Dagtrip vanuit Londen: Warner Bros Harry Potter Studio Tour

Dagtrip vanuit Londen Harry Potter de wegisweg

Al heeel lang stond een bezoek aan de Warner Bros Harry Potter Studio in Engeland op onze bucketlist. Helaas gooide Corona roet in het eten. Maar eindelijk is het dan zover! Mijn dochter en ik reizen af naar Leavesden om ons een dag in de magische wereld van Harry Potter te begeven. Dit is een dagtrip die je gemakkelijk vanuit Londen kunt doen. Leavesden ligt zo’n 30 kilometer vanaf het centrum van Londen. Ik vertel je alles wat je moet weten voordat je afreist naar de Warner Bros Studios. Waar koop je tickets, hoe kom je er en tot slot: wat je kunt verwachten van The Making of Harry Potter Tour? Met deze tips heb jij een geweldige dag!

Warner Bros Harry Potter Studio Tour draak

Het ontstaan van de studio’s

Het succesverhaal van Harry Potter gaat terug naar 1997 toen schrijfster J.K. Rowling het eerste deel, ‘de Steen der Wijzen’, over de tovenaarsleerling uitgaf. Sindsdien is het een groot internationaal succes, bij groot en klein, en vele delen volgden. Zelfs 25 jaar later is de populariteit van de boeken nog steeds ongekend. Een verfilming kon daarom natuurlijk niet uitblijven. In 2001 werd de rode loper uitgerold voor de première van ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’. Wederom een doorslaand succes! Daardoor ontstond het idee om iets met de filmkostuums en filmsets te gaan doen. De studio’s werden gekocht en de Warner Bros Studio Tour London ’the Making of Harry Potter’ werd in 2012 geopend. Niet alleen een groot deel van de acht Harry Potter films werd hier opgenomen, maar bijvoorbeeld ook andere kaskrakers zoals Star Wars, Mission Impossible en Batman.

Dagtrip vanuit Londen: Warner Bros Harry Potter Studio

Waar boek je tickets voor deze dagtrip vanuit Londen?

Allereerst wil ik je meegeven dat tickets vooraf geboekt moeten worden. Hierbij moet je kiezen voor een datum en tijdslot. Uiteraard is de tijd die je nodig hebt per persoon verschillend, maar houd rekening met ongeveer 3,5 uur. Er zijn twee mogelijkheden voor het kopen van tickets. Bij de één ga je op eigen houtje naar Leavesden, bij de ander is alles voor je geregeld:

  • Individueel: tickets kun je rechtstreeks boeken via de website van WB The Making of Harry Potter Tour. Taal op de website is Engels. Andere talen kunnen geselecteerd worden, maar Nederlands behoort daar niet toe. Een entreeticket voor een volwassene kost £ 49,95 en £ 39,95 voor een kind tot en met 15 jaar. Daarnaast kun je ook andere soorten tickets kopen, zoals bijvoorbeeld een familieticket of een ticket inclusief een afternoon tea. Ter plekke kun je ook een audio tour regelen (£ 4,95). Betalen kan via Visa, Visa Debit, MasterCard en American Express. Je moet je eigen vervoer naar de Studio’s wel regelen. Daarnaast moet je evengoed in de rij staan op binnen te komen. Zorg dat je er met het gereserveerde tijdslot staat want ze zijn hierin niet flexibel.
  • Georganiseerd: tickets inclusief de busreis van Londen centrum naar Leavesden koop je bij GetYourGuide. Kosten circa € 120,00 per persoon en voor een kind t/m 15 jaar ongeveer € 115,00. Hierbij reserveer je niet het tijdslot bij de studio, maar de tijd waarop je met de bus wilt vertrekken vanaf Victoria coach station. Voordeel van dit ticket? Je hoeft niet in de rij te staan (‘skip the line ticket’)! Er zijn diverse betaalwijzen, onder andere iDeal, Apple Pay, Klarna, Credit card, Paypal, Google Pay en Sofort. Mocht je onverwachts toch verhinderd zijn, dan bestaat de mogelijkheid om tot 24 uur kosteloos te annuleren. Bovendien krijg je je geld snel weer op je rekening teruggestort.

Hoe kom je bij de Harry Potter Studios?

Met het openbaar vervoer zijn er twee mogelijkheden, namelijk zelf met de trein of georganiseerd met de bus. Ik heb beide opties ervaren en ze zijn allebei echt prima. Houd bij je keuze rekening met de periode waarin je een bezoek aan de studio’s brengt. In een drukkere (vakantie)periode zou ik je adviseren de georganiseerde bustour te boeken. Hiermee hoef je namelijk niet in de rij te staan.

Eigen vervoer

Wanneer je rechtstreeks een ticket hebt geboekt bij de Warner Bros Harry Potter Studio dan zul je je eigen vervoer er naar toe moeten regelen. Gelukkig is dat helemaal niet moeilijk. Je pakt de trein vanaf station London Euston naar station Watford. In slechts 20 minuten kom je aan op station Watford. Vervolgens staat hier een shuttle bus klaar om je naar de studio’s in Leavesden te brengen. Kosten voor de shuttlebus zijn £ 2,50 per persoon voor een retourtje. Let op: je moet contant afrekenen in de shuttlebus! Binnen een kwartier sta je voor de deur van het immens grote studiocomplex.

Georganiseerde bustour naar de studio’s met GetYourGuide

Wij gaan in de schoolvakantie en verwachten dat het dan drukker is dan gebruikelijk. Vandaar dat we kiezen voor de georganiseerde bustour van GetYourGuide. Met het GetYourGuide ticket hoef je namelijk niet in de rij te staan. Half 9 zal de bus vertrekken vanaf het Victoria Coach Station, maar we moet uiterlijk 8.10 uur aanwezig zijn. Gelukkig is de opstapplaats slechts een paar minuten lopen vanaf ons hotel, The Belgrave Hotel. Er staat een lange rij aan bussen die allemaal een andere excursie vertegenwoordigen. Daar staat echter niet bij aangegeven welke bus voor welke tour is. Daardoor is het een beetje onduidelijk waar we ons nu precies moeten melden voor de Harry Potter Studio Tour. Uiteindelijk blijkt het vrij vooraan te zijn, aan de rechterkant.

Niet veel later komt er een geweldige dubbeldekkerbus aan. Helemaal in Harry Potter stijl aangekleed. Bij binnenkomst krijgen we een koptelefoontje uitgereikt. In de rugleuning van de stoel voor je zit namelijk een klein beeldscherm. Je kunt er allerlei games op spelen of informatie bekijken over andere GetYourGuide tours. Maar veel leuker is het om ‘Harry Potter and the Philosopher’s Stone’ (de allereerste film) te kijken! In ongeveer 80 minuten rijden we naar Leavesden. Grootste oponthoud is dat je heel Londen in de spits door moet crossen. Maar ach, we zitten prima, hebben overheerlijke zoetigheden van Gail’s Bakery mee en kijken een film….Geen klachten dus. Om 9.50 uur komen we bij het studiocomplex aan. De reisleidster laten weten dat we om 14.45 uur weer klaar moeten staan voor vertrek richting Londen. We kunnen ons dus 5 uur in de studio’s vermaken.

Wat kun je verwachten van The Making of Harry Potter Tour?

Als je in de rij staat loop je langs alle film posters en krijg je een korte introductiefilm te zien waarin de acteurs je vertellen wat je te wachten staat. Leuk gedaan! Desondanks begint de echte ervaring vanaf het moment dat de kolossale deuren openen en je midden in de magische grote zaal van Zweinstein staat. Je krijgt een exclusief kijkje achter de schermen. In het bijzonder is het geweldig om de originele decors en kostuums uit de films te herkennen! Vooral het kantoor van Albus Perkamentus maakt indruk. Na het eerste gedeelte is het tijd om even neer te ploffen. Natuurlijk willen we een boterbiertje ervaren! Oh, dat smaakt anders dan verwacht…Je moet ervan houden, zeg maar. In tegenstelling tot het mooie restaurant bij de ingang, komt dit restaurant een beetje over als een schoolkantine. Niet erg gezellig.

We gaan verder naar het tweede deel van het studiocomplex. Eerst gluren we even naar binnen bij het huis van de Duffelingen aan de Ligusterlaan en vervolgens nemen we een kijkje in de paarse Collectebus (Knight bus). Dan volgt het gedeelte waar je alles te weten komt over de special effects die in de films zijn gebruikt. Super interessant! Daarnaast zijn er ook allerlei mogelijkheden om een special-effect foto en/of video te laten maken, waarbij je bijvoorbeeld op een bezemsteel vliegt. Leuke souvenir natuurlijk, maar het kost wel wat. Goedkoopste optie is £ 20.

Harry Potter Studio Tour Knightbus
Collectebus (Knightbus)

Een bezoekje aan perron 9 3/4 met de imposante Zweinstein Express (Hogwarts Express) kan niet ontbreken. Andere hoogtepunten zijn de tovenaarsbank ‘Goud Grijp’ (Gringotts Bank), de super gedetailleerde maquette van het Zweinstein-kasteel en de WegisWeg (Diagon Alley). Tot slot kom je in een reusachtige souvenirswinkel. Toverstokken, chocokikkers, capes – je kunt het zo gek niet bedenken of het is te koop.

Harry Potter Studio Tour London
Zweinstein Express (Hogwarts Express)

Is een bezoek aan de Warner Bros Harry Potter Studio Tour London de moeite waard?

Ja, absoluut! Er is zoveel te zien en te beleven. Hoewel het geen goedkoop uitje is, vind ik het elke cent waard. De echte Harry Potter fans mogen deze dagtrip beslist niet overslaan. Maar ook als je de boeken of films van Harry Potter niet hebt gezien, is het een geweldige ervaring.

Booking.com