Ontdek deze verborgen juweeltjes van Amsterdam: 17x bijzondere bezienswaardigheden!

Amsterdam Onze lieve heer op solderAmsterdam bijzondere dingen om te doen IJhallen

Ontsnap aan de drukte van de bekende toeristische trekpleisters en laat je verrassen door de verborgen juweeltjes van Amsterdam. Ik heb een lijst samengesteld van 17 bijzondere bezienswaardigheden die je Amsterdam-ervaring naar een hoger niveau tillen. Dus, stap in de trein en maak je klaar om deze unieke ontdekkingstocht te beginnen!

Amsterdam Flowerbike

➡️ Koop de ‘I Amsterdam City Card’ voor veel voordeel!

Ben je van plan om een aantal musea/attracties in korte tijd in Amsterdam te bezoeken? Dan kan ik je de ‘I amsterdam citycard’ aanraden. Met deze voordeelpas heb je gratis toegang tot het openbaar vervoer en 70 musea en attracties in Amsterdam. Daarbij krijg je ook een rondvaart cadeau en 24 uur gratis fietshuur. Bij mijn tips heb ik vermeld of je gratis toegang of korting krijgt met deze voordeelpas. Klik hieronder voor meer info of om te I Amsterdam City Card aan te schaffen ⬇️

Powered by GetYourGuide

1. Ontdek de intrigerende geschiedenis van ‘Onze Lieve Heer op Solder’

Mijn favoriete museum in Amsterdam! Als je voor het pand op de Oudezijds Voorburgwal staat, kun je niet vermoeden dat achter de gevel een kerk schuil gaat. En laat dat nou net de bedoeling zijn geweest! Want Onze Lieve Heer op Solder is een voormalige schuilkelder die ooit is ontstaan in een tijd (1663) dat het katholieke geloof niet openbaar uitgevoerd mocht worden. Toen dat in 1888 wel weer was toegestaan, werd het omgetoverd tot museum. Je kijkt je ogen uit in dit bijzondere pand dat een prachtig barokke interieur heeft. Er is ook een museumcafé en shop in gevestigd.

 • Adres: Oude Zijdsvoorburgwal 38-40
 • Wijk: Centrum
 • Hoe kom je er? Lopend (5 minuten vanaf Amsterdam Centraal)/ met de metro (metrostation Nieuwmarkt) / met de tram 4, 14 of 24 (halte Dam)
 • Gratis toegang met I Amsterdam City Card

2. Ervaar een betoverend kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge

Lange tijd was de Portugese Synagoge de grootste ter wereld. Deze is gevestigd in de voormalige Joodse buurt, waar ook het Joods Museum te vinden is. Vele Spaanse en Portugese joden waren in de 17e eeuw op de vlucht voor de Spaanse inquisitie en settelden zich in het veilige Amsterdam, waar het geloof wel was toegestaan.

Amsterdam Portugese Synagoge kandelaar

In 1675 werd de Portugese synagoge voltooid. Het bijzondere is dat er sindsdien vrijwel niets aan het interieur is veranderd. Dit houdt in dat er ook geen elektriciteit/verwarming in het gebouw is. De synagoge wordt daarom verlicht door honderden kaarsen. Tijdens één van de kaarslichtconcerten (circa een uur) kun je de geweldige sfeer die dit met zich meebrengt ervaren. Klik hier om te checken wanneer het volgende concert plaats vindt.

Amsterdam Portugese Synagoge blauwe galerij

Maar ook buiten de kaarslichtconcerten is de Portugese Synagoge een absolute aanrader. Het interieur is zeer indrukwekkend en vergeet zeker niet om het balkon te bezoeken, van waar je een geweldig zicht hebt op de zaal beneden. Ook de bijgebouwen zijn beslist de moeite waard om te bezoeken.

Amsterdam bijzondere dingen om te doen Portugese Synagoge
 • Adres: Mr Visserplein 3
 • Wijk: Centrum (Jodenbuurt)
 • Hoe kom je? Metro 51, 53, 54 (metrostation Waterlooplein) / Tram 14 (halte waterlooplein)
 • Gratis met de I Amsterdam City Card

3. Duik in de betoverende wereld van Digital Art bij ‘Fabriques des Lumières’

Vind je schilderijen bekijken een beetje suf en stoffig? Nou, dan heb ik goed nieuws! In Amsterdam kun je sinds een aantal jaren een zogenaamde Digital Art Experience bijwonen, waar je werken van beroemde kunstenaars als Van Gogh of Gaudi tot leven ziet komen. Op de wanden van de Westergasfabriek wordt diverse digitale art getoond, bijvoorbeeld het beroemde Gaudi huis in Barcelona. De licht- en geluidsshow is zo spectaculair dat je ogen en oren te kort komt! Overal om je heen gebeurt wel iets. Een hele leuke en bijzondere manier van kunstbeleving! Je kunt de show staand, op de grond zittend of op één van de poefen die her en der staan aanschouwen.

 • Adres: Pazzanistraat 37
 • Wijk: Westerpark
 • Hoe kom je er? Tram 3 (halte Van Limburg Stirumplein of Van Hallstraat/ Westergasfabriek) / bus 21 (halte Van Hallstraat/ Westergasfabriek)
 • 25% korting met de I Amsterdam City Card

4. Proef de smaakvolle sfeer van ‘De Rollende Keukens’: Het Ultieme Food Festival in Amsterdam

Al meer dan 15 jaar lang is food festival de Rollende Keukens vaste prik in het Westerpark. Het festival vindt jaarlijks halverwege mei plaats. Toegang is gratis, maar het eten & drinken is wel wat prijzig (want ja, het is Amsterdam en het zijn foodtrucks..). Maar er hangt een heerlijk ontspannen sfeer en het eten is er ver-ruk-ke-lijk! Echt top om een middagje en/of avondje te vertoeven!

 • Adres: Pazzanistraat 35, Openingstijden: 13 tot 23 uur
 • Wijk: Westerpark
 • Hoe kom je er? Tram 3 (halte Van Limburg Stirumplein of Van Hallstraat/ Westergasfabriek) / bus 21 (halte Van Hallstraat/ Westergasfabriek)

5. Museum FOAM: een fotografie museum met ongekende inspiratie

Of je nu van kunstfoto’s, historische foto’s of journalistiekfoto’s houdt – je krijgt het allemaal te zien bij fotografiemuseum FOAM. Het museum heeft zeer boeiende wisselende tentoonstellingen. Het leuke is dat niet alleen werk van de grote fotografen getoond worden, maar er ook kleine tentoonstellingen zijn van minder bekende fototalenten Op zaterdag kun je om 11 uur deelnemen aan de gratis rondleiding.

Amsterdam FOAM film museum
 • Adres: Keizersgracht 609
 • Hoe kom je er? Metro 52, 54 (Vijzelgracht) / tram 1, 2 / Bus 347, 37, 397, 41
 • Gratis toegang met de I amsterdam citycard

6. Ervaar Amsterdam van grote hoogte bij ‘A’dam LOOKOUT’

Voor het mooiste uitzicht over Amsterdam ga je naar A’dam LOOKOUT. Vanaf de uitkijktoren heb je een fenomenaal panoramisch uitzicht over de historische binnenstad, het IJ en over Amsterdam-Noord. Geen last van hoogtevrees? Dan is ‘Over the Edge’, Europa’s hoogste schommel, wellicht iets voor jou. Op een hoogte van 100 meter schommel je over de rand van de toren!

Daarnaast zijn er twee restaurants waar je na afloop nog even wat kunt eten of drinken. Het ene restaurant is een panorama restaurant, waar je bijvoorbeeld een burger kunt scoren en daarbij kunt genieten van het mooie uitzicht. En op vrijdag t/m zondag draait er zelfs een DJ. Wil je echter echt iets bijzonders? Geniet dan van een twee gangen lunch bij het ronddraaiende restaurant Moon. Gedurende je lunch heb je dus steeds iets anders om naar te kijken! Let op: voor alle onderdelen heb je een los ticket nodig of je kunt een combi-ticket kopen.

 • Adres: Overhoeksplein 5
 • Wijk: Amsterdam Noord
 • Hoe kom je er? Pak achter het Centraal Station de gratis veerpont F3 richting Buiksloterweg
 • Gratis toegang tot de toren met de I Amsterdam City Card (voor de extra’s, zoals de schommel, moet je wel betalen)
Booking.com

7. Museum Het Schip: een meesterwerk van de Amsterdamse School

Amsterdam Amsterdamse School de Sigaar

Liefhebber van architectuur? Dan is Museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt zeker jouw ding! Want hier leer je alles over de unieke kunst- en architectuurstroming ‘De Amsterdamse School’. De naam van het museum is een verwijzing naar de bijzondere vorm van het gebouw, dat inderdaad iets weg heeft van een historisch zeilschip. Het werd ontworpen door de architect Michel de Klerk. Het museum huist in een voormalige kleuterschool. Het is echter niet het enige gebouw in de buurt dat in deze stijl gebouwd werd. Loop daarom beslist ook even door de rest van de wijk om deze speciale bouwstijl te bewonderen.

Buiten de vaste en wisselende collecties in het museum zelf, start er ook elk uur een rondleiding, waarbij je een bezoek brengt aan het voormalige postkantoor, een nagebootste krotwoning en een museumwoning. Deze rondleiding mag je echt niet missen, want je krijgt veel meer te zien dan alleen het museum en krijgt ook nog eens allerlei leuke feitjes te horen.

 • Adres: Oostzaanstraat 45
 • Wijk: West (Spaarndammerbuurt)
 • Hoe kom je er? Tram 3 (halte L. Stirumstraat), Bus 22 (halte Spaarndammerstraat)
 • Gratis toegang met de I Amsterdam City Card

8. Verken Nederland vanuit vogelperspectief bij This is Holland: een meeslepende ervaring in Amsterdam!

Amsterdam Holland Experience

Vlieg door middel van een 5D vlucht over de highlights van Nederland! Het is een zeer bijzondere ervaring, want niet alleen zie je van alles…je voelt, ruikt en beweegt ook mee. Wij vonden dit onderdeel van This is Holland echt fantastisch en baalden dan ook dat het er na 9 minuten alweer op zat.

In het gebouw is eveneens een klein interactief museum over Nederland te vinden. Al met al sta je binnen een uur weer buiten. This is Holland is echt te gek, maar ik vind het wel een beetje duur in verhouding tot de tijd die je er doorbrengt. Mijn advies is dan ook om aanbiedingen in de gaten te houden. Bijvoorbeeld van Vakantie Veilingen. Met de I Amsterdam City Card heb je zelfs gratis toegang.

 • Adres: Overhoeksplein 51
 • Wijk: Amsterdam Noord
 • Hoe kom je er? Pak achter het Centraal Station de gratis veerpont F3 richting Buiksloterweg
 • Gratis toegang met I Amsterdam City Card

9. Beleef winterse pret bij de schaatsbaan op het Museumplein

Tot 2023 was het al jaren een winterse traditie op het Museumplein: de ijsbaan van Ice Amsterdam. Helaas kwam de vergunning van 2023 niet tijdig rond en was er afgelopen jaar dus geen ijspret op het Museumplein. Maar ….de verwachting is dat de ijsbaan voor het winterseizoen 2024/2025 terugkeert! In de gaten houden dus!

Amsterdam schaatsbaan Museumplein
 • Adres: Museumplein
 • Wijk: Centrum (Museumkwartier)
 • Hoe kom je er? Metro 52 (station de Pijp) / Tram 2, 3, 5, 12 (halte Museumplein), Bus 347, 321, 37, 397, 41

Powered by GetYourGuide

10. Struin, Shop en Smul: Beleef zondagse gezelligheid op Sunday Market Westergas Market Westergas

Elke eerste zondag van de maand kun je struinen over de Sunday Market Westergas. Niet alleen ga je hier heen om van al dat lekkers van de foodtrucks te genieten, maar kun je er ook geweldige dingen als kettinkjes, vintage kleding of betaalbare kunst kopen. Verder is er voor de kids een draaimolen en wordt er live muziek gespeeld. Zelf kom ik hier graag vanwege de heerlijk ontspannen sfeer die er hangt en na afloop plof je zo nog even neer in het Westerpark. Er zijn ook Sunday Markets op andere locaties in Amsterdam te vinden. Klik hier voor meer info over de Sunday Markets.

Amsterdam Westergasfabriek

 • Adres: Polonceaukade, 1051 GW Amsterdam Openingstijden: 13 tot 23 uur
 • Wijk: Westerpark
 • Hoe kom je er? Tram 3 (halte Van Limburg Stirumplein of Van Hallstraat/ Westergasfabriek) / bus 21 (halte Van Hallstraat/ Westergasfabriek)

11. Duik in Creatieve Chaos: verken de dynamische NDSM-werf

De NDSM-werf in Amsterdam-Noord is een verlaten scheepswerf die een metamorfose heeft ondergaan. Het gebied is omgetoverd tot een hip kunstenaarsgebied. Beetje vergelijkbaar met de wijk Shoreditch in Londen. Zomers zijn er diverse plekken langs de waterkant waar je heerlijk kunt vertoeven en genieten van de bedrijvigheid op het IJ, zoals bijvoorbeeld bij Pllek en Noorderlicht. Bij Pllek kun je met mooi weer van juni tot augustus zelfs films kijken aan het water. Klik hier om de agenda van Pllek te bekijken.

 • Adres: NDSM-plein 28
 • Wijk: Amsterdam Noord
 • Hoe kom je er? Vanaf het Centraal Station kun je de gratis veerpont naar de NDSM-werf pakken.
Amsterdam NDSM-werf

12. Het paradijs om vintage te shoppen: de IJ-hallen markt

Koopjes scoor je op de grootste vlooienmarkt van Europa: de IJ-hallen markt. Deze unieke markt – in een industriële setting – is gedeeltelijk overdekt en gedeeltelijk buiten en ligt bij de NDSM-werf. Struin lekker rond op zoek naar vintage kleding, betaalbare kunst of andere leuke items. Mijn advies is om direct bij aanvang van de markt (9 uur) te komen. Niet alleen is het dan een stuk rustiger, maar dan heb je de meeste kans om topstukken te kunnen shoppen. Een entreekaartje kost €6,95.

Amsterdam IJ-hallen

Amsterdam IJ-hallenmarkt
 • Adres: NDSM-plein 28
 • Wijk: Amsterdam Noord
 • Hoe kom je er? Vanaf het Centraal Station kun je de gratis veerpont naar de NDSM-werf pakken.

13. Beleef de wereld van Street Art bij ‘STRAAT Museum’

Fans van street art moeten beslist een bezoek brengen aan STRAAT Museum op de NDSM-werf! Behalve dat je hier de coolste street art en graffiti van artiesten van over de hele wereld kunt bewonderen, is het ook mogelijk om het zelf uit te proberen door deel te nemen aan een workshop (elke zaterdag, maar is niet bij de entreeprijs inbegrepen!).

 • Adres: NDSM-Plein 1
 • Wijk: Amsterdam Noord
 • Hoe kom je er? Vanaf het Centraal Station kun je de veerpont naar de NDSM-werf pakken.
 • 25% korting op de entreeprijs met de I Amsterdam City Card

14. Ontdek de kunstzinnige schatten van het H’art Museum

Voorheen heette dit museum de Hermitage. Om duidelijk te maken dat alle banden met Rusland verbroken zijn, werd de naam gewijzigd in H’ART Museum. Alleen al het historische pand aan de Amstel, waarin het museum gevestigd is, maakt indruk. De tentoonstellingen zijn altijd tijdelijk. Wanneer ik H’ART bezoek is er een interessante tentoonstelling over de Romeinse keizer Julius Caesar. Overigens heeft het museum een internationale samenwerking met het British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum.

Helemaal bijzonder is ‘Movies at H’ART’: in augustus kun je ’s avonds genieten van films in het openluchtbioscoop in de binnentuin van het museum!

 • Adres: Amstel 51
 • Wijk: Centrum
 • Metrostation Waterlooplein: lijnen 51, 53, 54 / Tram 14 (Waterlooplein)

15. Geniet van films in stijl: bezoek Art Deco Bioscoop The Movies!

The Movies is de oudste nog in gebruik zijnde bioscoop van Amsterdam. In 1912 begon deze bioscoop onder de naam Tavenu en onderging daarna nog een aantal keer een naamswijziging. In 1971 werd het filmtheater omgedoopt tot The Movies. In 2023 heropende de prachtige retrobioscoop, na een renovatie van 3 jaar, weer haar deuren. Daarbij bleef die fijne Art-Decosfeer gelukkig behouden! Bij The Movies kun je naast populaire films ook terecht voor zogenaamde arthouse films.

 • Adres: Haarlemmerdijk 159-163
 • Wijk: Centrum
 • Hoe kom je er? Tram 5 (halte Haarlemmerplein) / Bus 18, 21, 22

16. Een begrip in Amsterdam: het overheerlijke ijs van Banketbakkerij Van der Linde!

Het ijs van Van der Linde is niet alleen bij Amsterdammers een begrip. Na een vermelding in de Lonely Planet reisgids weet de hele wereld de banketbakker te vinden. Het slagroomijs van deze banketbakker was nog net niet mijn eerste babyhap, maar het beroemde ijs werd mij wel met de paplepel ingegoten. Mijn vader kwam hier als kleine jongen al en heeft de hele familie met het Van der Linde-virus besmet. Laat je niet afschrikken door de lange rij buiten, want door een slim systeem ben je binnen no-time aan de beurt. Probeer ook de slagroomtruffels en hemelse slagroomtaart eens! Let op: je kunt alleen contant betalen!

Amsterdam Van der Linde ijs
 • Adres: Nieuwendijk 183
 • Wijk: Centrum
 • Hoe kom je er? Lopend (in circa 10 minuten vanaf Amsterdam Centraal) / Tram 2, 4, 14 (halte Dam)

17. Loop door de betoverde Beurspassage

Wanneer je genoten hebt van je ijsje van Banket Bankerij Van der Linde kun je daarna gelijk de naastgelegen Beurspassage bewonderen. Deze doorgang tussen de Nieuwendijk en het Damrak bestaat al eeuwen. Echter pas in 1905 werd het overdekt en in 2016 onderging de passage een facelift waardoor het een luxere uitstraling kreeg. Het plafond vormt een groot kunstwerk, dat bekend staat onder de naam Amsterdam Oersoep.

Amsterdam Beurspassage
 • Adres: Beurspassage
 • Wijk: Centrum
 • Hoe kom je er? Lopend (in circa 10 minuten vanaf Amsterdam Centraal) / Tram 2, 4, 14 (halte Dam)

Tot slot

Met deze lijst van 17 bijzondere bezienswaardigheden heb je alle tools in handen om Amsterdam op een unieke manier te ontdekken!

Deze blogpost bevat affiliate-links. Dat betekent dat ik een kleine commissie ontvang wanneer jij een aankoop doet via een van deze links. Dit brengt voor jou GEEN extra kosten met zich mee, maar daarmee steun je mij met het onderhouden van deze website!