Say Cheese! Alkmaar is natuurlijk bekend in Nederland en daarbuiten om zijn kaasmarkt. Maar deze Noord-Hollandse stad heeft nog veel meer te bieden. Je kunt er geweldig shoppen in kleine boetiekjes, varen over de grachten en heerlijk eten. In 15 tips leer je waarom een stedentrip naar Alkmaar zo leuk is.

Alkmaar stedentrip kaasgondel gracht

Maak een wandeling

Zelf maak ik vaak gebruik van de app ‘Walk the City’ omdat deze makkelijk te volgen stadswandelingen heeft en het een goed begin is om een stad te verkennen. In Alkmaar kun je kiezen uit twee routes. De route ‘Bierstad Alkmaar’ is gratis en is 2,7 km lang. Voor de andere route, ‘Alles Alkmaars’ betaal je een vergoeding en daarvan is de afstand 4.7 km. Beide routes zijn erg leuk en brengen je langs de highlights van de kaasstad. Ook als je geen bierliefhebber bent is de bierroute evengoed een aanrader. Je loopt over de grachten, langs hofjes en langs gezellige winkelstraten.

Bezoek de geheime zolders van de Grote Kerk

Heb jij geen last van hoogtevrees? Dan mag je deze bijzondere activiteit niet overslaan! Voor het eerst in 500 jaar heeft de Grote Kerk haar zolders voor het publiek geopend. Onder leiding van een gids klim je via 122 traptreden naar de geheime zolders van de kerk. Het is gelijk duidelijk hoe het met mijn conditie gesteld is…Als ik boven ben moet ik even uitpuffen hoor. Het eerste bordes begeeft zich op 20 meter hoogte, de volgende zelfs op 30 meter! De balkenconstructies zijn imposant en het uitzicht op de kerkzaal van bovenaf is fenomenaal! Het grote raam is maar liefst 6 meter breed en 23 meter hoog en zal vervangen worden door een nieuw glas-in-lood raam. In 2023, tijdens de viering van 450 jaar Alkmaar Ontzet*, zal het nieuwe raam onthuld worden. Het mooie is dat je een steentje bijdraagt met je bezoek, want het nieuwe raam wordt gefinancierd met de ticketverkoop van dit uitje. Eén zo’n mini vierkantje glas kost € 25! Dus ze hebben nog een hoop rondleidingen te gaan voordat ze het bedrag bij elkaar hebben gesprokkeld.

De gids (allemaal vrijwilligers) vertelt enorm gepassioneerd over de geschiedenis en deelt allemaal leuke feitjes. Vanaf de zolder heb je een schitterend uitzicht over Alkmaar. Je ziet zo het winkelend publiek lopen in de Langestraat! Kortom: een unieke belevenis.

* Alkmaar Ontzet is een feestdag op 8 oktober waarbij de bevrijding van de Spanjaarden in 1573 gevierd wordt.

De toeristische trekpleister van Alkmaar: de Kaasmarkt

Zeg je Alkmaar dan zeg je kaas. Al sinds het jaar 1365 wordt er op Het Waagplein in Alkmaar kaas verhandeld. Van maart tot en met september kun je elke vrijdagochtend de beroemde traditionele kaasmarkt aanschouwen. Er is tevens een gezellig markt waar ze uiteraard kaas verkopen, maar ook andere traditionele Hollandse dingen zoals poffertjes. In de maanden juli en augustus wordt de kaasmarkt ook elke dinsdagavond gehouden tussen 19 en 21 uur. Het is een hele happening en trekt toeristen uit de hele wereld aan. Leuk om een keer gezien te hebben! Wil je nog meer over kaas te weten komen? Breng dat ook een bezoekje aan het naastgelegen Hollandse Kaasmuseum.

Adres: Waagplein

De Molen van Piet

Nog zo’n toeristische trekpleister is de Molen van Piet. Als je in de winkelstraat Ritsevoort loopt zie je de wieken al boven de winkelpanden verrijzen. Deze stellingmolen, gebouwd in 1769, is al generaties lang bewoond door de familie Piet. Helaas is de molen niet toegankelijk voor het publiek. Alleen op monumentendag of molendag kun je een kijkje nemen. 

Alkmaar Molen van Piet

Drink een biertje bij Nationaal Biermuseum de Boom

Ben jij een liefhebber van bier? Dan zit je in Alkmaar goed. In de 17e eeuw waren er heel wat brouwerijen en bierhandelaren in Alkmaar gevestigd. In Nationaal Biermuseum de Boom kom je alles over deze rijke bierhistorie te weten. Het museum is gehuisvest in een voormalige brouwerij. Heb je na je museumbezoek trek in een biertje gekregen? Strijk dan neer in het proeflokaal van het museum om een van de bijzondere biertjes te proeven. Bij zonnig weer kun je ook op het terras van de dekschuit zitten en kijk je zo naar het Waagplein.

Adres: Houttil 1

Shop till you drop

In Alkmaar kun je shoppen tot je er bij neer valt. De grote winkelketens zijn vertegenwoordigd in de hoofdwinkelstraten De Laat en de Langestraat. Wil je liever iets bijzonders? Ga dan naar Fnidsen, de Hekelstraat, de Appelstreeg en de Mient. Deze pittoreske straatjes waren in de 19e eeuw al het winkelgebied van Alkmaar. 

Samen in de Keuken

Zodra je het smalle idyllische straatje Fnidsen inloopt valt je oog direct op de schattige winkel op de hoek: Samen in de Keuken. Het water loopt je alleen al in de mond als je de cannoli’s en kleurrijke nougatblokken in de etage ziet liggen! Binnen is het een walhalla voor de kookliefhebber. Je vergaapt je aan de delicatessen, speciale kruiden, oliën en leuke gadgets. Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten balsamico azijn bestaan! 

Adres: Fnidsen 76a

Adres: Langestraat 11

Mi Vida

In de Langestraat kun je lekker rondsnuffelen bij Mi Vida. In deze knusse winkel verkopen ze kleding, sieraden en woondecoraties voor een heel betaalbare prijs.

Adres: Langestraat 11

Alkmaar TwinArts shop

TwinArts

Wil je een origineel cadeautje kopen? Bij Twin Arts ga je die zeker vinden! Het stikt er van de originele woonaccessoires, lampen, servies en enorm mooie tassen. 

Adres: Fnidsen 89

Living Roots

Bij deze conceptstore aan de gracht op de Mient kun je even neerploffen voor een kop koffie en een heerlijke taartje of een sandwich. Daarna kun je rondstruinen tussen de mooie (woon)spulletjes die er verkocht worden. 

Adres: Mient 13

The Urbunista

Gek op bling bling? Dan mag je de conceptstore The Urbanista beslist niet overslaan. In dit kleine winkeltje worden de mooiste sieraden en bijzondere kralen verkocht. Zo kun je voor jezelf of natuurlijk voor iemand anders een uniek sieraad samenstellen. Verder verkopen ze ook originele lifestyle items en woonaccessoires. 

Adres: Hekelstraat 7

Slapen

Alkmaar heeft veel fijne en knusse hotels. Overigens kun je ook goed in Alkmaar overnachten wanneer je een weekendje Amsterdam wilt doen. In iets meer dan een half uur sta je met de trein op Amsterdam Centraal en de hotels zijn een stuk goedkoper dan in de hoofdstad.

  • Boutique Hotel Luttik: in het mooiste en oudste deel van het centrum van Alkmaar staat Boutique Hotel Luttik. Het prachtig lichte (no-nonsens) ingerichte hotel heeft 6 hotelkamers en een geweldige coffeebar. De sfeer is heel sereen. Wat zo leuk is is dat alles wat je ziet in het hotel te koop is: de koffiebonen, het bedlinnen, de shampoo, noem maar op. 
  • Wolf Hotel Kitchen & Bar: dit fijne hotel staat op de Mient en heeft een heerlijk terras op de gracht. Het hotel beschikt over 8 gezellige hotelkamers. Je kunt er ook goed eten en/of een borrel drinken en daarna rol je zo je bed in.
  • B&B Soepp: zie ook mijn blogpost ‘4x Alkmaar lekker & bijzonder lunchen’. Het bont aangeklede terras van Soepp trekt gelijk de aandacht. Binnen is het al net zo’n gezellige boel. Het restaurant heeft ook 3 B&B kamers met dezelfde vintage style. Het hotel ligt om de hoek van het gezellige Waagplein, waar ook de kaasmarkt gehouden wordt. 
  • Aparthotel RITCH: Mooie ruime appartementen met een fantastische houten visgraatvloer. De inrichting is heel sfeervol en aan alle details is gedacht. Er zijn 7 appartementen. De lokatie is heel centraal met de Langestraat (de hoofdwinkelstraat) om de hoek.

Hoe kom je in Alkmaar met de trein?

Je stapt uit op station Alkmaar. Vervolgens neem je de uitgang aan de voorzijde en ga je rechtsaf de Stationsweg in. Volg de borden Centrum/Waagplein/Kaasmarkt en wandel in minder dan 10 minuten naar het centrum.

Lees ook: Alkmaar: 4x lekker & bijzonder lunchen

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!