je celebrities, royalty’s en miljonairs spotten? Dan is dit the-place-to-be. Al sinds jaar en dag wordt dit super-de-luxe hotel bezocht door beroemdheden. De gastenlijst is erg indrukwekkend. Het waanzinnig mooie gebouw uit 1912 herken je al van ver door de roze koepel op het dak. Bijzonder feitje: het hotel werd in de tweede wereldoorlog als ziekenhuis gebruikt!
Nice Hotel Negresco
Hotel Le Negresco
  • (Villa) Musée Masséna: wil je alles te weten komen over de pracht en praal van de adel? Dan moet je een bezoek aan Musée Masséna op de agenda zetten. De prachtige villa, die ooit eigendom was van Andre Masséna, ligt naast Hotel Le Negresco. Topstuk van het museum is het dodenmasker van Napoleon Bonaparte. Daarnaast is er ook een mooi aangelegde tuin, die je ook zonder museumkaartje kunt bezoeken. Er worden tevens rondleidingen gegeven.

Parc La Colline du Château/Castle Hill

Als je denkt een kasteel bovenop de heuvel aan te treffen, dan moet ik je teleurstellen. Het fort dat hier ooit bovenaan de heuvel pronkte werd in 1706 met de grond gelijk gemaakt door de troepen van Lodewijk XIV. Toch is dit park één van de plekken waar je beslist heen moet als je in Nice bent. Bovenop word je namelijk getrakteerd op een adembenemend uitzicht over Nice! Aan de ene kant heb je daar de Promenade Des Anglais, aan de andere kant de haven en daarnaast kijk je uit over de daken van Vieux Nice, oftewel oud Nice.

Om van het panoramische uitzicht te genieten moet je eerst aardig wat trappen trotseren. Omdat niet iedereen daarop zit te wachten of in staat is om dat te doen, is er ook een lift (ascenseur) beschikbaar die je in 90 seconden naar boven brengt. Gelet op de hitte neem ik me voor om voor de laatste optie te gaan. Om 9.10 uur sta ik bij de lift. Die blijkt echter pas vanaf 10 uur in bedrijf te gaan. Nou ja, dan maar even een schop onder mijn luie kont en toch maar die trappen bestijgen…

Nice Castle Hill lift
de lift naar Castle Hill

Mijn tegenzin blijkt volledig misplaatst, want de ‘klim’ valt reuze mee. Na een minuut of drie traplopen kom je al bij het eerste uitzichtpunt ‘ Tourre Bellamada’. Let op: de lift slaat dit eerste plateau over. Ik vind het nu al geweldig! Een minuut of 5 later kom je bij de Cascade. Een kunstmatige waterval, maar desalniettemin enorm spectaculair.

Nice Castle Hill waterval

Zo’n 7 minuten verder wandelen en je staat bovenop het hoogste plateau van Parc Colline du Château. Wow! Wat een fantastische view heb je hier op de boulevard en de oude binnenstad!

Bij mijn afdaling loop ik langs een oude heer die bij een pomp vers water staat te tappen. Hij gebaart mij vriendelijk te komen en pompt ook nog wat vers water voor mij naar boven. Wat zijn de mensen hier allemaal ongelofelijk aardig! De Fransen arrogant? In Nice zeker niet! Ze zijn allemaal even behulpzaam en iedereen lijkt ineens Engels te spreken! In elke winkel maken ze even een praatje met me en zijn ze oprecht geïnteresseerd.

Ben je inmiddels toe aan een pauze? Er is ook een terras waar je even lekker van een kop koffie kunt genieten of iets kunt snacken. Voor de kids is er een speeltuin. Sportliefhebbers komen aan hun trekken in de sportzone. Op diverse plekken zie je yogaklasjes of andere sportende mensen. Geweldig begin van je dag in zo’n prachtige omgeving!

En als je denkt dat je dan het beste al hebt gehad, dan heb je het mis. Want het uitzicht over de haven, “Le Port” is al helemaal sensationeel! Vergaap je aan de enorme luxe jachten die in het azuurblauwe water liggen te dobberen, de mooie gekleurde huizen rondom de haven, de prachtige panorama over de middellandse zee en de groen begroeide omringende bergen. Je blijft foto’s schieten zo mooi is het.

  • adres: aan het einde van Quai des Etats-Unis (oostelijke kant)
Nice citytrip Le Port
Nice citytrip de Haven

Vijf kwartier na mijn start sta ik weer voldaan beneden en ben ik blij dat ik toch te voet ben gegaan. Aan de overkant, op de boulevard, staat het iconische ‘I LOVE NICE’ symbool. Wil je een foto zonder 25 andere mensen erop, dan moet je er vroeg bij zijn, want deze spot is erg populair!

I Love Nice symbol

Russische Orthodoxe Kerk

In de 19e eeuw kwamen veel buitenlandse vorsten overwinteren in Nice vanwege het zachte klimaat. Ook de Russische adel vertoevenden graag in deze Franse badplaats. Tsaar Alexander II gaf opdracht tot de bouw van de kathedraal in Nice en het bouwwerk werd in 1912 voltooid. De Cathédral Saint-Nicolas is de op één na oudste Russische-Orthodoxe kerk in West-Europa. Het gebouw is zowel van binnen als buiten schitterend en heeft daarnaast nog een mooie tropisch aangelegde tuin. Na een jarenlang juridisch getouwtrek over het eigendom van de kerk is in 2011 besloten het eigendom aan het Patriarchaat Moskou terug te geven. De kerk is dagelijks te bezoeken tussen 10.00 tot 18.00 uur.

  • Adres: Avenue Nicolas II
Nice Russische Orthodoxe kerk

Shoppen

Grote Internationale winkels zijn te vinden in de lange winkelstraat ‘Avenue Jean Médecin‘. Naast het chique warenhuis Galerie LaFayette zijn ook Zara en H&M bijvoorbeeld in deze straat te vinden. The High-End Shopping Mall Nice Etoile zit eveneens op Avenue Jean Médecin. Voor kleine boetiekjes en speciaalzaken moet je in de kronkelende straatjes van Vieux Nice zijn. Ben jij liefhebbers van markten? Dan zijn de markten op Cours Saleya, de antiek markt op Place Garibaldi en de markt op het Place du Palais de Justice aanraders.

Cours Saleya

In het hart van Vieux Nice wordt dagelijks een markt gehouden op de Cours Saleya. Van oorsprong is het een bloemenmarkt, maar tegenwoordig kun je er ook groenten, fruit en andere delicatessen kopen. Op maandag wordt er antiek uitgestald. Op het aangrenzende plein zijn gezellige terrassen te vinden. Chez Theresa is een begrip in Nice. Bezoek haar marktkraam voor de lekkerste Niçoise gerechten, zoals Socca (kikkererwtenmeelpannekoek) en Pissaladière (uientaart). Daarnaast heeft ze ook een winkeltje in Vieux Nice op 28 Rue Droite.

  • Adres: Cours Saleya
Nice Citytrip trein Cours Saleya

Vieux Nice

Eeuwenoude smalle straatjes, statige gebouwen en charmante pleintjes: Vieux Nice heeft het allemaal. Grootste gedeelte van de wijk is autovrij. In Rue Droite vind je betaalbare en leuke kunstwerkjes. Voor kleine speciaalzaken moet je in Rue Pairoliere zijn.

Nice straatje met paraplu's

Naast leuke winkeltjes zijn dit ook nog absolute must-see’s in Oud Nice:

  • Paleis van Justitie: niet alleen het prachtige gebouw in neoklassieke stijl is een highlight, maar ook het bijbehorende levendige plein is een aanrader. Overigens is het ook mogelijk om een zitting bij de wonen op de publieksgalerij van het Paleis van Justitie. Adres: Place du Palais de Justice
Nice Paleis van Justitie
  • Cathédrale Sainte-Reparate: de kathedraal dateert oorspronkelijk uit de 13e eeuw maar werd in de 17e eeuw herbouwd in barokke stijl. Een bezoek is zeker de moeite waard. Denk aan gepaste kleding! Adres: 3 Place Rossetti
Nice Cathedral Sainte Reparate

Palais Lascaris

In één van de smalle pittoreske straatjes van Oud Nice is daar ineens heel onverwachts een voormalig paleis: Palais Lascaris. Een barokke gebouw uit de 17e eeuw waar allerlei fresco’s, een monumentale trap, plafondschilderingen en muziekinstrumenten te bewonderen zijn. Dagelijks (met uitzondering van dinsdag) geopend van 10 tot 18 uur.

  • Adres: 15 Rue Droite

Place Masséna 

Oud en nieuw Nice worden verbonden door het plein Place Masséna . Op het grote plein komen een aantal belangrijke straten uit, zoals Avenue Jean Médecin. In deze winkelstraat is het chique warenhuis Galerie LaFayette gevestigd. Place Masséna wordt omringd door vele winkeltjes en restaurants. Meest gefotografeerde plek van het plein is de Fontaine Du Soleil: een indrukwekkende fontein met daarin een meters hoog standbeeld van de god Apollo. Promenade du Paillon grenst eveneens aan Place Masséna. Bij mooi weer zie je groot en klein genieten in de speelfonteinen van dit stadspark.

Nice Place Massena Fontaine du Soleil
Fontaine du Soleil
Promenade de Paillon

Food & Drinks

Je struikelt werkelijk over de eetgelegenheden in Nice. Met name in Vieux Nice zijn de leuke restaurants te vinden. Deze koffie/eettentjes zijn mijn favorieten:

  • Topaze Nice: alleen al voor het uitzicht zou je deze hotspot moeten bezoeken. Vanaf het balkon heb je een fantastisch uitzicht over de Promenade des Anglais en de Middellandse Zee. Ik genoot zo van het mensen kijken op de boulevard dat het me moeite kosten weer op te stappen. Naast heerlijke koffie en gebakjes kun je er ook goede tapas eten.
Nice citytrip trein restaurant Topaze
  • Babel Babel: zo’n beetje de buurman van Topaze, dus ook hier een top uitzicht op de palmbomen, de boulevard en de zee. Heel betaalbaar lekker eten! Geopend vanaf 12 uur.
Nice restaurant Babel Babel
  • Bocca Nissa: een hippe bar/restaurant met een geweldig dakterras. Veel ‘food to share’ op de menukaart. De ravioli is hier hemels, net als de cocktails.
  • Ballanger: als zoetekauw mag je Ballanger niet voorbij lopen! Niet alleen de aankleding ziet er top uit..alles wat ze verkopen is ook verrukkelijk. Naast super lekkere crêpes hebben ze ook churros en goddelijk ijs.
  • Rossetti: in een onwijs gezellig straatje in Vieux Nice zit dit leuke tentje. Naar Le Rossetti ga je voor overheerlijke zwarte truffel Socca en geweldige pizza’s. Je kunt ook afhalen!

Hotels in Nice

Ik kan je de volgende hotels aanbevelen voor een citytrip in Nice:

  • Résidence La Villa Léonie: Prachtige villa met ruime stijlvol ingerichte studio’s en appartementen, die voorzien zijn van een kitchenette. De haven van Nice ligt op 5 minuten loopafstand. Het oude centrum is 2 km lopen.
  • Albert 1er: gelegen tegenover het Jardin Albert 1 (park) en op een steenworpafstand van het strand en de Promenade des Anglais. Ook het oude centrum ligt om de hoek. Kortom: dit hotel heeft de perfecte lokatie voor het bezoeken van alle hotspots van Nice.
  • Résidence Lamartine: dit hotel is perfect wanneer je met de trein komt. Het is slechts op 5 minuten loopafstand van treinstation Nice-Ville. Elke kamer beschikt over een kitchenette.
  • Hotel Amour Nice: op amper 500 meter van het strand is dit enorm leuke hotel gesitueerd met 38 kamers. Op het dakterras is zelfs een (seizoensgebonden) zwembad.

Stranden in Nice

Na heerlijk door de stad gestruind te hebben heb ik zin om even lekker op het strand te gaan zitten. Langs de Promenade de Anglais vind je kiezelsteenstranden. Zelf verkies ik dat boven een zandstrand omdat je niet gelijk na het insmeren helemaal in de zanddip zit. Maar ik weet dat veel mensen er juist geen fan van zijn. Om het aangenamer te maken kun je eventueel in één van de strandwinkeltjes een zacht matje kopen. Er zijn tal van privéstranden langs de boulevard die gereserveerd zijn voor hotelgasten, toch zijn er gelukkig meer dan genoeg openbare stranden. Eén van de populairste langs de Promenade des Anglais is Opera Beach omdat deze vlakbij het centrum ligt. De stranden hier zijn overigens minder geschikt voor kleine kinderen omdat het gelijk vrij diep water is.

Nice strand selfie
Blue Beach met links op de achtergrond Hotel Le Nesgresco

Naast het strand aan de Promenade des Anglais zijn dit ook leuke stranden:

  • La Reserve: op dit kleine rotsstrand zijn voornamelijk locals te vinden omdat er in de directe omgeving weinig hotels zijn. De zee is in dit gedeelte vrij wild. Via trappen bereik je het strand. Bij La Reserve is ook het stijlvolle restaurant Le Plongeoir gevestigd. Buslijnen 30 en T32 stoppen bij dit strand. Adres: 60 Bd Franck Pilatte
  • Coco Beach: nog zo’n mooi rotsstrand, iets verder van het centrum verwijderd. Ook op deze mooie spot zit je vooral tussen de lokale inwoners. Er zijn ladders langs de rotsen om het water in te kunnen gaan. In de zomer zijn er strandwachten aanwezig. Adres: 6-8 Avenue Jean Lorrain

Hoe Nice verkennen?

Wandelen

Zelf ben ik altijd groot fan van een stadswandeling en maak ik veel gebruik van de app Walk the City Inmiddels heeft deze app naast veel geweldige wandelingen in Nederland ook een aantal stadswandelingen in buitenlandse steden, waaronder Nice. Met zeer duidelijke aanwijzingen word je langs alle highlights van de stad geloodst. 100% aanrader!

Fiets

Overal door Nice zie je de blauwe fietsen staan van Vélo Bleu. De fietsen zijn gemakkelijk te huren en het kost bijna niks. Ze zijn te huur voor een dag, een week, een maand of zelfs een jaar! Voor € 1 per dag kun je er al gebruik van maken en het eerste half uur is zelfs gratis. Je hebt wel een credit card nodig! Klik hier voor meer info over het huren van een fiets bij Vélo Bleu.

Nice Velo Bleu fietsverhuur

Tram

Het tramsysteem in Nice werkt eenvoudig. Voor € 1,50 koop je een enkeltje en kun je 74 minuten lang onbeperkt gebruik maken van de tram. Een dagkaart is te koop voor € 5,00. Overigens is het ook mogelijk een tienrittenkaart samen met iemand te kopen. In dat geval stempel je in de tram gewoon 2x af. Vergeet dit niet, want de boetes voor zwart rijden zijn hoog! Er zijn 2 tramlijnen. Hieronder een overzicht van de bezienswaardigheden per tramlijn:

  • lijn 1: maakt een U-vorm door het centrum. Komt overdag elke 3-5 minuten en ’s avonds elke 12-20 minuten. Stopt onder andere bij: Liberation (markt), treinstation Gare de Sud, treinstation Gare Thiers, Jean Medecin (shopping), Massena, Opera, Cathedrale (Saint-Reparate/Paleis Lascaris, toegang van Colline du Chateau), Acropolis, Palais des Exposition, Vaubann (bus naar Eze)
  • lijn 2: de haven, Garibaldi (Place Garibaldi/toegang Colline du Chateau), Jean Medecin (shopping), Centre Universite (stranden), Parc Phoenix, Luchthaven Nice (Nice Airport)

Bus

De belangrijkste buslijn die op tal van plekken in het centrum komt is Ligne d’Azur. De prijs van een kaartje is slechts € 1,50 en kan gewoon in de bus gekocht worden. Klik hier voor meer informatie over bustijden en de busstops.

Met de trein naar Nice

In principe is het mogelijk om met slechts 1 overstap naar Nice te reizen. Je hoeft dan alleen in Parijs over te stappen. Helaas kon ik geen plek meer krijgen op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs. Ik heb daarom een intercity naar Brussel-Midi genomen en ben daar overgestapt op de Thalys naar Parijs. Vervolgens reis je dan verder met de TGV (de hogesnelheidstrein) naar Nice.


Hieronder zie je de snelste route:

Nice trein infographic

Tot slot

Na mijn geweldige ervaring zou ik iedereen willen aanraden Nice wel op je bucketlist te zetten, want het is een heerlijke stad waar veel is te doen, maar waar je ook heel goed tot rust kunt komen. Bovendien kun je Nice door het milde klimaat het hele jaar goed bezoeken.

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!