Valencia is de perfecte stad voor een citytrip waarbij je dingen wilt doen, maar ook lekker wilt relaxen. Deze Spaanse stad aan de Costa Blanca heeft namelijk een fijne mix van historische gebouwen en moderne architectuur, maar daarnaast ook nog eens een fantastische stadstrand. Vergeet dus naast een paar goede loopschoenen vooral niet je bikini en strandlaken in te pakken! Zeker in de lente en het najaar is Valencia de ideale ‘Weekend Getaway’. Benieuwd naar mijn ervaring in Valencia? Je leest het hier.

Valencia algemene infographic

Fiets of step de binnenstad van Valencia door

Uiteraard kun je de stad ter voet verkennen, maar wist je dat Valencia een echte fietsstad is? Er zijn tal van fietspaden door het centrum aangelegd, waardoor dit een perfect vervoersmiddel in de binnenstad is. Je kunt de fietsen op allerlei punten door de stad huren. Ook leuk is het om met een fietstocht mee te gaan onder begeleiding van een stadsgids.

Een andere optie om je door Valencia te verplaatsen is een elektrische step. Binnen no-time zoef je langs alle highlights van de stad. Er zijn twee types e-steps te huur: type A gaat maximaal 10 km/u en hiermee mag je ook op de stoep, type B gaat max. 25 km/u en mag uitsluitend op het fietspad gebruikt worden. Klik hier voor meer informatie over het huren van een e-step.

Baja Bikes banner algemeen 468x60

Valencia werd ruim 2000 jaar geleden gesticht door de Romeinen. De lokatie werd uitgekozen vanwege de gunstige ligging bij de zee en de rivier de Turia. Later veroverden de Moren de stad. De rijke historie zie en voel je terug in de eeuwenoude gebouwen, kleurrijke huizen en lieflijke pleintjes die je in dit stadsgedeelte vindt.

Estació del Nord

Een goed startpunt om de stad te verkennen is het treinstation Estació del Nord. Laat je niet van de wijs brengen door de naam, want dit treinstation ligt niet in het noorden maar juist in het zuiden van Valencia! Ook wanneer je niet met de trein komt is het gebouw absoluut een bezoekje waard. Niet alleen de buitenkant is indrukwekkend. Ook de stationshal met de originele houten loketten en prachtige voormalige wachthal voor de rijken zijn bezienswaardig. In dit station komen overigens geen hogesnelheidstreinen aan. Die arriveren en vertrekken vanaf treinstation Joaquin Sorolla, 800 meter verderop.

 • Adres: 24, Xàtiva Street
Valencia Estacio del Nord treinstation

Ayuntamiento

Ayuntamiento is het Spaanse woord voor stadhuis. Het imposante gebouw uit 1934 ligt aan het grootste plein van Valencia: Plaza del Ayuntamiento. Wanneer er geen officiele gelegenheden zijn kun je binnen de prachtige balzaal vol spiegels en de marmeren trap bewonderen. Entree is gratis. Verder vind je in dit gebouw ook het historisch stadsmuseum.

 • Adres: Adres: Plaza de l’Ajuntament
Stedentrip Valencia Ayuntamiento
Ayuntamiento

Palacio de Correos y Telegrafos

In de rij staan om een postzegel te kopen is een feestje bij het Palacio de Correos y Telgrafos, oftewel het postkantoor. Het neoklassieke gebouw uit 1915 is wat mij betreft een van de mooiste gebouwen van Valencia! Bewonder de authentieke details van zowel de binnen- als de buitenkant van het postkantoor. Vooral de fantastische glazen koepel maakt indruk.

 • Adres: Plaza de l’Ajuntament
Stedentrip Valencia Correos y Telegrafos
Correos y Telegrafos

La Lonja de la Seda

De Zijdebeurs, La Lonja, werd gebouwd tussen 1482 en 1548 in laatgotische stijl. Sinds 1996 staat La Lonja op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het karakteristieke gebouw kende verschillende functies, maar de voornaamste was de handel in zijde. Het complex illustreert de macht en de rijkdom van de stad in de 15e en 16e eeuw. De gebouwen staan om een fraaie binnenplaats met sinaasappelbomen. Tip: doe een audiotour anders ben je vrij snel door de 4 zalen heen. Toegang is slechts 2 euro en op zondag zelfs gratis.

 • Adres: Carrer de la Llotja, 2 (bij Plaza del Mercado)

Plaza de la Virgin

Een plein waar je niet om heen kunt is het Plaza de la Virgin. De fantastische marmeren vloer stamt nog uit de Romeinse tijd. Opvallend is de grote fontein in het midden: Fuente del Agua de la Acequia. De man in de fontein staat voor de rivier de Turia en de acht vrouwen voor de belangrijkste irrigatiekanalen die uit de rivier voortvloeien. Plaza de la Virgin is een perfecte spot om op een terras neer te strijken en onder het genot van een drankje de bedrijvigheid op het plein gade te slaan. Rondom de plaza vind je nog eens drie belangrijke bezienswaardigheden: de kathedraal, het paleisgebouw van de regionale regering en Basilica de la Virgen de los Desamparados.

Stedentrip Valencia Plaza de la Virgin
Plaza de la Virgin

Basilica de la Virgen de los Desamparados

De basiliek oogt van buiten mooi maar enigszins eenvoudig. Van binnen is de Basilica de la Virgen echter allerminst eenvoudig te noemen. Schitterende plafondschilderingen, kroonluchters en een buitengewone goede akoestiek! Beslist de moeite waard om even naar binnen te gaan.

 • Adres: Plaza de la Virgin

Kathedraal en El Miguelete

De eerste steen van de kathedraal werd in 1238 gelegd. De diversiteit van de bezetters van de stad zie je ook terug in de mix van bouwstijlen van de kathedraal. Binnen zijn veel kunstschatten te bewonderen, waaronder de Heilige Graal en mooie fresco’s. Beklim je de klokkentoren El Miguelete (207 treden) dan word je bovenop getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad!

 • Adres: Plaza de la Reina
Stedentrip Valencia El Miguelete
El Miguelete

Tip: elke donderdag om 12 uur komt bij de Puerto de los Apostoles (de deuren van de kathedraal) het Watertribunaal bijeen. Al eeuwenlang worden hier door rechters op deze dag geschillen rondom waterrechten uitgesproken.

Mercat Central

Een tripje Valencia is niet compleet zonder een bezoek aan de oudste overdekte markt van Europa: de Mercat Central. Loop watertandend langs de kraampjes vol heerlijkheden. Vis, zeevruchten, vlees, groenten & fruit, en nog veel meer lekkers worden hier verkocht. Doe net als de locals en drink een Horchata. Deze drank van aardamandelen, water en suiker is typisch Valenciaans. De ervaring is compleet met een gesuikerde deegstengel (farton) die je in de Horchata doopt. Het eten is echter niet de enige reden waarom je de Mercat Cental zou moeten binnenlopen. Want het gebouw waarin deze markt is gehuisvest is ook een absolute highlight! Kleurrijke glas-en loodramen en tegels versieren de gevel, maar je oog wordt binnen in de hal het meest getrokken naar de 30 meter hoge glaskoepel.

 • Adres: Plaça de la Ciutat de Bruges
Valencia Mercat Central buitenkant
Mercat Central

Valencia Mercat Central koepel

Torres de Serranos

Torres de Serranos is een overblijfsel van de stadsmuur die tot de 19e eeuw vijanden buiten de deur moest houden. De stadspoort was eind 14e eeuw de noordelijke hoofdingang van de stad. Later had het een paar eeuwen lang de functie van een gevangenis voor de adel. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werden kostbare schilderijen uit museum Prado uit Madrid in de toren verstopt.

 • Adres: Plaça dels Furs

Eten & Drinken

Valencia barst van de leuke restaurants. Ik kan je de volgende hotspots aanraden:

 • Boa Beach: relaxte strandtent aan de boulevard van Malvarrosa strand. De hipste in deze buurt. Je kunt hier de hele dag heerlijk eten: ontbijtbowls, wraps, bagels, goede burgers en verrukkelijke cocktails.
 • Voltereta Bali: na de spectaculaire entree waan je je direct in Bali. Goed eten en een ontspannen hippie-achtige sfeer!
 • La Llorona: Ben jij ook gek op Taco’s? Dan is La Llorona, gelegen in de wijk Ruzafa, the place to be! Heerlijk Mexicaans eten voor een goede prijs.
 • Horchateria Santa Catalina: al sinds 1807 (!) wordt hier Horchata geschonken. Overigens kun je er ook goede churros krijgen. De zaak zelf is eveneens een plaatje! Bewonder de schitterend betegelde wanden waarop de geschiedenis van Valencia is afgebeeld.

Mercado de Colón

Nog zo’n oude markthal die je beslist moet zien is Mercado de Colón. Alleen vind je hier geen traditionele voedselmarkt meer. Sinds 2003 zijn er tal van leuke restaurants, barretjes en horchata’s in gevestigd (verdeeld over 2 verdiepingen). Regelmatig worden er tentoonstellingen, concerten en markten gehouden. Het is een levendige plek waar de Valencianen graag samen komen.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 8.00 tot 21.00 uur, zaterdag en zondag: 8.00 tot 22 uur.

 • Adres: Carrer de Jorge Juan, 19
Stedentrip Valencia Mercat Colon buitenkant
Mercat Colon
Stedentrip Valencia Mercat Colon binnenkant

Jardín del Turia

Een groene oase van maar liefst 9 km lang: Jardín del Turia. Vroeger liep hier de rivier La Turia, maar na de zoveelste overstroming in 1957 werd besloten de rivier om te leiden naar het zuiden. Sinds 1986 vind je in de gedroogde rivierbedding een van de grootste stadsparken van Spanje. Heel geschikt om lekker door heen te fietsen, maar er is nog veel meer te doen. Zo zijn er sportvelden, een paradijs met glijbanen voor de kids (Parque Gulliver), fonteinen, mooie bruggetjes en uitzichtpunten. Kortom: een fijne plek om even op adem te komen of juist om je in het zweet te werken.

 • Adres: y San Pío V, y Paseos de la Ciudadela y de la Alameda, C. del Pintor López

Ciudad de las Artes y Ciencias 

Ben je een liefhebber van bijzondere architectuur? Dan kun je je hart ophalen in Ciudad de las Artes y Ciencas (de Stad van de Kunsten en Wetenschappen). Dit complex van 2 km lang, gelegen in de oude rivierbedding, is een aaneenschakeling van 6 moderne architectonische hoogstandjes en vormt een geweldig mooi contrast met de oude binnenstad. Op het water rondom de gebouwen zijn ook allerlei activiteiten. Je kunt er waterfietsen of bijvoorbeeld een bootje of waterstep huren. Uit welke gebouwen bestaat Ciudad de las Artes y Ciencas?

 • Palau Les Arts: het Operagebouw. Maar naast opera’s worden er ook ballet, dans- en andere muziekvoorstellingen gegeven. Kaartjes voor voorstellingen zijn te koop via de website. Je kunt overigens ook een rondleiding met een gids boeken.
 • L’Hemisferic: IMAX/3D bioscoop. Dit was het eerste gebouw uit de reeks dat werd geopend voor het publiek (1998). Er worden voornamelijk documentaires afgespeeld, die je vanuit een soort van ligstoelen kunt bekijken. Gemiddeld duren de films zo’n 45 minuten. Tickets bestel je hier.
 • L’Oceanografic: het grootste aquarium van Europa. Er leven 45.000 zeedieren en 500 verschillende soorten. Tickets koop je hier.
 • L’Umbracle: overdag is dit een botanische tuin met palmbomen en tropische planten waar je door heen kunt wandelen. In de zomer verandert L’Umbracle ’s avonds in een trendy openluchtclub waar je uit je dak kunt gaan. Vanaf L’Umbracle heb je een fenomenaal uitzicht op de andere gebouwen van de Stad van de Kunsten en Wetenschappen!
 • Museo de la Ciencias Príncipe Felipe: interactief museum over wetenschap en techniek. Het futuristische gebouw heeft de vorm van een walvisskelet. Het motto van het museum is ‘verboden NIET aan te raken’. Leuk voor jong en oud. Tickets boek je hier.
 • L’Agora: dit is het laatst voltooide gebouw van het futuristische complex. Het gebouw is recentelijk geopend voor publiek. Er worden tentoonstellingen en bijeenkomsten gehouden, waaronder de Valencia Fashion Week.
 • Adres: Av. del Professor López Piñero, 7
Valencia L'Umbracle
L’Umbracle
Valencia l'hemisferic
L’hemisferic

Shoppen in Valencia

Calle de Colón is de populairste winkelstraat van Valencia. Hier zie je grote winkels als H&M en Stradivarius. Ook het bekende Spaanse warenhuis El Corte Inglés (soort Bijenkorf) zit in deze straat. Vlakbij is nog een andere fijne shopstraat: Calle Don Juan de Austria, waar onder andere de ZARA is terug te vinden. Wil je high end merken shoppen? Dan moet je in Calle de Poeta Querol zijn.

Las Arenas, Malvarrosa & Patacona

Na een dag door de stad te hebben geslenterd is er niets fijners dan die schoenen te verwisselen voor een paar slippers en het zand tussen je tenen te voelen. In Valencia kun je kiezen uit drie stranden. Las Arenas is het dichtste bij de stad, dus ook het drukste. Je kunt hier voor een goede prijs een strandbedje en parasol huren. Malvarrosa is het verlengde van Las Arenas en eigenlijk heb je niet eens door dat je je op een ander strand bevindt. Zin om even wat actiever te zijn? Op Malvarrosa kun je een volleybalnet huren voor slechts 2 euro. Patacona beach, met een wat meer tropische uitstraling, is wat verder weg, maar prima te bereiken op de fiets, step of bus.

Valencia strand Las Arenas

Leuke hotels in Valencia

Voor een relaxed verblijf in Valencia kan ik je de volgende hotels aanbevelen:

 • Petit Palace Plaza de la Reina: dit fijne boutique hotel is gevestigd in een oud paleis uit 1930. Het ligt midden in het historische stadscentrum. Je kunt er ook gratis fietsen lenen!
 • Marques House Hotel Sup: bijzonder mooi ingericht boutique hotel met 29 kamers. De zijdebeurs La Lonja ligt op 3 minuten loopafstand. Er is zelfs een excursiebalie aanwezig.
 • Venecia Plaza Centro: het hotel biedt uitzicht op het centrale plein van Valencia: La Plaza del Ayutamiento. Eenvoudig ingericht maar van alle gemakken voorzien.
 • Lindala: op slechts 10 minuutjes lopen van het strand vind je hotel Lindala. Er is ook een mooi ingerichte binnenplaats, tuin en terras.
 • Hotel Boutique Balandret: gelegen aan het strand en de zeepromenade van Las Arenas. Sfeervol ingericht hotel dat door de lokatie wel in een iets hogere prijsklasse ligt. Maar vanaf je strandbedje rol je dan ook wel zo je bed in.

Hoe kom ik met de trein in Valencia?

Valencia treininfo

Er zijn een aantal mogelijkheden om van Amsterdam per trein naar Valencia te reizen. De snelste mogelijkheid is via Parijs. Een voorbeeld van een route die je zou kunnen doen: Amsterdam Centraal – Parijs Gare du Nord: 7.15-10.38 uur, Parijs – Barcelona: 12.14-19.32 uur, Barcelona – Valencia: 20.15-22.55 uur. Normaal gesproken adviseer ik om minimaal een uur overstaptijd aan te houden, maar helaas is dit de laatste trein van de dag die tussen Barcelona en Valencia rijdt.

Deze rit, inclusief 2x overstappen, duurt circa 16 uur. Vind je dit te lang? Dan adviseer ik je de route via Brussel te doen. Bij deze route maak je een extra tussenstop in Valence. Hier zou je een overnachting kunnen doen. Hotel Victoria is een aanrader! Zo heb je de treinreis precies in tweeën verdeeld.

Een Interrail Global Pas is aan te raden voor deze lange treinreis. Dan ben je goedkoper uit dan het boeken van losse tickets. Let op: op sommige trajecten is een zitplaatsreservering nodig. Welke trajecten dat zijn kun je hier checken en gelijk reserveren.

Wil je toch losse tickets moeten? Dat is geen probleem. Het is echter niet mogelijk om het hele traject in 1x te boeken. Kies je voor de route via Parijs dan boek je losse tickets voor de trajecten Amsterdam-Parijs, Parijs-Barcelona en Barcelona-Valencia. Dit kun je doen via Trainline. Vind je dit te veel gedoe dan kun je ook contact opnemen met Treinrondreis.nl. Zij leveren ook maatwerk.

Tip: met de trein zijn de Spaanse steden Barcelona, Valencia en Madrid heel goed te combineren. In iets minder dan 3 uur ben je in Valencia vanaf Barcelona. En naar Madrid is het slechts 1 uur en 40 minuten reizen vanaf Valencia. Zeker als je een Interrail Global Pas hebt gekocht is dit een absolute aanrader!

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!